Revista presei din 20 ianuarie
Principalele subiecte din ediţia de vineri, 20 ianuarie, a cotidianelor centrale se referă la vicepremierul George Copos – cercetat penal de DNA pentru evaziune fiscală; întâlnire secretă între Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Stoica; documente dispărute dintr-un dosar pe numele Danei Năstase; eurosocialiştii nu-i plâng de milă lui Năstase; Dana Năstase, suspectată că face miliarde din atestarea chelnerilor şi a portarilor; schimbarea ministrului Ghoerghe Dobre rămâne pe agenda PD; viceprimarul Ludovic Orban ar vrea ca în 2008 bucureştenii să aleagă doar primarii de sector şi membrii consiliilor locale; Verestoy Attila învârte milioane de euro pe bursă şi milioane de forinţi în străinătate; CEC, vândută după reţeta BCR; istoricul britanic Tom Gallaher: ‘România trebuie să redescopere un patriotism sănătos, nu să se piardă, spunând ‘da, da, da’, în marea europeană’.
Marie Jeanne Ion îşi negociază ‘eliberarea’ de la Prima TV (7 plus)
Deveniţi celebri în urma terifiantei experienţe trăite în Irak unde au fost ţinuţi ostatici de teroriştii irakieni, Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian şi Sorin Mişcoci s-au retras o perioadă din viaţa publică deoarece nu mai suportau extrordinara presiune exercitată asupra lor. Dar iată că Marie Jeanne Ion îşi pregăteşte, se pare, o revenire spectaculoasă în meseria care a consacrat-o, şi anume, aceea de reporter. Marie Jeanne a fost, miercuri, la sediul Naţional TV, unde s-a aflat pentru negocierea unui post în cadrul departamentului de ştiri.
Copos, urmărit penal (Adevărul)
Vicepremierul George Copos este cercetat de DNA pentru evaziune fiscală, iar reprezentaţi ai Loteriei Naţionale pentru abuz în serviciu, conform unor surse judiciare. În acelaşi dosar mai este cercetat penal şi un asociat de la ‘Ana Electronic’, Rosa Giulio Giussepe. Prejudiciul estimat de anchetatori ar fi de peste 1,5 milioane de euro şi ar avea legătură cu supraevaluarea mai multor spaţii comerciale. ‘Ana Electronic’ ar fi vândut la preţ supraevaluat 38 de spaţii comerciale către Loteria Naţională. Valoarea de vânzare ar fi fost de 6 milioane de euro. Copos nu a fost audiat până în prezent. Constituţia spune că în cazul în care un membru al guvernului este urmărit penal, preşedintele României îl poate suspenda din funcţie.
Sfat de taină – Tăriceanu s-a întâlnit cu Stoica (Jurnalul naţional)
Preşedintele PNL Calin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit ieri seara cu predecesorul lui la şefia partidului, Valeriu Stoica, după o lunga perioada în care relatiile dintre cei doi au fost apoape glaciale. Initiativa întâlnirii a apartinut lui Tăriceanu, dar a fost ‘provocata’ de scrisoarea deschisa trimisa de Stoica conducerii PNL prin care cerea discutarea, în toate structurile partidului, subiectului fuziunii cu PD. Stoica ne-a declarat ca discutia a vizat strategia PNL, inclusiv tema fuziunii cu democratii. ‘Discutia nu a ajuns la detalii, a fost doar exploratorie, pentru a vedea cum putem gasi o viziune comuna’, a precizat Stoica, adaugand ca a cazut de acord cu Tăriceanu ca este neceasra unificarea fortelor de dreapta.
Cine a furat dosarul ‘Năstase’? (Evenimentul zilei)
‘Evaporare’. Surpriza de proportii în cazul anchetei deschise de Oficiul de Combatere a Spalarii Banilor în 1999, cu privire la tranzactia bancara de 400.000 de dolari operata în contul Danei Năstase. Documentele de cercetare intocmite de specialistii institutiei, care faceau referire la provenienta sumei depuse de Sorin Tesu (cel ce avea sa devina şef de cabinet al lui Adrian Năstase) în contul sotiei fostului lider PSD, au disparut pur şi simplu! ‘Evenimentul zilei’ a publicat, în premiera, povestea dosarului deschis de ‘Spalarea Banilor’ încă de acum o săptămâna.
Ancheta. Conducerea oficiului a inaintat o sesizare acum doua zile Parchetului General, reclamand disparitia sau distrugerea unor documente din dosarul Danei Năstase. Surse oficiale din cadrul institutiei ne-au declarat ca, din cercetarile proprii intreprinse după publicarea în EVZ a unui articol pe acest subiect, a rezultat ca ultimele actiuni intreprinse în raportul disparut s-au facut în anul 2001, adica după venirea PSD la putere.
Eurosocialiştii nu-i plâng de milă lui Năstase (Cotidianul)
Germanul Jo Leinen, europarlamentar al Partidului Socialist European şi şef al Comisiei de Afaceri Constitutionale din Parlamentul Europei, comenteaza pentru ‘Cotidianul’ semnificatia investigatiilor demarate impotriva a doi lideri PSD, Adrian Năstase şi Dan Ioan Popescu.
Dar Năstase nu s-a retras din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Credeti ca ar trebui sa facă acest lucru?
Exista mai multe culturi în Europa, în aceasta privinta. în unele tari, te retragi cind se dovedeste ca esti vinovat, în altele, cind exista doar suspiciuni ca ai facut greseli. în Germania, presiunile ar fi imediat foarte mari şi ai fi nevoit sa renunti la funcţie. Nu definitiv, dar pe perioada cercetarilor ar trebui sa fii suspendat din funcţie. Asta pentru ca, asa cum e în cazul partidului, asa e şi în Parlament: nu institutia este cea care trebuie sa aiba de suferit. şi în Scandinavia, Marea Britanie şi Olanda, unde cultura politica este foarte riguroasa şi corecta, dacă un politician este suspectat de corupţie, se retrage imediat din funcţie, până când se clarifica situatia. Iar dacă acuzatiile se dovedesc adevarate, el nu-si mai poate continua cariera politica.
Dana Năstase, suspectată că face miliarde din atestarea chelnerilor şi a portarilor (Averea)
Familia Dana şi Adrian Năstase sunt suspectati ca ar patrona din umbra Centrul National de Invatamant Turistic (CNIT), situat în Complexul Hotel Parc -Turist. CNIT, asociat în participatiune cu o obscura firma controlata de familia Năstase, este singura institutie acreditata de stat pentru acordarea atestatelor necesare lucratorilor în domeniul turismului. Toti ghizii, bucatarii, cofetarii, carmangerii, patiserii, chelnerii, receptionerii, ospatarii, barmanii, femeile de serviciu, spalatoresele, portarii etc. trebuie sa aiba acest atestat.