Stirea mortii japonezului ucis de caine face inconjurul lumii
Stirea mortii japonezului ucis de un caine vagabond a fost preluata de publicatii de pe toate continentele. de Bogdan Munteanu (Gandul)
Moartea unui cetatean japonez, ca urmare a unui atac feroce al unuia dintre „cei 200.000 de caini vagabonzi care colinda strazile Bucurestiului” (Associated Press), a facut inconjurul lumii, publicatii de pe toate continentele preluand stirea.
Chiar fara nici o urma de comentariu rau voitor, stirile seci ale agentiilor Reuters, Associated Press, France Presse sau Bloomberg sunt de natura sa ingrozeasca cititorii, care afla ca, la doi pasi de Guvernul Romaniei, poti sangera mortal de la o muscatura de caine.
Povestea tragica a japonezului este urmata de relatarea infrangerilor succesive pe care le-au suferit autoritatile bucurestene in lupta cu cainii, „care pot fi intalniti in toate cartierele si care tulbura noaptea cu latraturi violente” (Bloomberg).
Alte surse, precum WorldTravels.com, arata ca, dimpotriva, „cainii vagabonzi pot avea rabie si tifos si trebuie evitati”.
Pentru redactorii de la VirtualTourist.com nici nu se pune problema sa te apropii de aceste animale: „Aveti grija la caini! Orasul (Bucuresti – n.r.) are mii de haite libere, care pot fi periculoase noaptea; zeci de oameni sunt muscati sau raniti”.
Sursa: HotNews.ro
Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA) informeaza ca importantul comisar european Franco Frattini, vicepresedinte al Comisiei Europene si fost Ministru de Externe al Italiei, s-a decis sa ia o pozitie transanta in ceea ce priveste situatia cainilor comunitari din Romania.
Intr-un interviu acordat cotidianului Romania Libera, domnul Franco Frattini apreciaza ca singura solutie viabila de rezolvare a problemei citate, aplicarea metodei Sterilizare si Returnare.
Metoda Sterilizare si Returnare este, intamplator, si metoda recomandata de Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor, in acelasi scop.
In interviul amintit Franco Frattini afirma :« Stiu ca tocmai au fost demarate proiecte de Sterilizare si Returnare. Folosind aceasta metoda cainii sunt prinsi, sterilizati si returnati. In acest fel ciclul de reproducere este oprit si se poate evita cresterea numarului lor. Astfel de proiecte nu sunt numai eficiente, ieftine si etice, dar mai ales, au grija de drepturile animalelor. »
Deja Fundatia pentru Protectia Cainilor Comunitari, membru fondator si una din cele mai active asociatii ale FNPA, a repurtat succese remarcabile prin implementarea metodei in municipiul Oradea si in mai multe orase din judetul Bihor, ceea ce arata ca metoda este viabila, umana si adecvata conditiilor din tara noastra.
In interviul acordat cotidianului Romania Libera, Frattini, s-a mai referit pe larg si la legislatia europeana in privinta protectiei animalelor si a insistat asupra necesitatii ca Romania sa se alinieze neintarziat la aceasta legislatie.
De asemenea, vicepresedintele Comisiei Europene a evocat activitatea catorva organizatii straine cu proiecte in curs de desfasurae in Romania, in domeniul protectiei cainilor comunitari, evidentiind proiectul condus de doamna Sara Turetta la Cernavoda si Medgidia.
In incheierea interviului, domnul Franco Frattini a mers pana intr-acolo incat a stabilit o legatura intre modul in care o tara isi trateaza animalele si premizele de success ale societatii respective. Vicepresedintele Comisiei Europene este de parere ca « daca o tara considera ca singurul mod de a scapa de cainii comunitari este acela de a ii ucide cu bestialitate, nu cred ca acea tara ofera un exemplu bun. Nimeni nu merita un astfel de tratament. […] Daca dorim sa solutionam problema cainilor comunitari ca ar trebui sa le deschidemm alte «usi» … poate chiar pe ale noastre. »
Si in Romania aceasta legatura poate fi stabilita si, prin aplicarea metodei Sterilizare si returnare se poate spune ca se contribuie indirect la progresul societatii romanesti.