Jocul stăpânirii de sine şi al inteligenţei: pokerul
Poker Face, celebrul hit interpretat de Lady GaGa, are în spate un background interesant. Figurile glaciale ale jucătorilor celui mai iubit joc de noroc din lume au devenit subiect de inspiraţie pentru artişti şi nu numai.
Concentrarea celor de la masă, dorinţa de a lăsa cât mai puţine indicii la suprafaţă pentru adversar, constituie subiecte de dezbatere pentru jucători şi pentru cei ce urmăresc îndeaproape acest fenomen. Un bun jucător de poker va câştiga mare parte din joc (şi din bani) doar din atitudinea de la masa de joc.
Nu mai e demult un secret faptul că un jucător cu cărţi bune în mână încearcă să parieze cu gesturi pasive, pentru a-şi atrage competitorii în cursă. În contrapondere, dacă unul dintre cei de la masa de joc îşi fixează insistent cu privirea adversarii, atunci e clar că deţine o mână slabă.
Insa concluziile extrase în urma unor cercetări aprofundate de psihologie, a probabilităţilor şi gesturilor merg mult mai departe. Astfel, dacă jucătorul de poker are tendinţa de a se apleca în faţă şi ulterior să se lase pe spate probabililitatea de a avea o mână bună este foarte mare. Studiile arată că astfel de gesturi denotă încredere şi sunt făcute de către aceia care cred că victoria le este aproape. Un alt exemplu e dat de cei care joacă la cacealma. De obicei, dacă nu sunt extrem de bine pregătiţi din punct de vedere psihic, aceştia vor avea tendinţa să privească în jos.
Una peste alta, jocul de poker este mai mult al oamenilor inteligenţi, bine pregătiţi, cu o minte ascuţită şi simţuri active şi mai puţin al norocoşilor.