Moastele Sfantului Mucenic Gheorghe – la Bacau

Ceata si vremea rece din ziua Sfintilor Mucenici Mina, Ermoghen si Evgraf nu i-au impiedicat pe bacauani sa fie prezenti la aducerea moastelor Sfintului Mare Mucenic Gheorghe de la biserica din Feredeni (Botosani).

Sfintele relicve au poposit pentru prima oara la Bacau insotite de preotul protopop de Botosani Nicolae Craciun, cu ocazia sfintirii unei noi biserici, cu hramul „Sfintul Iosif cel Nou de la Partost”, la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Mr. Constantin Ene”.

Ceremonialul religios si militar a debutat la ora 7.30, in fata bisericii „Sfintul Nicolae”, de unde, soborul de preoti, alaturi de militarii pompieri si credinciosi, s-a deplasat prin centrul orasului, catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Pe traseu, icoana sfintului Gheorghe si sfintele sale moaste au fost asezate intr-un camion militar si au fost insotite de soldati. In jurul orei 9.00, preotii au ajuns la lacasul de cult construit in partea de nord a Inspectoratului.

Relicvele sacre au fost asezate in interiorul noii biserici, unde erau asteptate de citeva sute de crestini. Slujba religioasa de sfintire a noului lacas a fost oficiata de soborul de preoti, din partea Prea Sfintitului Episcop Eftimie si a Prea Sfintitului Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, fiind delegati preotul Florin Tuscanu, protopop de Roman, si preotul Vasile Ghinita-Serban, consilier economic al Episcopiei.

Conform ritualului rasaritean, dupa ce soborul de preoti a sfintit lacasul inchinat „Sfintului Iosif cel Nou de la Partos”, multimea bacauanilor s-a putut inchina in altarul lacasului de cult al carui paroh este preotul Ionel Vasiloiu.

O mare bucurie a constuit-o prezenta unei parti din moastele Sfintului Mare Mucenic Gheorghe, depuse intr-o racla de argint. „Acestea au apartinut boierului Andrei Ruset, care a ajutat pe Patriarhul Alexandriei sa dobindeasca scaunul patriarhal. Acesta din urma, in semn de recunostinta, i-a daruit un fragment din Moastele Sfintului Gheorghe. Dupa ce au stat doua generatii in sinul familiei Ruset, moastele au fost depuse in biserica din Feredeni, devenind ocrotitorul bisericii, al satului si al celor care cu credinta vin si se roaga la cinstitele sale moaste. Din anul 2000, sfintele moaste au mers in diferite pelerinaje in tara, aducind in sufletele credinciosilor mare bucurie duhovniceasca”, a declarat preotul protopop Nicolae Craciun.

Bacauanii se vor putea inchina la relicve pina miine, la bisericuta din incinta Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene”.

One thought on “Moastele Sfantului Mucenic Gheorghe – la Bacau

  • joi, 21-12-06 la 13:55
    Permalink

    SUNT BUCUROASA CAND ASTFEL DE ACTIUNI SE DESFASOARA IN CADRUL BISERICII NOASTRE. ACEST MOMENT VINE CA O LUMINA DE BINECUVANTARE, ACUM CAND PROBLEMA ICOANEI IN SCOALA DEVINE CENTRUL ATENTIEI.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.