Revista presei din 24 ianuarie
Principalele subiecte din ediţia de marţi, 24 ianuarie, a cotidianelor centrale se referă la gerul care a curpins România: marea a îngheţat; vicepremierul George Copos, după prima vizită la DNA: ‘Nu îmi angajez avocat pentru că n-am făcut nici o ilegalitate’; zilele vicepremierul Copos în Guvern sunt numărate; premierul Tăriceanu susţine că trebuia să fie informat de Parchet în cazul Copos; contrar zvonurilor, Sebastian Bodu are sprijinul Alianţei; Mircea Geoană îl face prostănac pe preşedintele Traian Băsescu; amintindu-şi că nu a mai vizitat Covasna din ’97, PSD îşi tratează imaginea cu pilule naţionaliste; Deputatul PSD Alin Teodorescu, fost şef al cancelariei prim-ministrului Năstase: ‘Dacă Adrian Năstase pleacă din PSD, partidul nu pierde nimic’; Sorin Oprescu i-a luat locul lui DIP; sondaj CURS: votanţii PSD nu-l vor pe Ion Iliescu la conducerea partidului; fuziunea PNL-PD, o temă tabu la întâlnirea şefilor Alianţei din Moldova; Dinu Patriciu acuză hărţuiala procurorilor; de tot râsul: echipa naţională de fotbal a României riscă să îşi disputele partidele ‘de acasă’ la Viena sau Budapesta.
România, în epoca de gheaţă (Evenimentul zilei)
Gerul de ieri a paralizat buna parte din activitati. A inchis scoli, a blocat drumuri, a dus la intarzierea trenurilor si, din cauza presiunii mici a livrarii de gaz metan, numerosi romani au fost lasati în frig. în ultimele doua zile, frigul a ucis 15 romani, dintre care 13 ieri.
A încremenit marea
Pentru prima data în ultimii 25 de ani marea a inghetat la mal din cauza gerului naprasnic de pe litoral. Frigul de minus 17 grade transforma în turturi valurile care se spargeau în stabilopozi.
Vicepremierul George Copos, după prima vizită la DNA: ‘Nu îmi angajez avocat pentru că n-am făcut nici o ilegalitate’ (Gândul)
După apoximativ o oră, timp în care Copos a discutat cu procurorii DNA pe tema afacerii dintre firma ‘Ana Electronic’ şi Loteria Naţională, vicepremierul a ieşit din biroul anchetatorilor DNA şi a făcut o mică declaraţie pentru mass-media, precizând că se consideră nevinovat şi că, până la sfârşitul săptămânii, va face dovada că ‘Ana Electronic’ nu are nici o datorie către stat. Mai mult decât atât, Copos a precizat motivul pentru care nu a venit cu un apărător: ‘ Nu am venit cu un avocat şi nu îmi voi angaja unul, în condiţiile care nu am săvârşit nici o ilegalitate’. Omul de afaceri a afirmat că este extrem de supărat de situaţia creată şi de faptul că este plimbat la DNA, ‘însă această anchetă este dovada că în România Justiţia este independentă şi nu ţine cont de funcţiile politice’.
Copos, pe jumatate alungat din Guvern (Cotidianul)
Pentru a nu accentua tensiunile dintre Alianţa D.A. şi PC, dar şi în virtutea relatiilor de amicitie politica dintre vicepremierul conservator George Copos şi o parte dintre liderii PNL, conducerea centrala a Alianţei a decis sa-l lase pe preşedintele PC, Dan Voiculescu, sa decida momentul inlocuirii acestuia din Executiv. Pe linga intentia de a menaja sensibilitatile partenerilor de coalitie, liderii D.A. au plasat, practic, rezolvarea ‘cazului Copos’ în bratele preşedintelui conservator, Dan Voiculescu. Potrivit unor lideri PC, este posibil ca saptamina viitoare, dupa revenirea în tara a lui Dan Voiculescu, George Copos sa fie schimbat din functia de vicepremier. Voiculescu se va intoarce din Londra abia lunea viitoare, el fiind singurul care va decide şi persoana care îl va inlocui pe Copos. Pina atunci, conservatorii nu pot decit sa sugereze despre cine ar putea fi vorba, cel mai pomenit nume fiind al ultimului membru intrat în PC, Maria Grapini.
Premierul susţine că trebuia să fie informat de Parchet în cazul Copos (Adevărul)
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ieri, la Gura Humorului, că nu cunoaşte motivele pentru care este cercetat ministrul de stat George Copos şi că acesta va prezenta, în prima şedinţă de guvern, o informare cu privire la audierea sa de către DNA. ‘În ceea ce-l priveşte pe domnul Copos, în momentul de faţă vreau să vă spun că ştiu la fel de multe cât ştiţi şi dumneavoastră. Nu am primit o informare din partea Parchetului din care să ştiu în ce constă cercetarea, pentru că el nici măcar nu este pus sub acuzare. Sunt şi eu foarte curios să vedem în ce constă, pentru că domnul Copos va avea obligaţia ca, cu ocazia proximei şedinţe de guvern, să facă o prezentare după audierile pe care le-a avut la Parchet. Ar fi fost însă normal ca Parchetul să trimită, în cazul persoanei care este membru al guvernului şi vicepremier, o informare legată de această situaţie. Probabil, vom primi această informare şi atunci vom putea să discutăm mai mult. Există prezumţia de nevinovăţie, iar justiţia trebuie să-şi facă, fără îndoială, datoria’, a declarat premierul.
Bodu are sprijinul Alianţei (Averea)
(…) cei doi lideri ai Alianţei, Emil Boc şi Călin Popescu Tăriceanu, s-au grabit sa infirme existenta unor discutii de resort la nivelul CNC-ului DA. ‘Nici n-am auzit despre asta. Nici vorba sa discutam despre vreo schimbare a lui Bodu. Nu avem de ce’’, a afirmat ieri, la Gura Humorului, preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu. Liderul PD, Emil Boc, a intarit declaratiile partenerului sau de alianţa, aratand ca partidul sau ‘si-a reafirmat de curand sustinerea politica pentru toti ministrii şi demnitarii pe care ii are, inclusiv pentru domnul Bodu’. ‘Nu a existat şi nu exista nici o discutie în PD cu privire la revocarea domnului Bodu’, a mai spus Boc.
Geoană îl face prostănac pe Băsescu (Ziua)
Liderul PSD, Mircea Geoană, ‘trage cortina’ peste criza din partid speriat de scaderea în sondaje ca urmare a scandalurilor ‘matusa Tamara’ şi averea lui Dan Ioan Popescu. Pentru a abate atentia opiniei publice de la aceste teme fierbinti el a deschis ieri la Sfantu Gheorghe, doua fronturi de atac politic: subiectul nationalismului şi stangacii ale preşedintelui Traian Băsescu în politica externa. Preocuparea lui Geoană în privinta refacerii capitalului de imagine al partidului este justificata avand în vedere ca subiectul Nastase este rezolvat pentru acest moment, în toamna urmand sa fie ingropat definitiv prin renuntarea la functia de preşedinte executiv. Aflata la Sfantu Gheorghe, conducerea PSD a stabilit lansarea unei strategii pentru Transilvania, proiect ce va fi coordonat de vicepreşedintele Ioan Rus.
Seful PSD considera ca preşedintele Băsescu nu stapaneste unele teme legate de aderare referindu-se la declaratia acestuia potrivit careia organizarea alegerilor europene în 2006 urmeaza a fi cuplate cu un referendum pentru modificarea Constitutiei. Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, atrage atentia lui Geoană ca se afla intr-o grava eroare. Insa Enrico D’Ambrogio, seful Broului de informare al Parlamentului European la Bucuresti ne-a declarat ca alegerile europene pot fi organizate în România doar dupa intrarea în vigoare a Tratatului de aderare, adica dupa ce acesta va fi ratificat de toate statele membre UE.