C.C.D. Bacău a lansat oferta de formare continuă pentru anul şcolar 2013–2014
Cu ocazia debutului noului an şcolar, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău a lansat oferta de formare continuă, destinată cadrelor didactice din judeţul Bacău şi nu numai. Aceasta conţine cinci programe proprii de formare, acreditate de Ministerul Educaţiei, care însumează 418 ore şi oferă participanţilor 115 credite profesionale transferabile: Managementul calităţii în educaţie, Pedagogia diversităţii şi dificultăţile de învăţare, Integrarea TIC în procesul educaţional, Educaţie civică – formarea profesorilor și Strategii de consiliere educațională a părinților.
De asemenea, în parteneriat cu alte instituţii furnizoare, C.C.D. Bacău mai oferă două programe de formare continuă acreditate, care totalizează 158 ore şi 43 credite profesionale transferabile.
Acestea sunt: Holocaust, combaterea rasismului şi discriminării, în colaborare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi Asigurarea internă a calității, în colaborare cu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.
Totodată, mai sunt oferite alte 80 cursuri de formare, care sunt supuse avizării Ministerului Educaţiei, 21 dintre ele desfăşurându-se în premieră:
- Chimie experimentală
- Firma de exercițiu – metodă interactivă de educație antreprenorială
- Managementul și marketing educațional
- Elaborarea şi actualizarea Planului de acţiune al şcolii
- Monitori de calitate/membru evaluator la examenul de certificare a competentelor profesionale nivelul 2,3
- Tehnici de lucru prin arte combinate
- (R) Evoluții mentale pe baza tehnicilor moderne de învățare
- Ateliere de comunicare cu copiii
- Metode interactive specifice în disciplinele tehnice și TIC
- Cititorul performant – condiție a integrării în societate
- Abilitarea corpului de metodişti pentru realizarea inspecţiei de specialitate
- Proiectul tematic – strategii de organizare inter-, și transdisciplinară a conținuturilor educative
- Tehnici de documentare
- Consiliere metodică de specialitate cu scopul obținerii gradelor didactice și titularizării în învățământ
- Evaluarea – proces de cunoaștere psihopedagogică a copilului preșcolar
- Prevenirea absenteismului şi abandonului şcolar
- Integrarea copiilor cu CES în învăţămăntul de masă
- Comunicarea in limbaj mimico-gestual
- Comunicarea in limbaj braille
- Strategii de mediere școlară
- Educația rutieră în școală. Training pentru educatoare, învațători, diriginți și consilieri educativi.
- Dascălii din judeţul nostru sunt invitaţi să se înscrie la aceste programe, oferta fiind ordonată pe următoarele secţiuni:
- Curriculum – 9 cursuri;
- Management – 5 cursuri;
- Strategii educaţionale – 12 cursuri;
- Consiliere metodică – 28 cursuri;
- Evaluare – 1 curs;
- Consiliere psihopedagogică – 6 cursuri;
- Educaţie non-formală – 14 cursuri;
- Dezvoltare personală – 3 cursuri;
- Cursuri destinate personalului didactic auxiliar şi nedidactic – 2 cursuri.
Editura Casei Corpului Didactic Bacău, pusă în slujba tuturor iubitorilor de carte, a lansat la începul noului an şcolar două titluri noi, iar până la sfârşitul anului în curs, îşi propune să ofere celor interesaţi şi alte lucrări de specialitate şi metodice.
În acest an şcolar ne vom focaliza pe desfăşurarea programelor de formare continuă acreditate, deoarece cererea pentru acestea este foarte mare, dar, în acelaşi timp, vom fi preocupaţi şi de promovarea unor proiecte europene, care au ca obiectiv, fireşte, tot formarea cadrelor didactice şi care presupun atragerea unor finanţări nerambursabile importante. De aceea, oferta noastră pentru acest an şcolar este mai amplă, ceea ce nu înseamnă că vom neglija programele prioritare ale Ministerului Educației. În acest context urmărim acreditarea unui nou program de formare continuă, în perioada imediat următoare, a declarat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.
În anul şcolar 2012-2013, la activităţile de formare continuă au participat 2.626 cadre didactice, din cele 7.380 existente la nivelul judeţului Bacău. O modalitate facilă de a cunoaşte activitatea C.C.D. Bacău, este accesarea site-ului ccdbacau.ro, care va avea în curând o nouă structură, mai atractivă şi care va fi actualizat permanent.
Nu trebuie să minimalizăm însă activităţile ce se vor desfăşura la Centrul „American Corner Bacău”, care a împlinit șapte ani de existenţă şi la Centrul Regional de Resurse pentru Educaţia Civică Bacău, ambele finanţate şi susţinute în continuare de Ambasada S.U.A. la Bucureşti, cu care am semnat deja un nou grant.”, a completat directorul Gabriel Stan.