Diabetul zaharat – o provocare în viaţa copilului
Asociaţia pentru Promovarea Dezvoltării Personale (APDP) a organizat în data de 11 aprilie 2012, ora 17:00, la sediul asociaţiei, str. Venus, nr.21, masa rotundă cu tema „Diabetul zaharat – o provocare în viaţa copilului”, în cadrul Proiectului de art-terapie „Rază de soare”. Proiectul este finanțat de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin Programul pentru Sănătatea Copiilor.
Evenimentul, ce a avut ca scop crearea cadrului propice care să faciliteze schimbul de informații dinspre și dintre specialiști și persoanele interesate de problematica diabetului, este complementar celorlalte activități derulate în cadrul proiectului și sprijină atingerea obiectivului general de îmbunătățire a calității vieții pentru 15 copii, cu vârsta între 5 şi 18 ani, diagnosticaţi cu diabet zaharat, insulino-dependenti.
Mai mult de atât, cu sprijinul specialiștilor invitați și implicarea părinților copiilor beneficiari ai proiectului dorim să facem cunoscută situația copiilor/tinerilor ce suferă de această boală cronică și să creăm o legătură între aceștia și restul comunității.
Dorim să atragem atenția factorilor de răspundere din domeniul sanitar asupra problemelor și dificultăților cu care se confruntă copii diagnosticați cu diabet zaharat și familiile acestora și intenționăm să creăm un grup de inițiativă care să fie purtătorul mesajului ce a prins contur pe parcursul acestui eveniment și anume acela că în instituțiile medicale este nevoie de cadre specializate în această problematică care să ofere informații și sprijin specializat l în situații de dificultate.
Intâlnirea a fost una animată, nu au lipsit emoțiile și interesul pe dezbaterea unor probleme concrete cu care se confruntă în viața de zi cu zi copilul diagnosticat cu diabet zaharat și familia acestuia. Au fost primite cu bucurie și ascultate cu interes mărturiile unor tineri adolescenți, Elena, Anca, Iulia și Daniel, beneficiari ai activităților desfășurate în cadrul proiectului de art-terapie, care au vorbit despre experiența lor de viață legată de această boală din momentul diagnosticului și până în prezent. Curajul, energia și responsabilitatea de care acești tineri dau dovadă în gestionarea impactului bolii asupra propriei lor vieți au surprins în mod plăcut și constituie un exemplu de reușită pentru mulți copii și tineri aflați în dificultate sau cu nevoi speciale.
psiholog Carla Popa – Preşedinte APDP