Revista presei din 26 ianuarie

Principalele subiecte din ediţia de joi, 26 ianuarie, a cotidianelor centrale se referă la prestaţia preşedintelui Traian Băsescu la APCE; scandalul Tăriceanu-Macovei-Patriciu; ministrul Justiţiei, Monica Macovei, făcută praf în Consiliul Magistraturii; Daniel Morar: ‘Autosuspendaţii ar trebui să renunţe la demnităţi, nu la partid’; zilele lui Adrian Năstase la Cameră sunt numărate; Ion Iliescu demască şi înfierează ‘deviaţia de dreapta“ din PSD; Sergiu Sechelariu a făcut şi casa mătuşii Tamara; avocaţii puşcaşului american susţin că Teo Peter n-a murit în accident; Comisarul european pentru extindere confirmă: ‘Există mai multe opţiuni privind aderarea României la UE’; Kievul atacă petrolul şi gazele din zona Insulei Şerpilor.

Băsescu îi pune la respect pe ruşi (Ziua)

Intrebat de deputatul rus Kozaciuk în ce masura prezenta bazelor americane din România respecta tratatul privind fortele conventionale în Europa ca şi Tratatul Rusia NATO, presedintele a raspuns: ‘Rusii au stat 13 ani în România şi nu v-am intrebat niciodata de ce’ * Băsescu a cerut, de la tribuna APCE, respectarea drepturilor romanilor care traiesc în tarile vecine

Mai mult patrician decât premier (Evenimentul zilei)

Scandalul declansat în urma intalnirii dintre Dinu Patriciu, Monica Macovei şi premierul Tăriceanu, în cabinetul acestuia din urma, este departe de a se fi incheiat. Ieri dimineata, primul-ministru a sustinut, în cadrul unei emisiuni radiofonice, ca ministrul justitiei stia ca se va intalni cu omul de afaceri atunci cand a fost convocat la Palatul Victoria.

Reactia ministrului nu a intarziat sa apara, Macovei declarand, inca o data, ca nu a stiut care este subiectul intalnirii. ‘Nu stiu ce-si aminteste domnul Tăriceanu, dar eu repet ca nu am fost informata despre prezenta domnului Patriciu la acea intalnire la care am fost convocata’, sustine aceasta. Mai mult, ministrul justitiei a aratat ca nu-si aminteste ca în cadrul discutiei, care a durat cateva minute, sa fi fost abordata problema despagubirilor solicitate de Rompetrol statului roman. Macovei a mai mentionat ieri ca de la inceputul lunii iunie nu s-a mai intalnit niciodata cu Dinu Patriciu. Ea a evitat sa se pronunte asupra unui eventual conflict cu Tăriceanu, marginindu-se sa declare ca ‘poate memoria ne joaca feste unora dintre noi, dar clar a mea nu, în aceasta privinta, nu am stiut de prezenta lui Dinu Patriciu’.

Macovei, făcută praf în Consiliul Magistraturii (Jurnalul naţional)

Deja faimoasa intalnire în trei petrecuta la Guvern i-a adus Monicai Macovei destule necazuri. Ieri, ministrul Justitiei a primit cele mai dure acuze chiar de la membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Intr-o dezlantuire fara precedent, magistratii i-au reprosat ministrului ca pune în primejdie imaginea Justitiei şi chiar aderarea la Uniunea Europeana.

‘Ne criticati pe noi ca avem probleme de imagine. Dumneavoastra considerati acum ca aveti o problema de etica sau de imagine, doamna ministru?!’ ‘NU’, a raspuns Macovei. ‘Asta-i tupeu!’, a venit replica. ‘Ma mir ca ministrul Justitiei are timp sa discute cu Patriciu, dar nu are timp sa discute la discutiile practicienilor din CSM.’ Ea a fost intrebata ironic daca modificarile legii care au ciuntit independenta procurorilor au fost cumva urmare a ‘discutiilor pe care le-ati avut cu Dinu Patriciu’.

Daniel Morar: Autosuspendaţii ar trebui să renunţe la demnităţi, nu la partid (Adevărul)

Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a declarat, ieri, că autosuspendarea din funcţiile de partid ale celor aflaţi în vizorul instituţiei pe care o coordonează nu ajută în anchete. Fără a da nume, Morar a făcut trimitere directă la deputatul PSD Dan Ioan Popescu şi la preşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, precum şi la vicepremierul George Copos. Imediat după ce numele lor au apărut în anchetele DNA, ei s-au autosuspendat din funcţiile de partid.

Zilele lui Adrian Năstase la Cameră sunt numărate (Averea)

Adrian Năstase a lipsit ieri de la intalnirea din Kiseleff cu Mircea Geoana, acesta din urma declarand ca nici nu l-a invitat pe fostul premier. Năstase si-a pierdut de fapt sprijinul conducerii PSD pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor, lucru care a reiesit în momentul în care Geoana a precizat ca partidul isi va sustine pozitia pe care o detine la Camera Deputatilor fara sa faca insa referire la persoana actualului presedinte, ci doar la functia în sine.

Acest lucru vine sa confirme ceea ce sustin surse din partid care au aratat faptul ca Miron Mitrea este interesat direct de sefia Camerei şi ca aceasta functie ar putea face obiectul unui troc intre Putere şi PSD.

Iliescu demască şi înfierează ‘deviaţia de dreapta“ din PSD (Gândul)

Ion Iliescu a reclamat, ieri, existenţa în PSD a unui grup de lideri, o adevărată ‘Coloană a cincea care face plecăciuni în faţa dreptei’, al cărei ideolog este Vasile Dâncu, autorul strategiei ‘noului PSD’ (în care nu se mai regăsesc Iliescu şi Năstase). ‘Îşi fac iluzii că vor câştiga simpatia celor care nu votează PSD’, a spus Iliescu, subliniind că scopul PSD nu este acela de a ‘face temenele unui electorat de dreapta’, ci de a recâştiga simpatia muncitorimii industriale, a pensionarilor şi ţăranilor. Grupul de care pomeneşte Iliescu are însuşirile grupului de la Cluj, condus de Ioan Rus. Nominalizat de Iliescu printre ‘trădătorii’ din Coloana a cincea, Vasile Dâncu a reacţionat, ieri, dur: ‘Asta cu închinatul partidului la dreapta este o insultă incalificabilă! Teoria conspiraţiei împotriva PSD nu mai funcţionează pentru a continua această inerţie în care se află partidul. Cu teoria asta au încercat foarte mulţi să sperie partidul după rezultatul de la Congres. Cei care suntem citaţi a fi un grup reformist, toţi membrii tineri şi serioşi ai PSD, vor nu să se distanţeze de electoratul de stânga, ci să-şi reconstruiască această relaţie cu sinceritate’.

Sechelariu a făcut şi casa mătuşii Tamara (Cotidianul)

Sergiu Sechelariu i-a renovat o casa Tamarei Cernasov, matusa Danei Năstase, în perioada în care îi ridica lui Adrian Năstase blocul din Zambaccian. Matusa a vindut casa cu 1,1 milioane de dolari, dar banii nu se regasesc în declaratia de avere a fostului premier, desi Dana a fost unica mostenitoare. Sechelariu spune ca nu si-a recuperat nici acum toti banii.

Avocaţii puşcaşului american susţin că Teo Peter n-a murit în accident (Gândul)

Teo Peter nu a murit în urma lovirii taxiului în care se afla de către Fordul 4×4 condus de puşcaşul marin Christopher VanGoethem, a susţinut apărarea militarului, în a doua zi a procesului deschis la baza Quantico din Virginia. Decesul muzicianului român s-ar fi produs ‘nu ca rezultat al coliziunii, ci din alte motive’, susţine apărarea, potrivit ediţiei de ieri a publicaţiei armatei americane ‘Stars and Stripes’. Principalul apărător al lui VanGoethem, maiorul Phillip Stackhouse, nu a vrut să dezvăluie celelalte posibile cauze ale accidentului, dar a precizat că principala strategie a echipei de avocaţi militari va viza demontarea prezumţiei că Teo Peter a murit în urma impactului. Pe lângă această strategie-surpriză, apărarea a indicat, din nou, ca principală cauză a accidentului, intersecţia prost semnalizată şi traficul ‘haotic’ din preajma acesteia. Astfel, susţin apărătorii puşcaşului, VanGoethem conducea cu o viteză sub cea maximă permisă în acea zonă a Bucureştiului, în timp ce ‘taxiul gonea’. În condiţiile unei semnalizări proaste şi a vitezei taxiului, accidentul ar fi fost de neevitat.

Comisarul european pentru extindere confirmă: Există mai multe opţiuni privind aderarea României la UE (Gândul)

Într-un interviu acordat cotidianului austriac ‘Der Standard’, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a confirmat speculaţiile presei austriece, conform cărora în mediile europene de la Bruxelles s-ar discuta ‘mai multe opţiuni privind aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană’. Întrebat dacă va recomanda aderarea României şi Bulgariei la 1 ianuarie 2007, oficialul european a evitat un răspuns clar, preferând să se ascundă în spatele obişnuitei formule de tipul ‘vom analiza progresele făcute de aceste ţări’. ‘Vom evalua cu multă atenţie opţiunile în lumina unei verificări riguroase. Ambele ţări fac eforturi intense pentru a îndeplini condiţiile de aderare’, a spus Rehn, reamintind că ‘domeniile cele mai critice sunt reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate’.

Kievul atacă petrolul şi gazele din zona Insulei Şerpilor (Ziua)

Ucraina dovedeste din nou ca are o politica clara anti-România, prin recenta declaratie a premierului de la Kiev privind Insula Serpilor, stravechi pamant romanesc confiscat de fosta URSS şi ajuns apoi ilegal în componenta statului vecin, o data cu infiintarea acestuia în 1991. Guvernul Ucrainei va tine sub control amenajarea Insulei Serpilor din Marea Neagra, al carei platou continental este bogat în zacaminte de gaze şi petrol, a declarat premierul Iuri Ehanurov marti, la Odessa, în cadrul unei intalniri cu conducerea regionala, dupa cum transmite agentia ITAR-TASS preluata de Rompres.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.