Reactii la filmul despre ceangai ‘Made in Romania. Children of the Csango diaspora in Romania’

Senatorul PNL Adrian Cioroianu, euroobservator la Strasburg, a dat publicităţii, marţi, următorul comunicat de presă în legătură cu filmul realizat de regizoarea maghiară Zsofia Vitezy despre viaţa ceangăilor din România.

Filmul Made in Romania. Children of the Csango diaspora in Romania al regizoarei Zsofia Vitezy este un produs experimental, subţire ca mesaj, dar care a fost folosit politic prin prezenţa siglei PPE pe invitaţiile trimise de deputatul maghiar Gyorgy Schopflin la toti parlamentarii europeni (de cinci ori in ultimele 10 zile!).

Intre film si materialul însoţitor al invitaţiei este o diferenţa de proporţii: filmul este benign, in timp ce materialul insotitor este un material pur propagandistic, conceput într-o viziune maniheistă (se spune că ceangăii trăiesc în sate mici si sarace, in case fara caldura, copiii care vorbesc maghiara „sint supusi rusinii si pedepselor” etc.).

Proiecţia filmului si evenimentul provocat de deputatul maghiar la Parlamentul European Gyorgy Schopflin trebuie văzute prin prisma alegerilor din Ungaria. Gyorgy Schopflin provine din partidul fost-liberal, actualmente conservator FIDESZ – iar in Ungaria FIDESZ este partid de opoziţie, interesat sa arate că este preocupat de soarta maghiarilor de peste granite, de promovarea limbii maghiare etc.

După ce Gyorgy Schopflin a declarat ca un astfel de film nu va fi difuzat de o televiziune romanească, cîţiva reprezentanţi ai unor televiziuni româneşti din sală s-au interesat de drepturile de autor. Vizibil incurcată, regizoarea Zsofia Vitezy a spus că drepturile de autor le are în comun cu o fundatie, ca se va interesa etc. (la ora la care va trimit mesajul „negocierile” continuă).

Cca 85 la sută dintre cei din sală erau deputaţi, asistenţi sau funcţionari maghiari din Parlamentul Europei.

Adrian Cioroianu
Sursa: Amos News

6 comentarii la „Reactii la filmul despre ceangai ‘Made in Romania. Children of the Csango diaspora in Romania’

  • miercuri, 08-02-06 la 12:37
    Permalink

    In sfirsit cineva care divulga in fata parlamentului eu. problimele reale ale ceangaimii. Noi -ceangaii- nu ne putem apara ca nu avem intelectualitate proprie (este in devenire). De aceea ne bucuram cand problemele noastre (mai ales de cele ale drepturilor omului si cele provocate de episcopia de Iasi)ajung pe masa celor ce sunt in masura sa ne recunoasca, ca fiid cu totul si cu totul de o alta cultur, chiar daca suntem cetatenii cei mai muncitori ai Romaniei.
    Cu stima: Bogdan Tiberiu

    Răspunde
  • marți, 14-02-06 la 15:24
    Permalink

    Prezentarea acestui film în faţa parlamentarilor europeni este un pas care trebuia făcut de mai mult timp, dar e bine şi aşa. Sper că până la urmă şi autorităţile precum şi Episcopia Romamo-Catolică din Iaşi vor recunoaşte existenţa acestei minorităţi în Moldova. Şi aici bineînţeles că mă refer la ceangăi-maghiari din Moldova. Până la urmă nu pot să înţeleg cum de majoritatea preoţilor care aparţin acestei episcopi, în frunte cu episcopul Petru Ghergheli, dar şi cu arhiepiscopul Ioan Robu din Bucureşti pot să nege chiar şi pe altar în faţă cu credincioşi de inexistenţa ceangălor-maghiari din Moldova!. Nu le este frică că în ceasul de apoi va trebui să dea socoteală în faţa lui Dumnezeu de fărădelegile de pe pământ?

    Răspunde
  • marți, 14-03-06 la 13:28
    Permalink

    Eu sunt din Sabaoani. Dupa mintea voastra sunt ceangau? Cartea de istorie nu ati mai citit-o de mult. Aveti curajul sa stam de vorba?

    Răspunde
  • duminică, 22-03-09 la 19:08
    Permalink

    Domnule Tiberiu nu stau lucrurile chiar asa cum credeti, dar poti sa speri in toate.Cu respect si stima Andrei

    Răspunde
  • duminică, 22-03-09 la 19:28
    Permalink

    Siti macar ce simt ciangai din moldova cand profita alti de bunatatea ce o ofera ei.Pentru ca vin magiari si culeg informati despre ciangai pentru bani profitand de ei, pe de oalta parte ei cadigand mai muti bani ped imaginea lor .

    Răspunde
  • miercuri, 25-03-09 la 11:57
    Permalink

    Nu prea mai e cu profitatul in ziua de azi. Daca vin turisti din Ungaria platesc pentru serviciile primite. Or mai fi etnografi, sociologi, politicieni, lingvisti care mai culeg date, dar nu mai sunt platite in ziua de azi. Mai mult fotografii castiga din cartile editate pe aceasta tema…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.