Atelier de cultură japoneză la Bacău: ikebana și sumi-e
Asociația Româno-Japoneză Himawari din Iași, cu sprijinul Complexului muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, va organiza sâmbătă, 12 Aprilie, în incinta complexului muzeal, o serie de Ateliere în cultură japoneză ce îi vor iniția pe interesați în arta japoneză a aranjării florilor (ikebana) și pictura niponă în tuș (sumi-e).
Primul curs de iniţiere se va desfăşura începând cu ora 15 la sediul din str 9 Mai, nr 7 şi va fi susţinut de profesorul Sorin Mazilu. Cursul este contra cost: 35 de lei. Prețul include doar materialele de documentare și fișele de lucru aferente seminarului. Materialul vegetal și auxiliar va trebui asigurat de fiecare participant, după recomandările primite la înscriere.
Îscrierile se fac până în data de 11 aprilie la numărul de telefon 0742-027.153, d-l SORIN MAZILU.
Ikebana (いけばな) sau arta japoneză a aranjării florilor nu reprezintă doar o artă decorativă ci, prin principiile filosofice pe care le cuprinde, descrie o adevărată mentalitate și un veritabil stil de viață. În Japonia există peste 500 de școli de Ikebana, dintre care cele mai cunoscute sunt Ikenobo, Ohara și Sogetsu. Cu ocazia prezentului seminar, cursanţii vor descoperi câteva dintre secretele japoneze ale prelungirii vieții florilor tăiate și vor putea realiza un aranjament specific Școlii Ohara: Forma Ascendentă.
Sumi-e ( すみーえ ) reprezintă o tehnică asiatică de pictură ce vizează utilizarea tușului sumi, în diferite concentrații, pentru reprezentarea formelor și liniilor artistice. Întocmai ca într-un haiku, sumi-e nu vizează redarea fidelă a realității ci dorește să surprindă sufletul său, printr-o metaforă plastică. Astfel, în cadrul compoziției finale, inima artistului și imaginația privitorului devin un tot unitar. Cu ocazia atelierului nostru, participanții își vor putea însușii câteva dintre tehnicile de bază ale acestei arte și vor putea picta un bambus japonez.