PAULA CIOBANU MĂRIUŢ – „Lacrimile Maicii Domnului“. Vernisajul expoziţiei: 14 august, ora 17 la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“

Am putea începe spunând că dacă este vară, atunci este şi Paula Ciobanu Măriuţ, cu o expoziţie, desigur! De ce numai vara? Toţi cei care o cunosc ştiu că numai în acest anotimp Paula (deşi trăieşte de peste zece ani în Torino cu întreaga familie) vine ACASĂ! Şi atunci, conform tradiţiei, vara, mai exact în preajma sărbătorii Sfintei Maria, avem prilejul să ne vedem şi să privim plini de interes cu ce vine nou P.C.M., această pictoriţă atipică, întrucât se pare că a părăsit „cadrul convenţional al breslei”. (Sever Bodron)

Ne-am obişnuit deja ca reprezentanta Bacăului în Torino să aducă cu fiecare expoziţie şi ceva inedit, preocupată permanent să experimenteze şi altceva pe lângă tematica cunoscută celor care frecventează expoziţiile de pictură pe care le are în grup sau individual. Şi fraţii noştri latini o promovează prin expoziţii iar critica de artă locală o apreciază ca artistă, prezentând-o favorabil publicului local şi oferindu-i diplome şi premii. Cităm din site-ul dedicat Paulei Ciobanu Măriuţ: „Din 2007 devine membră a Academiei Internaţionale Santarita din Torino, unde împreună cu alţi artişti români înscrişi, participă la importante manifestări artistice, expoziţii colective de nivel Internaţional […]. În 2009 realizează prima expoziţie personală la Torino, foarte apreciată de critica de specialitate. Primeşte în 2011 titlul de Membru Academic prin Ordinul lui Michelangelo Buonarroti, conferit de Academia Santarita din Torino“.
O descriere cum nu se poate mai exactă şi-a făcut-o artista însăşi: „Viaţa mea e un joc al punctelor, liniilor şi formelor la infinit“. Prin prisma celor spuse, privim surprinşi iconografia multiplicată a pictoriţei în care se împletesc deseori motive din arta tradiţională cu motive din mozaicurile bizantine. Pictură pe sticlă, pictură pe pânză, grafică, aquarele, colaje, ex-libris se adună în expoziţiile Paulei Ciobanu Măriuţ şi, la un loc sau separat, în fiecare gen în parte, întâlnim contururi precise şi o intensă luminozitate a compoziţiilor.
Culorile variază atât de mult dând impresia unor cercuri concentrice în care găsim deseori cifre. Aceste cifre ne amintesc şi de participarea artistei la numeroase ediţii ale Concursului de Ex-libris, organizat de Biblioteca Judeţeană „C. Sturdza“, juriul acordându-i Menţiune pentru ediţia din 2005 dedicată lui George Enescu.
În diversitatea operei sale întâlnim o tehnică aparte, fiecare punct ducându-te (ai această idee, privind) spre o speranţă; acest sentiment îl creează vizitarea expoziţiilor Paulei Ciobanu Măriuţ care-ţi dau impresia unor explozii de culori şi emoţii.

La ultimul vernisaj din primăvara acestui an de la Torino, artista a declarat: „Îmi doresc ca această expoziţie să demonstreze că există şi români capabili să facă ceva bun“. Putem spune deschis că P.C.M. este un exemplu în acest sens: a studiat, munceşte (are o familie cu trei copii), pictează şi face voluntariat iniţiind grupuri de copii în lumea picturii. Când are timp de toate aceste lucruri? Ne-a mărturisit ca e nemulţumită că ziua are doar 24 de ore. Nu-i ajung! E un efort imens, dar artista este într-o continuă mişcare, agitaţie şi vrea să-şi ducă la îndeplinire toate planurile.
Aşteptăm vara anului 2013 să vedem cu ce vine nou Paula Ciobanu Măriuţ.

Ana Chiscop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.