Noi acţiuni de protest la RAFO Onesti

Membrii sindicatului Rafinorul de la Rafo Onesti pregătesc în aceste zile noi acţiuni de protest. Astfel, rafinorii oneşteni au cerut sprijinul Federaţiei sindicale din petrochimie „Lazăr Edeleanu” pentru a obţine autorizaţia de a organiza, în perioada 12 – 17 iunie, pichetarea sediului AVAS din Bucureşti.

Ion Marian, liderul sindicaliştilor oneşteni spune că, în acelaşi timp, a fost trimis şi un memoriu preşedintelui României, Traian Băsescu, prin care i se solicită să mediezea diferendul apărut între Rafo şi AVAS.

Sindicaliştii oneşteni protestează în acest fel împotriva opoziţiei preşedintelui Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului – AVAS, Răzvan Orăşanu, la oficializarea actului de novaţie realizat între firmele Balkan Petroleum (BkP) şi Calder A International.

Actul de novaţie – se arată în memoriul sindicatliştilor – a creat o pierdere de proporţii rafinăriei din Oneşti, în special prin întreruperea continuităţii funcţionării ei, susţinută de anul trecut de un investitor hotărât să se implice cu sume uriaşe la Rafo.

Liderul Ion Marian spune că este vorba de o nouă criză artificială creată în jurul Rafo. „Nu mai ştim, practic, cui să ne adresăm, în numele celor 2.600 de salariaţi, cum să mai procedăm în scopul susţinerii motivate şi realiste a componentei sociale prin rezultatele economice. Iată de ce am solicitat intervenţia şi medierea preşedintelui Traian Băsescu, pentru a se depăşi acest moment apărut între oficialii unei instituţii a statului şi acţionarii rafinăriei”, mai spune Ion Marian.

Contractul de novaţie este ultimul pas în transferul de proprietate dintre BkP şi Calder. Ultima susţine că a lămurit treburile cu BkP încă din iulie 2005, când a preluat aproape 98% din Rafo.
Ulterior a depus la AVAS documentaţia pentru avizarea transferului de proprietate, conform procedurilor de novaţie (conventie prin care părţile unui raport juridic obligaţional sting o obligaţie existentă, înlocuind-o cu o nouă obligaţie) şi a prezentat şi garanţii pentru plata datoriior istorice ale Rafo, la stat.
Cu puţin timp în urmă, Petrom a concesionat creanţa sa la rafinăria din Oneşti, iar Calder a plătit 44 de milioane de dolari pentru aceasta. Rafo a mai depus, anul trecut, şi la Finanţe o ofertă de plată a datoriilor, eşalonat, la care nu a primit răspuns.

Salariaţii de la Rafo cred că în ultimii ani societatea în care lucrează a avut parte de un tratament „preferenţial negativ” din partea statului, care a motivat permanent că totul se datorează incapacităţii rafinăriei de a produce pe profit. De la apariaţia Calder la Rafo, rafinăria a funcţionat, însă, mai bine ca oricând, iar o bună parte din datorii au fost plătite, chiar în avans. Rafo a intrat în reorganizare judiciară, în 2004, iar din octombrie 2005 are acţionari noi.
Din acel moment, la stat au venit 800 de milioane de dolari, iar obligaţiile către furnizori şi salariaţi au fost achitate la zi.

În perioada aprilie – mai 2005, rafinăria nu a funcţionat, pentru că statul i-a impus plata anticipat a TVA aferentă importului de ţiţei.
„Am cerut, în repretate rânduri ca la Rafo să vină auditori numiţi de stat, să vadă că rafinăria este performantă şi că în ultimii doi ani aici s-a derulat cel mai important program de investiţii tehnologice. Am solicitat să fim primiţi, noi,cei de la sindicat, la primul-ministru, dar după 10 – 12 încercări, nu am avut nici un răspuns.
Premierul nu a răspuns nici interpelărilor din Senat. Parlamentul Europei a soilicitat, de asemenea, lămuriri în aceeaşi chestiune, dar de la Guvernul României nu a venit nimic.
Am trimis adrese şi la FMI, despre care se spunea că cere falimentul Rafo şi le-am prezentat calcule, cifre. Am solicitat o audienţă şi la preşedintele AVAS, dar tot degeaba.
Cu excepţia preşedinţiei, doar la Ministerul de Finanţe am găsit, o dată, uşa deschisă. Însă discuţiile de aici rămân fără finalizare, dacă AVAS se opune actului de novaţie”
, ţine să mai adauge liderul rafinorilor oneşteni.

Sindialiştii mai spun că ei nu doresc decât o rezolvare a situaţiei pe calea dialogului. Dacă acesta nu poate avea loc, de joi, 8 iunie, vor începe pregătirile pentru acţiunile de protest.

Autor : Elena SOLOMON, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.