Judetul Bacau: date statistice
Densitatea populatiei judetului Bacau in urma recensamantului este de 107 locuitori/km.p., fata de 91 media tarii si de 100 media Regiunii de Nord-Est. Din acest punct de vedere ocupam locul 2 in regiune dupa judetul Iasi si locul 7 pe tara (fara a lua in considerare municipiul Bucuresti) dupa judetele: Ilfov, Prahova, Iasi, Galati, Dambovita si Brasov. Ponderea judetului in populatia Regiunii de Nord-Est este de 19,2%, iar in populatia tarii de 3,26%, fata de 3,23% in 1992.
Structura populatiei pe medii de viata sociala s-a modificat esential in ultimii 10 ani. La 18 martie 2002, 46,2% din populatia judetului era concentrata in urban si 53,8% in rural. Daca privim retrospectiv intr-o perioada mai indelungata, constatam ca preferintele populatiei pentru viata la tara sau la oras s-au modificat in ultimii 90 de ani de doua ori: prima data in sensul dorintei de a trai la oras, motiv pentru care de la 7,9% pondere a populatiei in urban in anul 1912, evolutia a fost in mare parte de crestere, atingand un varf de 50,3% la recensamantul din 1992, fenomen similar pe intreaga tara.
O tendinta contrara s-a manifestat in ultimii 10 ani, cand populatia a inceput sa prefere din nou viata la tara, astfel incat la acest recensamant populatia rurala a depasit-o pe cea urbana in judetul Bacau, fata de media tarii unde se constata aceeasi tendinta de scadere, dar populatia urbana ramane majoritara (52,7%).
Fata de 1992, in marea majoritate a judetelor tarii s-a redus ponderea populatiei urbane, iar in cele 5 judete in care aceasta a crescut (Ilfov, Alba, Dolj, Hunedoara si Valcea), aceasta crestere s-a realizat in principal prin schimbarea statutului unor unitati teritorial administrative din comuna in oras. Din totalul populatiei urbane, 53,8% era concentrata in municipiul Bacau, acesta fiind al 12-lea municipiu din tara dupa: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, Brasov, Ploiesti, Braila si Oradea.
Desi ponderea municipiului Bacau in populatia judetului scade de la 55,2% in 1992 la 53,8% in 2002, acesta isi pastreaza rangul avut la recensamantul anterior in ierarhia municipiilor tarii.