O româncă din Torino a primit titlul de Cavaler al Italiei

Surpriză şi emoţie în comunitatea românească din Italia: o româncă de 47 ani, Marioara Halip a primit una dintre cele mai importante distincţii ale Republicii Italiene: titlul de cavaler. Cu ocazia Zilei Naţionale a Italiei, 2 iunie, preşedintele Carlo Azeglio Ciampi a conferit titluri onorifice din Ordinul de Merit al Italiei, cel mai înalt ordin din sistemul italian de decoraţii oficiale.

Pe lista cu 58 de nume, alături de personalităţi ca Roberto Benigni, numit Cavaler al Marii Cruci, sau de cântăreţul Francesco De Gregori, care a primit titlul de Ofiţer, în decret apare şi numele româncei Marioara Halip, colaboratoare de asistenţă familială, care a primit titlul de Cavaler al Republicii, cea mai înaltă distincţie pe care a primit-o vreodată un român în Italia.

Zilele acestea, Marioara Halip, de 7 ani în Italia, până mai ieri o româncă oarecare din armata de femei din est care îngrijesc de bătrânii şi bolnavii italieni, a intrat în centrul atenţiei. Românca are 47 ani, mamă a opt copii, cinci în Italia cu ea, trei în România, rămaşi acasă cu soţul, în satul Marginea din judeţul Suceava (vezi prognoza meteo pentru jud. Suceava).

Marioara Halip este foarte emoţionată de ce i s-a întâmplat. Când a văzut telegrama ciudată, semnată de Ciampi, prin care era anunţată că a fost numită Cavaler, s-a albit de emoţie. „De ce tocmai eu?”, s-a întrebat Marioara.

Marioara a devenit un simbol, nu doar pentru româncele care muncesc în casele italienilor, dar pentru toţi imigranţii din Italia. Pentru că, aşa cum a reamintit chiar Ciampi, „sunt o resursă importantă pentru colectivitate”. Dealtfel, pe 2 iunie, Ciampi a acordat titlul de Cavaler şi unei imigrate din Sri Lanka, pe nume Imam Niloufer Nazren.

Marioara Halip a ajuns în Italia în 1998 şi a stat o vreme clandestină, fără permis de şedere. În 2002 a fost regularizată de „bunica” pe care a îngrijit-o până cu câteva săptămâni în urmă: „Din păcate, a murit, nu mai pot sărbători cu ea această veste. Îmi lipseşte foarte mult. Acum am grijă de o bătrână de 105 ani. O parte din banii pe care-i câştig îi trimit soţului şi copiilor rămaşi în România”.

Titlul e pentru toate femeile

La telefon, Marioara Halip răspunde, la două zile de la eveniment, cu emoţie şi modestie: „Mă bucur că am primit titlul de Cavaler. Toată lumea mă felicită. Sunt încă emoţionată. Copiii mei sunt mândri, au fost felicitaţi de profesorii lor, la liceu şi la facultate”.

De ce credeţi că aţi fost aleasă? „Nu ştiu ce să spun. Titlul cred că nu e pentru mine, ci e pentru toate femeile care îşi petrec ani din viaţă în casele italienilor, care stau lângă persoane bătrâne şi bolnave. Poate că aşa a vrut Dumnezeu, să fiu aleasă eu”.

Cu opt copii, viaţa nu a fost o glumă. „Mi-a fost greu, cât au fost mici. Şi nu mi-a fost uşor să plec de acasă lăsând un copil de trei ani. Acum e mai uşor, au crescut, sunt la şcoli, la facultăţi”.

De ce aţi plecat de acasă? „Ei, de ce. De ce-a plecat toată lumea. Nu de bine am plecat”.

Liga Românilor din Italia, care cuprinde cele mai importante asociaţii româneşti din această ţară, vă propune să deveniţi membru de onoare. Sunteţi de acord? „Nu ştiu ce să vă spun. Trebuie să mă sfătuiesc cu preotul, mâine, la biserică”.

Marioara Halip e foarte religioasă, duminică de duminică merge la biserica „Santa Croce”, unde slujeşte preotul ortodox Lucian Roşu. Când a primit telegrama, primul lucru pe care l-a făcut a fost să fugă repede la biserică să-i arate părintelui telegrama.

„Marioara e o persoană extraordinară, o persoană foarte muncitoare, cu o mare dragoste pentru copii. De când a venit munceşte continuu, şi-a adus cinci din cei opt copii cu ea în Italia, şi toţi muncesc sau studiază, unii dintre ei la facultate. Eu cred că Dumnezeu a ales-o. Recunoaşterea pentru Mărioara reprezintă, de fapt, recunoaşterea pentru toate femeile care îşi sacrifică ani din viaţă lângă bătrâni sau oameni în suferinţă. Pentru comunitatea românească, este un eveniment extrem de important. Avem acum un nume, Marioara Halip, nu mai suntem numere, nu mai suntem „cei 12.000″ de imigranţi români care muncesc la Torino. În acest sens, Mărioara este un simbol”, a declarat părintele Lucian Roşu.

Pentru prima duminică de la aflarea veştii, 5 iunie, părintele Roşu i-a pregătit o surpriză Marioarei la biserică: un buchet mare de flori şi un tort din partea întregii comunităţi.

Şerban Dogărescu, informatician din Milano, proaspăt ales preşedinte al Ligii Românilor din Italia, consideră că oferirea calităţii de membru de onoare al LRI pentru Marioara Halip va amplifica efectul decoraţiei lui Ciampi: „Liga Românilor din Italia cuprinde asociaţii oameni care luptă pentru imaginea românilor în toată Italia. Numele Mărioarei Halip trebuie făcut cunoscut în toate comunităţile locale de români, pentru a da speranţă celor care cred că imaginea românilor în Italia este iremediabil compromisă de infractori şi de ştirile negative din ziare”.

„Acum mă vede toată lumea”

Până nu demult, Marioara era o anonimă, o româncă dintre sutele de mii care vin să muncească în casele italienior, de multe ori în condiţii foarte grele, plătite prost şi cu orare de muncă imposibile. Marioara face parte din categoria aşa-numitelor femei „fixe”, care stau 24 de ore din 24 la locul de muncă, îngrijind un bătrân sau un bolnav, sau având grijă de menajul unei familii. „Acum mă vede toată lumea”, este concluzia Marioarei, puţin amară, pe care i-a comunicat-o fiicei ei.

Marioara Halip are trei fete şi cinci băieţi. Mihaela, una dintre fete, are 22 ani şi studiază la Torino la Institutul Tehnic „Sommelier”: „La şcoală toţi profesorii ne-au făcut complimente, toată lumea vorbeşte de mama şi suntem mândri de ea. Mama a fost foarte emoţionată, nu este obişnuită cu acest tip de atenţie. Toată lumea o cunoaşte acum din «La Stampa» şi din alte ziare, o sună foarte multă lume s-o felicite şi să se intereseze de ea. «Acum mă vede toată lumea», mi-a spus mama”.

În Italia trăiesc, conform unor estimări neoficiale, circa un milion de români. Din punct de vedere statistic, procentul de bărbaţi şi femei din comunitatea românească este aproximativ egal, 50 şi 50%. Majoritatea covârşitoare a româncelor care vin să caute de muncă în Italia muncesc în posturi similare cu cel al Marioarei Halip.

În mod simbolic, pe 2 iunie, prin nominalizarea Marioarei Halip, preşedintele Ciampi a acordat o medalie de merit pentru jumătate de milion de românce.

Sursa: Liga Romanilor din Italia

2 comentarii la „O româncă din Torino a primit titlul de Cavaler al Italiei

  • marți, 11-12-07 la 13:15
    Permalink

    In primul rand Presedintele Italiei acum este Giogio Napoletano din 2006.
    Felicitari pentru Mioara Halip.

    Răspunde
  • sâmbătă, 22-10-11 la 20:59
    Permalink

    De fapt in La Stampa scria ca ex-presedintele Italiei i-a inmanat Marioarei Halipa distinctia de Cavaler al Italiei.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.