Categorii: Opinii

SUNTEM OARE O CIVILIZATIE POZITIVA?

Criza economica mondiala a inceput sa ne afecteze pe toti fara nici o limita. In jur sunt firme ce nu mai au comenzi, somerii cresc in numar, consumul scade drastic, astfel economiile se duc la vale. Nimic nu mai este sigur. Nici macar speranta. Ce va urma?

Se constata ca multi angajati si firme, inainte de colaps incearca noi variante de produse de criza. Unele vor reusi, majoritatea nu. Ce ne mai tine in viata sunt rezervele ce vin din trecut si datoriile angajate anterior crizei.

Guvernele vor deveni nemiloase cu cea mai mare parte a cetatenilor. Acum vor iesi la iveala sistemele clientelare, singurele care vor rezista. Vor fi persoane si firme din clientela politica si economica ce se vor imbogati enorm, avind intietate in obtinerea de comenzi. Deja magnatii Romaniei isi vad injumatatite averile, prin descresterea valorii terenurilor, constructiilor si afacerilor. Ei pot sa supravetuiasca in cea mai mare parte, cetatenii de rind insa…

Cu toate acestea oamenii simplii sunt in masura sa treaca de aceste momente prin felul simplu si natural de a exista. Cine se multumeste cu putin, are deja un sistem imunitar la criza economica.

Oare viata simpla a omului primitiv nu era mai indicata, chiar si in prezent? Civilizatia nu este oare, in felul in care o construim, un fiasco?

Ar fi fost mai uman sa construim culturi decit imperii economice? Scuza primordiala a civilizatiei moderne este stiinta! Aceasta ar genera progres. Progresul actual se bazeaza insa pe tehnica si tehnologie, stiinta fiind un reper de motivatie tehnica. Astfel ca putini investesc in cercetarea fundamentala, civilizatia nemaiavind scuza de fond a existentei sale actuale. Tehnica si tehnologia implica fluctuatii majore economice si de consum. Culturile umane cad astfel prada consumismului ca lege fundamentala, inlocuind modul de viata primordial natural si cunoasterea stiintifica fundamentala.

Practic civilizatia actuala este o cale sigura spre colaps.

Cum ar trebui sa fie civilizatia umana?

In primul rind consumismul ar trebui sa ocupe un loc secundar. Umanismul ar trebui dezvoltat, el avind cea mai mare doza de motivatie pozitiva in evolutie. Dezvoltarea stiintelor fundamentale ar aduce acele tehnici si tehnologii curate si eficiente, cu minim de efort material. Acestea vor fi nepoluante si ar utiliza energiile neconventionale naturale permanente, vint, soare…
Comportamentul in astfel de civilizatii umaniste ar aduce o stare de siguranta si de importanta a individului si comunitatilor. Artele si cultura vor prima alaturi de sport. Omul ar fi primordial si nu starea lui materiala.

Daca Exista Rai, acesta ar fi similar cu o astfel de civilizatie.

Modul nostru de trai este infect, avind la baza legile economice generate de un supraconsumism, dat ca exemplu de unii membrii ai societatii umane. Puterea exemplului consumist este preluat de noile generatii ca pe un dat al existentei. Aici sta si generarea crizei economice. Consumismul depinde de fluctuatiile pietei de munca si de pretentiile lucratorilor, de zgircenia patronilor. Orice modificare in sus a preturilor vor crea discrepante sociale ample. De aici si dezastrul periodic in viata de zi cu zi.

Oare simplitatea nu este oportuna in viata noastra? Simplitatea inglobind o stare a necesitatii curente , o stare a cunoasterii fundamentale, a manifestarii artistice, sportive si culturale. Inventica bazata pe stiintele fundamentale ar genera utilul si nu surplusul, nu poluarea si nici aroganta in societate.

Dar se pare ca politicul nu are ca scop aceste posibilitati. Cei ajunsi la putere se folosesc de posturi pentru a obtine supravenituri, fiind astfel un exemplu social de consumism pe care societatea il ia ca fiind fundamental.

Tinerii sunt mereu afectati de astfel de elemente consumiste. Acestia isi modifica comportamentul natural, devenind sclavii unor iluzii ce duc la crize majore. Cu cit mai multi dorim supraconsumul, cu atit mai mult se intra in colaps. Planeta nu poate genera surplus. Ea are anual o anumita cantitate de produse consumabile. Consumismul epuizeaza toate resursele in scurt timp, generind devalorizarea monedelor de schimb. Suprapopulatia se accentuiaza ca imposibilitate existentiala la fiecare criza. Criza actuala corespunde unui consumism normal la o populatie de citeva ori mai mare decit cea actuala. Este ca si cind am cadea economic in mod accelerat.

Lipsa de interes a autoritatilor pentru valorile umane si cele culturale,este evidenta, generind civilizatii pur consumiste aberante. Astfel s-a ajuns ca artele sa fie inlocuite prin reproduceri industriale, omul artist fiind inlocuit cu intreprinderi, directori, afaceri dubioase degenerative. Inlocuirea obiectului artistic unicat cu reproducerile de serie, transforma cea mai pura activitate umana in produs insignifiant. Omul actual se elibereaza practic de umanism, sub imperiul consumismului, consumism care face din om sclavul obtinerii de fonduri. Omul modern nu mai are timp pentru problemele fundamentale, nu mai viseaza natural ci economic. Pina si stelele au devenit o afacere!

Cultura umana a devenit o moda a industrialului, fiind indepartata de valorile umanismului. Se impun tendinte, curente, mode. Opera de arta a devenit un simplu design fara fond uman, ci doar estetic. Nu cred ca impresionistii ar fi mindrii de ceea ce a transformat societatea din lupta lor de eliberare. Impresionistii tocmai realizasera desprinderea de feudalismul artelor. Acum ne-am capitalizat si in acest domeniu. O opera de arta nu mai are valoare de sine , ci pentru ca se vinde bine. Operele de arta sunt capitaluri si nu valori umane. Pacat ca o idee atit de generoasa ca arta sfirseste in acest mod trist. Opera este dezumanizata, exploatata economic, desfiintata ca fundament omenesc.

Omenirea unde se indreapta? Crizele economice vor fi tot mai dese, cu cit piata de mina de lucru eftina va descreste. Deja China nu mai este o astfel de resursa, migratia afacerilor spre tarile slab dezvoltate va tinde spre India si Africa centrala. Cred ca Africa este pastrata ca un ultim respiro pentru civilizatia capitalista a consumismului. omenirea in prezent are nevoie nu numai de petrol, energie, ci si de forta de munca prost platita, deci de oameni ce se multumesc cu extrem de putin. Numarul acestor oameni este din ce in ce mai mic, Consumismul este o boala psiho-sociala greu de vindecat, fiind intretinut de cele mai puternice guverne ale lumii. Fara consumism armatele nu ar mai avea suport material! Puterile ar fi amenintate cu transformarea in forme umaniste de conducere.

Ginditiva ca aceste guverne in loc de razboaie ar face galerii de arta, ar finanta cultura, stiintele, tehnicile si tehnologiile nepoluante. Ei bine, astfel de preocupari nu aduc bogatii personale si putere economica.

Omenirea ?
Mai exista ea oare?

Update in vineri, 06-02-09 12:28

Gheorghe Parascan

De cind ma stiu am incercat sa fac ceva pentru Bacau si Bacauani! Din nefericire peste 99 la suta din reusite au fost pe un fond de ignoranta a autoritatilor locale. Desi am luat numeroase premii in inventica, cercetare stiintifica si arta, avind expozitii in Statele Unite, reprezentind Romania si Israelul, la manifestarile dedicate Holocaustului, la Chicago si Washington, autoritatile bacauane, nu numai ca nu m-au sprijinit in nici un demers creator, dar nici macar nu imi permite sa particip la expozitiile de grup, sau individuale din Galeriile de arta locale! Ca si mine sunt multi bacauani, aruncati la cosul istoriei de niste autoritati ignorante si straine de visele si putintele bacauanilor.

Comentează
Share
Publicat de
Gheorghe Parascan

Recent Posts

Explorează natura din jurul Bacăului: Trasee montane și echipamente de hiking esențiale

Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…

vineri, 22-11-24

Jocuri de noroc ciudate care au prins la public

Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…

miercuri, 20-11-24

Competiția Sportivă CUPA TRIUMF și-a depășit recordurile la Ediția a XIV-a

Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…

joi, 07-11-24

Zborurile internaționale din Bacău: descoperă cele mai căutate destinații

Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…

marți, 15-10-24

Testări medicale gratuite în Berești-Tazlău pentru depistarea bolilor oncologice

Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…

joi, 10-10-24

Performanțe remarcabile pentru C.S.M. Moinești la Campionatul Național de Powerlifting 2024

Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…

joi, 26-09-24

Acest website folosește cookies.