5 tipuri de gresie și ce trebuie să știi despre ele
Unul dintre cele mai elegante moduri de amenajare interioară a spațiilor este acoperirea acestora cu placaje ceramice. Gresia este unul dintre cele mai cunoscute și utilizate materiale în acest sens, la baza alegerii stând prețul accesibil și caracteristicile de rezistență și de estetică. Există mai multe tipuri de gresie din care poți alege, iar dacă vrei să îți amenajezi interiorul locuinței cu acest material, iată care sunt acestea și ce ar trebui să știi despre ele!
Gresie ceramică
Gresia ceramică este cel mai cunoscut tip de placaj ceramic, ce poate fi folosit atât pentru interior cât și pentru exterior. Poți cumpăra gresie de interior și gresie de exterior de la MatHaus și vei vedea că acesta îți va oferi rezistență și durabilitate, dar și un aspect deosebit de plăcut. Acest tip de gresie este disponibil într-o varietate de culori, texturi și dimensiuni, ceea ce face ca materialul să fie potrivit pentru o multitudine de aplicații, inclusiv pardoseli, placări de pereți și blaturi de bucătărie sau glafuri.
Gresia ceramică este fabricată din argilă arsă și cuartz și prin ardere ea capătă rezistențe mecanice ridicate. Astfel, ea rezistă chiar și traficului intens, pretându-se la o multitudine de aplicații.
Gresie porțelanată
Gresia porțelanată este un tip de gresie cu rezistențe mult mai bune decât gresia ceramică. Gresia porțelanată are o structură mult mai densă și este arsă la temperaturi foarte mari, care conferă astfel materialului rezistențe mecanice foarte bune. Aspectul gresiei porțelanate este mai lucios, iar culorile sunt variate, astfel că poți folosi plăcile pentru decorarea spațiului interior în orice stil.
Gresie decorativă de sticlă
Un tip aparte de gresie este cea realizată din sticlă securizată. Aceasta este estetică și rezistentă și se montează cu același adeziv cu care se montează gresia uzuală. Gresia din sticlă securizată este elegantă și înfrumusețează orice spațiu, indiferent de stilul de amenajare.
Gresie mozaic
Este un tip de gresie format din bucăți mici, de obicei în formă de pătrat sau de dreptunghi, care sunt lipite împreună pentru a forma modele decorative. Este disponibilă într-o varietate de culori, materiale și dimensiuni și poate fi utilizată pentru a adăuga o pată de culoare în bucătării, băi sau alte spații interioare.
Gresie tip travertin
Există plăci de gresie care se aseamănă foarte mult cu travertinul. Aceste plăci sunt fabricate din carbonați de calciu și pot fi utilizate pentru podele și pereți. Plăcile au o textură naturală și o varietate de culori, de la bej la maroniu și gri. Plăcile nu au însă o rezistență foarte mare, iar din acest motiv soluția este mai potrivită pentru spațiile cu trafic redus și mediu.
Gresia este perfectă pentru spații interioare și exterioare, deoarece oferă finisaje deosebite care pot fi întreținute cu ușurință. Chiar dacă nu este un material natural, așa cum este marmura, travertinul, ardezia sau granitul, gresia oferă produse de acoperire la prețuri mai mult decât accesibile.
La nivel de durabilitate placajele cu gresie sunt comparabile cu piatra naturală, deoarece rezistă foarte bine chiar și la șocuri mecanice sau în condiții deosebite de trafic. În plus, placajele ceramice sunt deosebit de rezistente la incendiu, mai ales că sunt arse la temperaturi foarte înainte.
Acestea sunt cele mai cunoscute tipuri de gresie și particularitățile fiecăreia. Alege să investești în aceste produse pentru a te putea bucura de eficiență, dar și de rezistență și de durabilitate în timp.