Proiecte pentru modernizarea administratiei in Bacau
Joi, 28 iunie 2007, in Bacau, a avut loc lansarea proiectului “Fondul de Modernizare pentru Administratia Publica Locale” in cadrul conferintei organizate de Institutia Prefectului judetului Bacau, in colaborare cu Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice (UCRAP) din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative din Romania.
Marius Corduneanu, manager public al UCRAP, a prezentat proiectul care face parte din programele PHARE RO 2005 si 2006, avand ca obiectiv continuarea implementarii reformei administratiei publice in domeniul descentralizarii si deconcentrarii, in general si a serviciilor publice, in particular.
Fondul de modernizare este in valoare totala de 9.210.000 euro (din care 6,900,000 Euro reprezentand contributia PHARE si 2.310.000 Euro reprezentand co-finantarea nationala de la Guvernul Romaniei) si se adreseaza autoritatilor administratiei publice locale precum si asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, parteneri de proiect putand fi Institutia Prefectului sau organizatiile nonguvernamentale.
Proiectele pot avea valoare maxima de 110.000 euro si pot viza realizarea de studii, cercetari si strategii pentru dezvoltarea administratiei publice locale, dotari IT, formare personal sau diseminare de informatii prin campanii de informare.
“Proiectele pentru realizarea de studii, cercetari si strategii de modernizare sunt proiecte premergatoare accesarii fondurilor structurale. Puteti realiza foarte multe pe aceste programe de finantare daca va dati interesul si argumentati foarte bine proiectul”, a declarat reprezentantul UCRAP, Marius Corduneanu.
Din punct de vedere financiar, s-a facut precizarea ca sunt considerate costuri eligibile cheltuielile pentru achizitionarea de echipamente noi sau second hand (numai cu aprobarea Ministerului de Finante), cu salarii pentru personalul implicat, cheltuielile de cazare, transport si diurna in deplasari pentru personalul implicat, consumabile, diseminare de informatii, audit, traduceri, iar in categoria costurilor eligibile indirecte sunt cuprinse cheltuieli administrative in valoare maxima de pana la 7%, precum si un buget de rezerva in valoare de pana la 5% din bugetul total al proiectului, ce poate fi utilizat doar cu autorizatie scrisa preliminara din partea Autoritatii Contractante.
Sunt considerate costuri neeligibile plata unor datorii sau comisioane, activitati ale altor proiecte, pierderi din diferenta de curs valutar, TVA, sau achizitionarea de terenuri sau cladiri, cu exceptia acelora necesare implementarii directe a proiectului, cu justificare foarte precisa si sa nu reprezinte o valoare mai mare de 30% din valoarea totala a proiectului.
Reprezentantul UCRAP a subliniat faptul ca, pentru scrierea proiectului, poate fi contractata o firma de consultanta care sa si gestioneze proiectul, aceasta fiind o cheltuiala eligibila cuprinsa in bugetul proiectului.
De asemenea, s-a precizat faptul ca aplicantul trebuie sa asigure partea de cofinantare in valoare de 10% iar termenul final de depunere a proiectelor este 15 august.
Detalii pot fi obtinute accesand adresa : http://modernizare.mai.gov.ro/
Pot fi adresate intrebari pana la data de 25 iulie prin e-mail la adresa ucrap@mai.gov.ro sau la numarul de fax 021 3 117 654, raspunsurile urmand a fi primite pana cel tarziu la data de 4 august.
Subprefectul judetului Bacau, domnul Gheorghe Hura a anuntat ca informatii suplimentare pot fi obtinute si de la specialistii Institutiei Prefectului si ai Consiliului Judetean.
“Aveti ocazia de a rezolva probleme functionale ale sistemului administrativ cum ar fi modernizarea serviciului de evidenta persoanelor prin pregatirea persoanelor, dotare IT si soft , sau dotarea cu autoutilitare a serviciilor pentru situatii de urgenta, domenii care constituie o problema in aproximativ toate primariile”, a precizat subprefectul Gheorghe Hura, adresandu-se primarilor prezenti la conferinta.
In prezent este in plina desfasurare procesul de informare si documentare in vederea identificarii ideilor de proiect si stabilirea echipelor de scriere a acestora.
La nivelul judetului Bacau se inregistreaza deja 29 de propuneri de proiecte pentru modernizarea serviciilor pentru situatii de urgenta si 12 pentru informatizare si dezvoltare locala, fiind implicate 46 de unitati administrative din judet.
Persoane de contact:
Institutia Prefectului
– Volcescu Elena, director interimar Directia de Strategii si Programe
– Albut Alexandra, manager public
– Ramona Rusu, consilier afaceri europene
– Mihai Mihaila, consilier informatica
Consiliul Judetean
– Constantinescu Stere, director Directia Integrare Europeana