Revista presei din 1 februarie

Ziare Principalele subiecte din ediţia de miercuri, 1 februarie, a cotidianelor centrale se referă la scuzele prezentate de Cristian Tudor Popescu ministrului Monica Macovei pentru unele articole apărute în ‘Gândul’; PD împinge PNL de la spate în problema fuziunii; înţelegere ‘amiabilă’ în PSD: dacă îl susţin la Cameră, Adrian Năstase le-a promis pesediştilor să nu divulge ‘informaţiile’ despre ei; Bucureştiului intră în topul celor mai scumpe 100 de oraşe din lume; Sorin Oprescu, din nou director la Spitalul Universitar de Urgenţă; puşcaşul VanGoethem – găsit nevinovat de juraţii americani pentru uciderea lui Teo Peter; regele Mihai primeşte înapoi Peleşul şi Pelişorul în 45 de zile; 170 de demnitari îşi ţin averile la secret; din ce bani trăieşte Mircea Geoană?!; în discursul despre starea naţiunii, Vladimir Putin promite ruşilor că nu va permite ‘păpuşarilor străini’ să controleze ţara.

CTP făcut KO de scandalul Macovei (Cotidianul)

La capătul a două zile de ‘dezvaluiri’ şi declaraţii fulminante ale redactorilor şefi ai ziarului privind imixtiunea Monicăi Macovei în dosarul Rompetrol, conducerea ziarului ‘Gândul’ a recunoscut că a greşit şi şi-a prezentat scuze. Aseară, pe site-ul ziarului ‘Gândul’, Consiliul Editorial îşi turna cenuşă în cap: ‘Conducerea ziarului «Gândul» prezintă scuze şi îşi exprimă regretul faţă de doamna ministru Monica Macovei şi faţă de cititorii «Gândului» pentru articolul «Monica Macovei le-a scris lui Băsescu şi Tăriceanu că trebuie să i se ia dosarul procuroarei care-l anchetează pe Patriciu», insuficient documentat şi argumentat, pe de o parte, redactat în termeni sentenţioşi, acuzatori fără rezervă, pe de alta, scris de ziarista Gabriela Ştefan şi apărut în numarul de luni, 30 ianuarie. (…) Publicarea acestui articol din considerente de întâietate şi exclusivitate a fost o greşeală deontologică şi profesională’.

PD împinge PNL de la spate în problema fuziunii (Evenimentul zilei)

PD şi PNL au agende total diferite pentru acest an. În timp ce democraţii au iesit public cu un calendar ce cuprinde termene clare pentru realizarea fuziunii cu PNL, liberalii sunt ceva mai rezervati în privinta acestui subiect şi au alte prioritati pe agenda, cum ar fi, de exemplu, Legile sanatatii. Asta cu toate ca liderul PD Emil Boc a afirmat ca s-a consultat şi cu Tăriceanu pe tema fuziunii, înainte sa prezinte presei calendarul elaborat de PD.

În opinia democraţilor, fuziunea dintre PNL şi PD ar trebui sa se finalizeze pe 15 iulie printr-un congres. Pana atunci, vor fi rezolvate toate problemele legate de realizarea ei, inclusiv cele privind negocierea funcţiilor şi a statutului noii formatiuni. În opinia PD, fuziunea ar trebui sa fie negociata de comisii paritare, iar distribuirea posturilor de conducere sa se faca în acelasi regim de unu la unu. Democraţii au precizat ca au elaborat un calendar cu termene clare pentru a da un semnal ferm ca doresc fuziunea.

Dacă îl susţin la Cameră / Năstase le-a promis pesediştilor să nu divulge ‘informaţiile’ despre ei (Gândul)

‘Sunt unii colegi care-mi spun că, în cei 16 ani de când sunt în partid şi în perioada în care eram prim-ministru, am adunat suficiente informaţii despre alţi colegi şi mă întreabă de ce nu le folosesc. Dar eu le-am răspuns că nu pot face aşa ceva şi niciodată n-o să fac acest lucru’.

Acesta a fost momentul-cheie al discursului ţinut, ieri, de autosuspendatul Adrian Năstase în faţa grupurilor parlamentare ale PSD. În traducere liberă: mă susţineţi în continuare preşedinte al Camerei Deputaţilor şi eu promit să nu spun nimic despre voi. Urmarea a fost previzibilă. Mircea Geoană i-a întrebat pe cei din sală: ‘Este cineva care are vreun argument împotriva susţinerii lui Adrian Năstase la Camera Deputaţilor?’ Preţ de câteva zeci de secunde s-a lăsat liniştea, moment care a fost înţeles ca un vot de susţinere tacită pentru Adrian Năstase.

Scumpetea Bucureştiului intră în Top 100 (Cotidianul)

Tarile cu economii în tranzitie au inregistrat cresteri ale costurilor de trai, fiind incurajate de intrarea în Uniunea Europeană sau de inceperea negocierilor de aderare.

Potrivit analistilor din cadrul Economist Intelligence Unit (EIU), Bucureştiul a urcat 14 locuri, pe pozitia 95, în cel mai recent clasament al oraselor lumii în funcţie de costurile de trai. Astfel, Bucureştiul a devenit mai scump decât capitala Bulgariei, Sofia, care a coborit de pe locul 104 pe 110. În editia anterioara a studiului, capitala României a ocupat locul 109. Cu toate acestea, costurile din Bucureşti sint în continuare mai mici decât cele din Budapesta, care a ocupat locul 77, şi Varsovia, care s-a clasat pe pozitia 63. Comparativ cu întregul an 2004, costurile de trai au crescut, în medie, cu cinci puncte procentuale în orasele Belgrad – locul 107, Kiev – 82, Praga – 58 şi Istanbul – 48.

Telenovela Oprescu cu final înlăcrimat (Evenimentul zilei)

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolăescu, rupe lantul demiterilor şi numirilor de la Spitalul Universitar din Bucureşti, cel putin pana la intrarea în vigoare a pachetului de reforma. Dupa ce l-a demis de trei ori pe Sorin Oprescu, ministrul face un pas inapoi şi accepta decizia Curtii de Apel Bucureşti. Sorin Oprescu a mers ieri la Universitar să-şi preia postul. Astazi ar putea să facă acelasi lucru la Spitalul Elias.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.