Cu toate că nu este oficial, din toamnă, un an de facultate va fi mai scump. Taxele de şcolarizare vor creşte diferenţiat în funcţie de facultatea la care învaţă studentul. În cadrul vizitei efectuate la Braşov în cursul săptămâni trecute, ministrul Educaţiei, Mihail Hârdău, i-a prezentat rectorului Ion Vişa şi prorectorilor de la Universitatea „Transilvania” modificările în ceea ce priveşte coeficientul de cost per student, în funcţie de profilul facultăţii.
Coeficientul de cost are o valoare standard şi se calculează raportat la costul mediu în puncte al studiilor universitare pentru fiecare student. Acest cost este în prezent în valoare de 16 milioane de lei (un punct).
Spre exemplu, la coeficientul de cost pentru un student la Politehnică este de 1,7 puncte, adică 27,2 milioane de lei. La studenţii bugetaţi, aceste costuri sunt suportate de către Ministerul Educaţiei. Pentru studenţii nebugetaţi, costurile de şcolarizare intră în taxa de studiu, suportată din buzunarul studenţilor.
Modificările anunţate de Hârdău prevăd la o mare parte dintre facultăţi majorarea acestui coeficient, ceea ce va reprezenta implicit şi creşterea taxelor de studiu.
„Aceste coeficiente nu au fost stabilite încă în mod oficial. Datele transmise de domnul ministrul arătau o modificare a valorilor coeficientului, adică creşterea sau scăderea lor. Rămâne la latitudinea fiecărei universităţi să stabilească taxele de studiu în funcţie de aceşti coeficienţi de cost, însă se va ţine cont de aceste modificări. Dacă coeficientul va creşte este normal ca taxele de studiu cerute studenţilor să crească. Dar nu putem şti nimic până când coeficienţii nu vor fi promulgaţi în mod oficial, printr-o Hotărâre de Guvern”, a declarat Elena Helerea, prorectorul pe activităţi didactice de la „Transilvania”.
Noile taxe vor fi afişate până în luna iulie, când va avea loc admiterea la facultăţile şi colegiile din cadrul universităţii de stat.
Autor : Mirela LEONTE, Amos News
Update in marți, 07-03-06 10:09
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Vezi comentarii
Ce afacere profitabila a inceput sa fie si "facultatea". Ar trebui sa-mi dschid si eu una. Sunt student si lucrez ca sa-mi platesc taxele, chiar nu le este de ajuns. Pai ce posibilitati ne mai lasa guvernul asta? Va deveni un lux faptul ca faci facultatea?