Rabla 2012 demarează cu întârziere, având fonduri pentru 30.000 de autovehicule pentru început
Gheorghe Popescu, șeful Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), a declarat că ediția din anul 2012 a programului Rabla va demara până în luna martie, avand o intârziere de aproximativ 3 săptamâni faţă de planurile iniţiale. Programul Rabla din acest an se va realiza pe aceleași premize că anul trecut, cu excepţia faptului că numărul de maşini va fi mai mic. Iniţial erau prevăzute fonduri pentru scoaterea din uz a 30.000 de autoturisme cu vârsta mai mare de 10 ani comparativ cu 110.000 mașini în 2011.
De asemenea conform spuselor șefului AFM, proiectul de venituri și cheltuieli este deja pregatit la aceasta data, dar se asteapta aprobarea lui prin Hotarâre de Guvern, hotărâre ce este în avizare la ministere. Se speră că în maximum 2 săptămâni hotărârea să fie aprobată, iar la câteva zile după publicarea ei în Monitorul Oficial, se va da drumul la program. Popescu a mai declarat că demersurile necesare sunt în derulare, comenzile pentru vouchere sunt pregatite la Imprimeria Natională, iar în foarte scurt timp dosarele Remat vor fi validate precum și dosarele comercianților.
Odată cu modificarea planurilor pentru taxa pe poluare auto, demararea Programului Rabla a fost dată peste cap, deși încă din 2011 se vorbea despre începerea acestui program la 1 februarie. O nouă variantă a taxei de poluare auto a intrat în vigoare de la data de 13 ianuarie 2012, însă de modificări nu am scăpat nici chiar în aceasta situație. Astfel cei ce vor vinde maşini mai vechi de 2007 ce deja sunt înmatriculate în România, o mai pot face până la 1 ianuarie 2013 fără să plătească această taxă. În continuare Gheorghe Popescu șeful AFM declara că voucherul va avea altă culoare, elemente de securitate diferite, dar procedura rămâne neschimbată, tot cu 3 tichete în valoare de 3.800RON bucata, având aceeași procedura ca anul trecut. Se va începe cu 30.000 de tichete, iar pe parcursul anului, dacă evoluția veniturilor la buget este pozitivă și dacă solicitările vor fi mari se vor aduce modificări în sensul suplimentării acestora.
La întrebarea cât timp de aici incolo Programul Rabla va mai fi menținut, în contextul în care numărul maşinilor casate este într-o continuă scădere, șeful Administrației Fondului pentru Mediu răspunde:
„Un orizont de timp apropiat ca timp nu putem avea pentru acest program pentru că în permanența mașinile se învechesc. Într-adevăr nu vom mai avea explozia din 2010 când am avut 190.000 de mașini vechi casate, iar în 2011 am avut 110.000 mașini scoase din circulaţie prin programul Rabla. Probabil ne vom stabiliza la un numar de 50.000 de autovehicule casate anual, pentru că în fiecare an alt lot de mașini va deveni exigibil pentru acest program.”
[P] Pentru a fi în siguranță pe drumurile publice trebuie să închei o poliță de asigurare RCA al cărei cuantum poate fi calculat folosind calculator RCA aici.