Economisirea – puterea exemplului pentru cei mici
În familie se formează caracterul, personalitate și comportamentul celui mic, așa că, în interiorul familiei trebuie să se realizeze acele acțiuni prin intermediul căruia un copil poate ajunge la maturitate să aibă parte de succesul financiar pe care îl doresc părinții și cei din familie. Un copil trebuie să învețe să facă diferența în mod corect între ofertele din Finlanda și cele din România în ceea ce privește nivelul de trăi și stilul de viață, mai ales din punct de vedere economic.
În țara noastră, copiilor încă nu le insuflat adevăratul respect pentru bani, pentru modul în care acesta trebuie și poate fi câștigat (prin muncă), iar mulți copii s-au obișnuit să primească bani ca un cadou pentru că sunt drăgălași. Folosește-te de propriul exemplu, al modului în care tu îți câștigi existența și procedează asemenea celor din țările nordice, care le insuflă celor mici respectul pentru bani și modul în care aceștia sunt câștigați!
Copilul este oglinda comportamentului tău financiar!
Așa cum se întâmplă din punct de vedere fizionomic, copilul preia și o mare parte din modelul comportamental al părinților și al celorlalți membri ai familiei. De aceea, în mod cert, ești responsabil/responsabilă de felul în care acesta se va dezvolta în viitor și de cum va aprecia banii, ca modalitate de asigurare a existenței. Pentru că acum este cel mai potrivit moment (din perspectiva asigurării unui grad de înțelegere viitoare), copilul trebuie învățat prin raportare la propria persoană, modul în care banii îl pot ajuta să aibă parte de o viață cât mai liniștită, confortabilă și fericită.
Chiar dacă nu toate lumea are experiență cu împrumuturile flexibile (joustoluotto kokemuksia), identificarea celei mai bune alternative de exemplificare va veni din activitățile zilnice. Un copil la cumpărături poate reprezenta o provocare (și un test dificil) pentru orice părinte, mai ales dacă acestuia nu i s-a explicat care este utilitatea unei liste de cumpărături sau de ce anumite produse pot fi achiziționate, în timp ce altele nu se regăsesc pe respectiva listă. Curios prin natura sa, copilul va avea nevoie de explicații clare, valoroase și care să îl ajute să înțeleagă toate aceste aspecte.
În momentul în care explicațiile sunt precise și își ating țelul, copilul va învăța că economisirea este calea prin care anumite dorințe (cu o valoare mult mai mare) pot deveni realitate. Astfel, copilul va ști că adunând bani pentru a-și achiziționa un anumite produs și având un tel precis, își manifestă respectul atât față de sine, cât și față de tine, ca părinte. Desigur, trebuie ținut cont de faptul că un copil uită la fel de repede anumite lucruri, dacă acestea nu sunt repetate și reamintite, de aceea, implică-te activ în modul în care copilul tău va primi aceste explicații și fă-o ori de câte ori este nevoie!
Deschiderea unui cont în numele lui, în care o parte din banii economisiți pot ajunge, îi va largi perspectiva de economisire celui mic. Orice soluție care implică explicații clare și în care celui mic i-se prezintă atât avantajele, cât și dezavantajele (pe termen scurt și lung) va contribuie la crearea premiselor necesare însușirii unui comportament financiar solid și care ii va fi de folos pe viitor copilului!