Profesorii nu sunt de acord ca tezele cu subiect unic sa conteze la admiterea in licee din acest an. Desi agreeaza masura luata de Ministerul Educatiei, cadrele didactice sustin ca anul acesta ar trebui sa fie unul experimental si numai din anul scolar 2006-2007 nota sa se ia in calcul efectiv.
Secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, spune ca anul acesta trebuie sa fie un proiect pilot.
„E un lucru necesar care inlatura anumite subiectivitati din evaluarea elevilor. Evaluarea pe o perioada mai indelungata arata potentialul elevilor. Suntem de acord cu tezele cu subiect unic cu o condititie – sa inlocuiasca examenul de capacitate care e traumatizant pentru elevi.
Nu suntem de acord ca rezultatele sa se ia in calcul de anul acesta pentru sa sistemul nu e pregatit. Nu se respecta legea invatamantului care spune ca metodologia trebuie stabilita la inceputul anului scolar. Cu o luna inainte nu poti schimba modalitatea. Tezele cu subiect unic trebuie pregatite pentru ca altfel nu isi vor atinge scopul”, a precizat Ciosu.
La inceputul saptamanii viitoare, reprezentantii Ministerului Educatiei vor avea o noua intalnire in cadrul careia sindicalistii vor exprima un punct de vedere comun in ceea ce priveste luarea in calcul a tezelor la admiterea in liceu.
Tezele cu subiect unic nu vor fi mai dificile decât cele tradiţionale
Tezele cu subiect unic pe care elevii claselor a VII – a le vor susţine în locul testelor naţionale vor avea aceleaşi caracteristici ca tezele semestriale de până acum, a spus ministrul Educaţiei, Mihail Hărdău. El a precizat că dificultatea subiectelor nu se va schimba faţă de cele ale tezelor tradiţionale, iar nota obţinută va reprezenta, ca şi până acum, 25% din media semestrială.
Hărdău a mai precizat că durata testelor va fi de 50 de minute şi ele se vor susţine, pe cât posibil, în şcolile unde învaţă elevii.
„Ideea este ca elevul să nu fie mişcat din patul lui şcolar. Să aibă acelaşi mediu cu care este obişnuit”, a apreciat ministrul Hărdău.
Elevii vor putea susţine tezele cu subiect unic în trei perioade: la data stabilită de Ministerul Educaţiei, în cadrul unei sesiuni speciale pentru cei care au lipsit şi în afara semestrului, pentru elevii corgenţi. Materiile la care se vor susţine tezele cu subiect unic sunt limba română, matematica şi limba maternă.
Hărdău a anunţat că lucrările vor fi corectate în maxim trei zile, în cadrul unor centre de corectură speciale. Testele vor fi corectate de profesori din alte unităţi şcolare, care, a mai spus ministrul, vor fi plătiţi suplimentar. După publicarea rezultatelor, atât elevii, cât şi parinţii acestora vor putea vedea lucrările.
Ministrul a refuzat să dea detalii despre zilele în care vor fi organizate tezele cu subiect unic, precizând doar că va face publică metodologia de organizare şi desfăşurare în cursul săptămânii viitoare, după ce se va consulta cu sindicatele din învăţământ.
„Introducerea noului sistem va disciplina învăţământul, Profesorul îşi va face toată materia în mod ritmic pentru că ştie că îi vine o evaluare la nivel de semestru”, a apreciat ministrul. El a spus că această măsură a fost necesară după ce notele scăzute de la testările naţionale din această vară au dovedit că unii profesori nu şi-au făcut datoria.
Sursa: Ana NILĂ, Oana MATEI (Amos News)
Update in miercuri, 25-10-06 23:18
Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…
Descoperă cum inteligența artificială transformă tehnologia și contribuie la dezvoltarea diverselor industrii, inclusiv cazinourile online.
La data de 15 august, intreaga crestinatate pomeneste Adormirea Maicii Domnului.
Credincioșii din toată lumea prăznuiesc pe 6 august Schimbarea la față a Mântuitorului. Pentru ortodocși,…
Unul dintre cele mai așteptate și mai îndrăgite evenimente sportive ale anului, din punct de…
La fiecare sfârșit de iunie românii așteaptă cu mare bucurie două sărbători: Sânzienele pe 24…
Acest website folosește cookies.
Vezi comentarii
LUCREZ INTRO SCOALA GENERALA SI AM SI COPILUL ELEVA IN CLASA a-VII-a si NU SUNT DE ACORD CU ACEASTA MASURA. DIN INFORMATIILE MELE FOARTE MULTI PARINTI SUNT NEMULTUMITI. ACEASTA MASURA ESTE UN ALT EXPERIMENT FACUT PE COPII. RAU NU ESTE DAR,AR FI IDEAL SA SE INCEAPA CU CLASELE a-v-a , nu cu cele de clasa a-VII-a, MAI ALES CA LI S-A MAI IMPUS SI ALTE MODIFICARI- DOOM 2
unde pot sa gasesc si eu varinatele de teze unice..am cauatt pe mai multe site-uri dar nu am gasit..daca se poate sm trimita si mie cineva un linc pe adresa lil_lauryk@yahoo.com