Scoala romaneasca e gratuita?

Cand este vorba de scoala, de fonduri pentru diferite lucrari, intotdeauna se lasa cu scandal, haos, acuze, de o parte sau de alta.

Toti se zbat, cer, vor, urla, fiecare se considera prioritate. Cati bani se dau, cui, cum si cat, nu stiu. Dar, ce se face, totusi cu acele fonduri? Unde si pe ce se duc?

Si, pentru ca stiu mai bine situatia scolilor din oras, in ceea ce priveste igienizarea claselor si mobilarea lor, se fac cu banii parintilor. Elevii nu primesc nici macar creta gratuit, trebuie sa si-o cumpere singuri din fondul clasei, bani care se strang periodic pentru cheltuielile de intretinere.

Mai este si fondul scolii, destul de substantial, la care elevii sunt obligati sa contribuie. Daca nu o fac din diferite motive, mijloace de constrangere se gasesc destule.

Au fost multi parinti care au reclamat chiar la MEdC strangerea acestor fonduri obligatorii, ale clasei si ale scolii, care pe an ce trece devin o povara mai ales pentru familiile sarace.

Senin, ministrul s-a facut ca nu a inteles despre ce este vorba, si a raspuns ca pentru aceste fonduri, profesorii sunt obligati sa dea chitante…

Pai, nu chitantele sunt o problema, ci faptul ca despre scoala romaneasca se spune ca este gratuita, da?

Atunci de ce profesorii/directorii sunt obligati sa ia bani de la parinti?

Or, insusi ministrul este de acord cu strangerea banilor de la elevi. Ce primesc elevii in schimb pentru acesti bani pe care sunt obligati sa-i aduca la scoala? Nimic, nici macar manuale despre care, de asemenea, se afirma ca se distribuie gratuit in scoala.

Cum e posibil sa li se spuna elevilor si parintilor ca la obiectele cutare nu s-au primit manuale pentru ca inca nu s-au tiparit, pentru ca nu sunt bani, dar la librarii manualele respective se gasesc de vanzare.?

Update in joi, 05-04-07 17:15

Silvia Holotiuc

Comentează

Vezi comentarii

  • La inceputul clasei I am dat aprox.2mil.lei pentru a le crea un confort copiilor, din acesti bani s-a cumparat mocheta, perdele verticale, s-au facut dulapuri etc., in clasa a III-a si a IV-a am inceput sa cumparam manuale, scoala motivand ca nu au carti pentru elevi deoarece cei de la Inspectorat nu au onorat lista cu numarul exact de manuale.Enervata atunci adica in urma cu 3 ani am telefonat la Inspectorat Invatamantului Bacau, la telefon mi-a raspuns o doamna care nu s-a legitimat si care mi-a inchis telefonul in nas deoarece i-am cerut explicatii cu privire la manuale. Anul acesta copilul meu este in clasa a V-a,si desi scoala ne-a promis ca ne va mobila clasa mai ales pt.faptul ca am mai mobilat o clasa ramasa altor copii nemaicontinuand in acea sala, dar aceste vorbe au ramas in vant, motivand ca Primaria nu le-a mai alocat banii necesari si ne-a pus doar termopane. Prin urmare constransi de faptul ca acea clasa era in ultimul hal, cred ca si sobolani mai erau in parchet, am dat aprox. 6 mil.lei (vechi) pentru a se cumpara mobilier pentru fiecare copil de la banca,scaun, dulap, parchet, lambriu, perdele, lapadare si culmea culmilor ne-a obligat pana si catedra sa luam. Cu toate acestea recunostinta lor a fost sa ne de-a cele mai vechi manuale, manuale ce nu au ajuns pentru toti copii si din pricina aceasta am ajuns sa ne certam intre noi, iar unele din ele erau depasite neputand sa se invete din ele, deci iar bani din buzunarul parintilor. De atunci se cer bani pt.creta, burete si ni se cere inclusiv hartie de xerox pentru secretariat. VI SE PARE NORMAL?
    Mentionez ca aceste fapte s-au petrecut si se petrec la scoala Alexandru cel Bun din Bacau.
    Ar fi mult mai multe de spus, dar ma opresc aici.

  • Ceea ce spuneti Dvs. Doamna, se intampla la absolut toate scolile, din Bacau si din tara. Si va cred ca spuneti adevarul si inca nu ati spus tot. Ministrul Hardau minte de fiecare data cand iese pe TV. Nu se face absolut pentru invatamant. Cu buna stiinta se lasa sa se degradeze pentru ca UE are nevoie de romani ca slugi, dar slugi proaste pentru ca sluga desteapta e obraznica!

  • Imi pare rau pt ce se intempla pe la scoli, si eu sunt eleva in clasa aVI-a la sc nr.10 si imi iubesc scoala. as dori sa spun ca aici nu se intampla asa. la absolut nici o materia in toti acesti ani de scoala nu ni s-a cerut sa cumparam manuale. am mobilat odata clas in clasa I iar in aV-a ne-au mutat in alta, foarte frumoasa acum ( avand in vedere ca ne-am luat tot mobilierul). fondul clasei nu e f mare nici al scolii, iar profesorii sunt foarte buni.sc. 10, nota 10 ( ca sa nu mai vorbim ca nu e un loc pt. trafic)

Share
Publicat de
Silvia Holotiuc

Recent Posts

Performanțe remarcabile pentru C.S.M. Moinești la Campionatul Național de Powerlifting 2024

Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…

joi, 26-09-24

Top 5 gadgeturi inteligente care îți fac viața mai ușoară

Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…

vineri, 20-09-24

Mergi într-un city break la Brașov? Ai nevoie de perne de aer de la AirPower dacă ai Chevrolet Aveo!

Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…

miercuri, 28-08-24

Tragedia din 21 august 1988 din județul Bacău

Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…

miercuri, 21-08-24

Rolul inteligenței artificiale în dezvoltarea tehnologiei moderne

Descoperă cum inteligența artificială transformă tehnologia și contribuie la dezvoltarea diverselor industrii, inclusiv cazinourile online.

marți, 20-08-24

15 august – Adormirea Maicii Domnului

La data de 15 august, intreaga crestinatate pomeneste Adormirea Maicii Domnului.

miercuri, 14-08-24

Acest website folosește cookies.