Categorii: Actualitate

Povestea femeii din Târgu Ocna care a înviat în mâinile unui medic ce va intra în cartea Sfinţilor

Bernedict Martin, doctor internist al Spitalului din Oneşti, va fi canonizat de Biserica Catolică, după ce a făcut sute de minuni. Foștii lui pacienți afirmă că „medicul sfânt“ a tratat boli incurabile sau chiar a înviat oameni declarați oficial decedați.

Sute de credincioși îi vizitează mormântul sau casa sa părintească din satul Galbeni, comuna băcăuană Nicolae Bălcescu și afirmă că se însănătoșesc văzând cu ochii.

Niciuna dintre miraculoasele vindecări nu a putut fi demonstrată științific vreodată de specialiști. După 25 de ani de la încetarea din viață a lui Bernedict Martin, oamenii încă se mai roagă la el.

Dosarul trimis la Vatican pentru beatificare iar apoi canonizare a medicului prezintă sute de cazuri în care muții au început să vorbească, surzii să audă, copii cu malformații ale inimii trăiesc și azi sănătoși, zeci de oameni cu boli incurabile și-au găsit vindecarea prin știința și rugăciunile medicului oneștean născut la Galbeni.

Minunea de la Târgu Ocna

Una dintre minunile făcute de medicul Martin este învierea Sevastiei Vătavu (73 de ani), din Târgu Ocna, care la 36 de ani, atunci când a născut pe cel de-al doilea copil, a fost declarată decedată și transportată la morga spitalului. Femeia trăiește și azi și, deși este ortodoxă, se roagă zilnic la medicul Martin.

Ea este convinsă că doar Dumnezeu a vrut ca „doctorul sfânt“ să intre în viața familiei sale, printr-o poveste pe care nu o poate uita.

Totul a început în anul 1967 când fratele meu, Eugen Elefterescu, pe când avea 32 de ani, a trecut pe lângă o mașină prăbușită într-o râpă în localitatea Călugăra. S-a oprit să vadă ce s-a întâmplat. Șoferul nu era rănit, însă mașina era boțită rău. A tractat autotrismul avariat până la service-ul auto care era afacerea personal a fratelui meu. A reparat mașina. Apoi a aflat că șoferul care făcuse accidental era un medic din Onești“, a povestit Sevastia.

După câteva luni, Elefterescu s-a îmbolnăvit de o suferință grea a ficatului. „Niciun medic nu știa ce să-i facă. S-a gândit că n-ar strica și o părere și de la medicul din Onești, căriua îi reparase mașina. I-a dat un tratament pe bază de portocale și lămâi pe care i l-a recomandat să îl țină timp de trei ani. După opt luni, fratele meu era roșu în obraz și se făcuse ditamai bărbatul voinic. Și azi trăiește!“, a mai adăugat femeia de 73 de ani.

După câțiva ani, soarta avea să o facă pe târgocneancă să-și lege definitiv destinul de numele medicului Martin. După ce a rămas gravidă cu cel de-al doilea copil, toți doctorii i-au recomandat întreruperea sarcinii, din cauza unor probleme cardiace. Singurul care s-a opus avortului a fost Bernedict Martin, „«Nici vorbă!» Așa mi-a zis doctorul Martin.

Ba mai mult, mi-a programat și data nașterii. Trebuia să aibă loc într-o duminică, pentru că – zicea el- pruncii născuți duminica rămân toată viața în paza lui Dumnezeu“, a mai povestit femeia.

Înviată pe masa de la morgă

Așa cum au anticipat ceilalți medicii, Sevastia nu a rezistat în timpul nașterii și în zorii zilei de 2 februarie 1976, la cinci fără zece, inima femeii de 36 de ani a încetat să mai bată. În ciuda eforturilor medicilor cu care ea a născut, rezultatele au fost zero. La ora 10.30 a fost declarat decesul și femeia a fost transportată la morga spitalului din Onești. „La ora 12.00, după ce a trecut pe la Biserică, a ajuns la spital și medicul Martin.

A aflat că sunt la morgă și a venit direct la mine. Șapte ore s-a luptat să mă readucă în simțiri! Cu sticle de apă fierbinți, cu un masaj special pe care numai el știa să îl facă și cu toate priceperea lui medicală. După șapte ore, am început să am puls. La două noaptea m-am ridicat în șezut“, a rememorat târgocneanca.

Pieta, cadoul de după moarte

Femeia povestește cum a decurs prima sa întâlnire cu medicul Martin după ce acesta a vizitat prima dată Vaticanul. „Adusese o statuetă care o reprezenta pe Fecioara Maria cu Isus, coborât de pe cruce. Pieta. L-am întrebat de ce nu mi-a adus și mie o astfel de statuetă, ca să o am amintire de la el. Mi-a răspuns că a adus nu una, ci trei, însă i le-a confiscat la graniță. În 1986, când m-am dus la înmormântarea lui la Galbeni, m-am întâlnit cu sora sa și mi-a întins Pieta. A zis ca l-a visat pe medic și i-a zis să mi-o dea mie!“, a mai spus Sevastia.

Oamenii povestesc și azi cum arăta medicul Martin și vorbesc deschis despre harul său. „Era un om mic de statură, mereu vesel, jovial și optimist. Se ducea la Biserică de trei ori pe zi. Cabinetul său medical era plin de cărți sfinte și de icoane. Mereu citea tratate de medicină și se ruga“, a explicat Rosa Coșa (74 de ani), din comuna Nicolae Bălcescu.

Fosta Securitate l-a urmărit pas cu pas pe Bernedict Martin. În 1960 i-a fost deschis dosar și era descris ca un „fanatic mistic“. „Aceasta pentru apropierea lui de biserică. Regimul comunist nu dădea voie intelectualilor să se apropie de Biserică. Era ceva anormal ca un medic să se ducă de trei ori pe zi la biserică. Problemele mari au început după 1980 când a participat la beatificarea de la Roma a lui Eremia Valahul“, a afirmat Eusebio Bejan, vice-postulatorul cauzei de canonizare a medicului Martin.

De la Beatificare la Canonizare

Benedict Marin este primul om din județul Bacău asupra căruia s-a început procesul beatificării și unul dintre cei trei din România.
Beatificarea este un proces care durează mai mulți ani și se începe după minim cinci ani de la decesul persoanei propuse spre sfințire. Omul trebuie să fi murit în faimă de sfințenie și poporul să ceară beatificarea lui pentru minunile făcute. Cele mai importante minuni nu sunt cele realizate în timpul vieții, ci cele de după moarte. Atunci când oamenii se însănătoșesc după ce îi ating mormântul sau chipul din tablou, sau când se roagă la el“, a explicat preotul catolic Eusebio Bejan.

El a mai adăugat că aceste minuni înscrise în dosarul de beatificare acceptat de Vatican nu pot fi explicate niciodată științific. „ Se face o anchetă asupra minunilor de către o comisie format din cinci medici renumiți din Roma și dacă aceștia declară că nu cunosc nici o explicație rațională și științifică asupra evenimentului, poate fi considerată ca o posibilă minune. După aceasta, o comisie de șapte teologi examinează la rândul lor presupusa minune, urmând a avea verdictul definitiv în fața comisiei episcopilor și cardinalilor a Congregației pentru Cauzele Sfinților“, a mai adăugat vice-postulatorul cauzei de canonizare a medicului Martin.
După beatificare, trebuie să se mai întâmple încă o minune pentru a se ajunge la canonizare.

Update in luni, 10-11-14 14:44

Olimpia Filip

Inainte - Editie de Bacau Articole publicate pe Bacaul.ro cu permisiunea autorului.

Comentează
Share
Publicat de
Olimpia Filip

Recent Posts

Jocuri de noroc ciudate care au prins la public

Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…

miercuri, 20-11-24

Competiția Sportivă CUPA TRIUMF și-a depășit recordurile la Ediția a XIV-a

Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…

joi, 07-11-24

Zborurile internaționale din Bacău: descoperă cele mai căutate destinații

Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…

marți, 15-10-24

Testări medicale gratuite în Berești-Tazlău pentru depistarea bolilor oncologice

Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…

joi, 10-10-24

Performanțe remarcabile pentru C.S.M. Moinești la Campionatul Național de Powerlifting 2024

Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…

joi, 26-09-24

Top 5 gadgeturi inteligente care îți fac viața mai ușoară

Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…

vineri, 20-09-24

Acest website folosește cookies.