RAFO Onesti vrea sa plateasca in rate


Noul proprietar al rafinariei onestene, societatea Calder-A International, a propus Ministerului de Finante sa accepte o esalonare a datoriilor pe sase ani. Dar numai pentru 6.000 din cele 9.000 de miliarde datorate de RAFO Onesti.

Diferenta de 3.000 de miliarde de lei vechi reprezinta penalitatile de intarziere, pe care Calder le-ar vrea sterse in contextul in care, daca rafinaria ar fi inchisa, statul nu ar mai vedea nici un ban.

„Din 2003 compania nu a mai acumulat datorii, si-a platit toate darile catre stat. RAFO a contribuit in aceasta perioada cu 20.000 miliarde de lei la buget“, a declarat managerul general al RAFO, Marin Anton.

Chiar daca noul proprietar a platit catre Balkan Petroleum (BkP) pretul RAFO, tranzactia inca nu este inregistrata deoarece actiunile detinute de BkP sunt sub sechestru asigurator. Mai mult, oficialii Ministerului de Finante nu prea vor sa auda de o reesalonare a datoriei si nici de scutirea penalitatilor. „Am transmis Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului toata documentatia necesara contractului de novatie, in baza caruia noul actionar va prelua toate sarcinile asumate la privatizarea RAFO de catre fostul actionar, BkP“, a spus Anton.

In prezent firma din Onesti functioneaza ca prestator de servicii pentru o firma externa care livreaza petrol si primeste benzina si motorina. Asta, deoarece rafinaria onesteana nu a primit de la Finante certificatul de exonerare a platii TVA, fiind obligata sa plateasca taxa pe valoarea adaugata in avans. Situatia afecteaza cel mai mult bugetul judetului Bacau, care pierde lunar circa 1.000 de miliarde de lei din accizele si taxa de drum care nu mai sunt platite de RAFO Onesti deoarece societatea exporta aproape toata productia.Articol din sectiunea: Economie
Etichete:

Comentariile sunt inchise, dar trackback-urile si pingback-urile sunt deschise.

Despre autor

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro
  Stiri din Bacau: RAFO Onesti vrea sa plateasca in rate