Procedura contraventionala
Scumpele noastre contraventii…
Unde-i lege, e tocmeala contraventionala!
Fiecare abatere de la normele reglementate prin lege este cuantificata in amenzi, ani buni sau mai putini buni petrecuti la sediul inchisorii sau doar intr-o mustrare a bunului simt – depinde doar de obraznicia cu care indraznim sa incalcam rigorile legii. In functie de pericolul social pe care fapta noastra il prezinta, organele competente de constatare o trimit la destinatia infractiune, contraventie sau la abatere disciplinara grava, de obicei in regim all inclusive.
Cand e sa ne gandim la contraventii, rotitele din capul nostru o iau direct pe autostrada, prima iesire fiind cea catre domnii politisti, traficul rutier este domeniul de referinta al contraventiei, viteza de intocmire a proceselor verbale depasind demult pragul maxim.
Pseudo contraventii
Chiar daca fapta comisa se incadreaza in tabloul contraventional, exista situatii in care tragerea la raspundere este exclusa, mai ales cand vine vorba de actiuni de legitima aparare, pericole iminente sau constrangeri fizice.
Munca in folosul comunitatii
Daca ordinea de drept a fost (in)calcata cu stangul, e rost de o sanctiune contraventionala principala, dupa cum ii este declarat rangul, pornind ierarhic, de la mic la mare. Podiumul este ocupat de cele trei entitati contraventionale, si anume de avertisment, amenda si munca in folosul comunitatii siderate de comportamentul antisocial al individului. La aspectul sanctiune contraventionala complementara, bunurile se diversifica si se blocheaza. Pentru a fi mai specifici, ganditi-va la blocarea conturilor bancare, confiscarea bunurilor, retragerea licentei, suspendarea autorizatiei si alte dispozitii menite sa paralizeze diverse activitati.
Constatatorul contestat
Cel care stabileste cuantumul „binecuvantarii” contraventionale este agentul constatator, de obicei dat in judecata si mereu contestat pentru amenzile usturatoare daruite cu zambetul pe buze. Agentul constatator apreciaza suma direct proportional cu fapta, insa este conditionat si de parametrii stabiliti de lege, astfel incat nu te poate amenda in functie de preferintele personale, ci mai trebuie sa tina cont si de cat au estimat autoritatile ca au nevoie pentru ca tu sa-ti rascumperi greseala fata de societate. Cum fiecare fapta isi are datoria-n carca, e clar ca amenda va fi pe masura pagubelor produse.
Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Mihai Radu, alaturi de invitatul sau sa, avocat Radu Stoenescu, ofera informatii interesante legate de procedura contraventionala.
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)