Categorii: Actualitate

Revista presei din 9 martie

Principalele subiecte din ediţia de joi, 9 martie, a cotidianelor centrale se referă la ministrul Monica Macovei care este gata să demisioneze după rezultatul votului din Camera Deputaţilor; Adrian Năstase cheamă experţii DNA să-i guste şi să-i miroasă casele; în urma votului pro-Năstase, Cezar Preda, vicepreşedinte al PD, cere alegeri anticipate; şedinţă operativă Băsescu – Tăriceanu – Macovei – Blaga înaintea manifestărilor din ‘Secuime’; Macovei vs Bodu – neînţelegeri legate de cota de impozitare a averilor ilicite; cerere de anchetare a şase demnitari bogaţi; Năstase ‘l-a salvat’ pe Băsescu de o falsă arestare; Dinu Patriciu şi-a văzut legate acţiunile Rompetrol; Dinu Patriciu despre Băsescu: ‘E un cioban’; şeful Loteriei, numit şi controlat de finanţistul PSD, Florin Georgescu; politistii din Mureş au ridicat de pe tarabe un ziar maghiar; DIP îşi retrage ienicerii din PSD Bucureşti; BCR a făcut un profit net de 202 milioane de euro; Elveţia ar putea da mai mulţi bani la UE după aderarea României.

Monica Macovei, gata să demisioneze după ultima înfrângere în faţa alianţei puşcăriabililor din Parlament: ‘Dacă alţii nu vor şi eu singură nu pot, plec!’ (Gândul)

Monica Macovei, ministrul Justiţiei, a mărturisit, ieri, că s-a gândit să-şi dea demisia după înfrângerea de marţi, din Camera Deputaţilor, când parlamentari din arcul Puterii au votat cot la cot cu Opoziţia, pentru respingerea cererii de percheziţie în casele lui Adrian Năstase. Nemulţumită de lipsa sprijinului politic chiar şi din partea propriilor colegi din coaliţie, Macovei a avut un moment în care se decisese să se retragă din funcţie, în seara zilei de marţi. După o noapte de gândire, a decis să nu facă acest gest, pentru a nu afecta Raportul de ţară din mai: ‘M-am gândit la asta. Nu aş lua-o ca pe o cedare. Aş spune că dacă alţii nu vor să facă (lupta anticorupţie, n.n.) şi eu singură nu pot, plec. Dar, deocamdată, nu plec. Mai stau’. Macovei a spus că ceea ce s-a întâmplat în Camera Deputaţilor va avea ‘efecte rele’ asupra raportului, deoarece oficialii europeni sunt îngrijoraţi de slaba susţinere politică pe care o are anticorupţia: ‘După căderea ordonanţei DNA în Senat, este încă un incident care nu poate să producă efecte bune sub aspectul voinţei politice a celor din Parlament. Sper să nu influenţeze raportul în mod covârşitor’.

Năstase cheamă experţii DNA să-i guste şi să-i miroasă casele (Adevărul)

Adrian Năstase pare că vrea să facă o concesie DNA şi va lăsa în locuinţa personală ‘un expert abilitat legal’ care să vină să analizeze caracteristicile ‘chimice, fizice şi organoleptice’ ale obiectelor încorporate în construcţia caselor din Zambaccian şi de la Cornu. Preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat, ieri, într-o scurtă declaraţie, că, deşi plenul s-a pronunţat împotriva percheziţiei, el este dispus la o serie de concesii, ‘pentru a ajuta la clarificarea aspectelor cauzei într-un mod neabuziv’. Prin urmare, Adrian Năstase a spus că a depus, prin avocaţii săi, o cerere conform căreia solicită să i se comunice în mod complet ‘cu toate atributele care servesc ca individualizare, toate acele obiecte pe care DNA le caută ca materiale de probă şi care conţin sau poartă o urmă a faptei săvârşite’. Năstase a mai afirmat, în cererea depusă la DNA, că, dacă ‘identifică cu certitudine’ şi dacă sunt în posesia lui acele obiecte căutate de procurori, atunci le va preda organelor competente. Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că este dispus să lase un expert atât în apartamentul din Zambaccian, cât şi în locuinţa de la Cornu, pentru a analiza termopanele, parchetul şi obiectele sanitare.

În urma votului pro-Năstase / Un vicepreşedinte PD cere alegeri anticipate (Adevărul)

Cezar Preda, vicepreşedinte al PD, a cerut ca partidele din Alianţa D.A. să renunţe la coaliţia cu Partidul Conservator şi UDMR şi să declanşeze alegerile anticipate. ‘Votul din Camera Deputaţilor pe marginea solicitării ministrului justiţiei privind accesul procurorilor în casele lui Adrian Năstase este o ruşine pentru întreaga clasă politică din România. După părerea mea,în urma unei astfel de erori, PD şi PNL trebuie să declanşeze cât mai repede demersurile constituţionale pentru a se întoarce la popor’, a afirmat Preda, într-o declaraţie transmisă ziarului Adevărul.

Şedinţă operativă Băsescu – Tăriceanu – Macovei – Blaga înaintea manifestărilor din ‘Secuime’ (Gândul)

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu s-au întâlnit, ieri, la Palatul Cotroceni, pentru discuţii despre evenimentele programate să aibă loc la Odorheiu Secuiesc, cu ocazia zilei de 15 martie. Conform unor surse, la întâlnire au fost prezenţi şi ministrul Justiţiei Monica Macovei, şi cel al Administraţiei şi Internelor Vasile Blaga. Sursele citate au precizat că întrunirea a fost convocată de preşedintele Traian Băsescu, după ce, la consultarea de luni cu partidele liderul PRM, C. V. Tudor, a ameninţat că va duce la Odorhei peste 100.000 de oameni. Preşedintele a vrut să se asigure că nu vor exista conflicte pe 15 martie şi că instituţiile statului sunt mobilizate.

Macovei vs Bodu – Contre pe averi (Jurnalul naţional)

Impozitare cu 32% sau cu 16% a averilor care nu pot fi justificate? Ministrul Macovei si seful ANAF, desi au colaborat la elaborarea proiectului de lege privind controlul averilor ce nu pot fi justificate, nu au reusit sa ajunga la un raspuns comun la aceasta intrebare.

Invitati la o dezbatere organizata de Asociatia Pro Democratia pe tema reglementarii controlului averilor care nu pot fi justificate, ministrul Justitiei si seful Fiscului nu au reusit sa ajunga la o concluzie comuna pe tema procentului cu care ar trebui taxate aceste averi, Macovei sustinand o cota de 32%, in timp ce Bodu a optat pentru 16%. ‘Pe noi ne intereseaza sa aducem cat mai multi bani la buget, acesta este scopul nostru’, a motivat Sebastian Bodu, conform Mediafax, in timp ce Monica Macovei s-a referit in principal la coruptie si la tentativele de combatere a acesteia. Ministrul a explicat de ce s-a optat ca viitoarea Directie Nationala de Integrare ce se va ocupa de controlarea averilor sa se afle in subordinea ANAF. ‘Am pornit de la ideea s-o punem pe langa o alta institutie si am ajuns la ANAF, pentru ca am putea folosi puterile si atributiile pe care ANAF le are in materie fiscala, si asta ar fi de ajutor in ceea ce priveste sarcina unei astfel de agentii de a controla averile.’

Cerere de anchetare a demnitarilor bogaţi (Adevărul)

Asociaţia Academică de Administraţie Publică Europa va cere, astăzi, Parchetului General să declanşeze procedura legală de control al averilor pentru senatorii Dan Voiculescu şi George Copos de la Partidul Conservator, Radu Berceanu de la PD, Verestoy Attila de la UDMR, deputatul Miron Mitrea de la PSD şi prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu. Asociaţia solicită controlul averilor celor şase demnitari din cauza neconcordanţelor apărute în declaraţiile lor de avere.

Năstase ‘l-a salvat’ pe Băsescu de o falsă arestare (Evenimentul zilei)

Adrian Năstase s-a laudat degeaba ca, pe vremea cand era premier, l-ar fi protejat pe actualul presedinte Traian Băsescu de procurorii anticoruptie care ar fi vrut sa-l aresteze in dosarul ‘Flota’.

Afirmatiile pe care Năstase le-a facut in acest sens pe 27 februarie, la un post de radio, nu corespund adevarului, se constata intr-un raport al Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit inspectorilor, ‘nu exista niciun indiciu in dosarul de urmarire penala (‘Flota’ – n.r.) care sa arate ca fostul premier Adrian Năstase ar fi facut presiuni sau interventii in legatura cu modalitatea de cercetare a lui Traian Băsescu in faza actelor de urmarire penala’.

Mai mult, raportul arata ca procurorii care au instrumentat dosarul ‘Flota’ nu au facut niciodata vreo cerere de arestare care sa-l vizeze pe actualul presedinte.

Pe de alta parte, inspectorii CSM au remarcat ca afirmatiile fostului prim-ministru au fost ‘inoportune’ si ar putea fi considerate o imixtiune a politicului in justitie.

Dinu Patriciu şi-a văzut legate acţiunile Rompetrol (Cotidianul)

In urma cu trei saptamini, adica pe 21 februarie, Parchetul General a dispus instituirea sechestrului asigurator pe o parte dintre actiunile pe care Grupul Rompetrol le detine la Rafinaria Petromidia. ‘Masura sechestrului a fost luata ca urmare a faptului ca, prin savirsirea infractiunilor de inselaciune, complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si initierea sau constituirea unui grup infractional organizat in scopul spalarii sumelor de bani, s-a produs statului, reprezentat de Ministerul Finantelor, un prejudiciu de 19.945.000.000.000 lei (n.r.- adica 56 de milioane de euro)’, se arata intr-un comunicat al Parchetului. Inculpati in acest dosar sunt actionarii Grupului Rompetrol: Dinu Patriciu, Philip Stephenson si Colin Richard Hart. ‘Instituirea sechestrului asigurator s-a impus ca o masura procesuala menita sa impiedice instrainarea actiunilor de catre inculpati, permitind astfel recuperarea prejudiciului’, mai spun procurorii.

Dinu Patriciu despre Băsescu: ‘E un cioban’ (Evenimentul zilei)

Dinu Patriciu a lansat ieri un atac fara precedent asupra presedintelui Traian Băsescu, numindu-l ‘ciobanul’ care conduce Romania. Reactia in cauza vine ca urmare a deciziei procuraturii de a pune sechestrul asigurator pe 26% din actiunile emise de Rompetrol Rafinare. Patriciu spune ca ‘in fata acestor abuzuri’ sta seful statului. Ca sa-l catalogheze cioban pe Băsescu, presedintele grupului Rompetrol s-a folosit de o parabola: ‘Noaptea vaca rumega. Cainele, deranjat de vaca, latra. Ciobanul nu poate sa doarma din cauza latratului cainelui. Ce face ciobanul? Impusca vaca’. In parabola lui Patriciu vaca este Rompetrol, iar ciobanul, Băsescu.

Şeful Loteriei, numit şi controlat de finanţistul PSD (Cotidianul)

Loteria Nationala este auditata de trei ani de firma Omniaudit Consulting SRL, care apartine fostului ministru de Finante Florin Georgescu (PSD), cel care l-a instalat pe Nicolae Cristea, in 1993, la conducerea Loteriei.

Pe 17 aprilie 2003, Adunarea Generala a Actionarilor Loteriei Romane a decis sa renunte la serviciile cenzorilor din cadrul companiei. Prin urmare, au fost reziliate contractele cu cenzorii George Ivanovici, Mariana Niculae, Moise Popescu, Ciresica Nadia Pisau, Corneliu Pop si Dumitru Baltes. In aceeasi zi, AGA a hotarit ca activitatea cenzorilor sa fie preluata de un auditor financiar extern, respectiv SC Omniaudit Consulting SRL. Aceasta firma are doi asociati, persoane fizice: Florin Georgescu, 50%, si Urania Moldovanu, 50%. Surse din interiorul Loteriei sustin ca Florin Georgescu este foarte bun prieten cu Nicolae Cristea, ei fiind colegi de facultate. Florin Georgescu este cel care, din pozitia de ministru al Finantelor, l-a numit in 1993 pe Nicolae Cristea la conducerea Loteriei Romane.

Politistii din Mureş au ridicat de pe tarabe un ziar maghiar (Evenimentul zilei)

Mai multe echipe din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Mureş au descins ieri la chioscurile de ziare din judet si au confiscat numarul cinci al saptamanalului de limba maghiara ‘Europai Ido’. Masura a fost luata pe motiv ca, prin continut, ar aduce atingere sigurantei nationale a Romaniei. Saptamanalul a publicat declaratia de autonomie a Tinutului Secuiesc, ce ar urma sa fie adoptata la Odorheiu Secuiesc pe 15 martie a.c.

Seful IPJ Mureş, comisar-sef Ioan Nicolae Cabulea, a declarat ca ‘ridicarea’ ziarelor este ‘o masura prevazuta de Codul de Procedura Penala’. ‘Am dat dispozitie pentru a se face verificari in legatura cu aparitia acestei publicatii in judetul Mureş’, a precizat Cabulea.

DIP îşi retrage ienicerii din PSD Bucureşti (Cotidianul)

Inca o demisie la PSD Bucureşti dintr-un lung sir. Din 19 consilieri generali cit avea partidul in 2004, au ramas 15. Cauza disolutiei: conflictele dintre Mircea Geoana, Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea.

Ultima demisie a unui consilier general al PSD: ieri. Lucian Duta, director al Spitalului Titan. Intr-o scrisoare de citeva rinduri adresata lui Sorin Oprescu, seful filialei, Duta ‘mentioneaza expres’ ca ‘aceasta demisie este strict legata de atitudinea dumneavoastra fata de mine’. Atit si nimic mai mult. Este ultima demisie dintr-un sir. Penultima s-a consumat marti. Este vorba de Alina Moise, considerata unul dintre oamenii lui Dan Ioan Popescu. In ianuarie 2006 a demisionat si consilierul CGMB Octavian Petrovici. Prima demisie: Stelian Barnea, in 2005. Potrivit demisionarilor, urmeaza zilele acestea sa-si dea demisia si consilierul Vlad Dumitrescu, nepotul liderului PSD Dan Ioan Popescu. Toti au un numitor comun: sunt fidelii lui DIP, fostul sef al PSD Bucureşti, fortat de Mircea Geoana sa demisioneze din conducerea organizatiei in ianuarie 2006. Motivul: anchetat pentru avere nejustificata.

BCR a făcut un profit net de 202 milioane de euro (Ziarul financiar)

Costurile de exploatare ale celei mai mari bănci româneşti au crescut anul trecut cu 20%, în timp ce veniturile din dobânzi au scăzut cu 6%.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, are drept ţintă pentru 2006 creşterea bilanţului cu cel puţin 40% peste nivelul de aproape 9 miliarde de euro înregistrat la sfârşitul lui 2005, a declarat ieri Nicolae Dănilă, preşedintele executiv al băncii (CEO). Un ritm similar a fost înregistrat şi în 2005 comparativ cu 2004, Dănilă afirmând că anul trecut a fost cel mai bun din istoria de 15 ani a BCR.

Creşterea din 2006 ar urma să fie susţinută prin atragerea de noi finanţări de pe pieţele externe, de 300-400 milioane de euro, precum şi prin recurs la piaţa internă, prin lansarea de obligaţiuni în lei care să asigure surse pentru acoperirea cererii de credite în moneda naţională la scadenţe din ce în ce mai lungi. În 2005, sumele atrase în valută au depăşit 1 mld. euro.

Elveţia ar putea da mai mulţi bani la UE după aderarea României (Gândul)

Uniunea Europeană va cere din nou Elveţiei o contribuţie de solidaritate, după ce România şi Bulgaria vor adera la organizaţie, relatează swissinfo. Potrivit experţilor din grupul AELE (Asociaţia Europeană de Liber-Schimb), care s-au reunit la Bruxelles, UE va cere cu siguranţă noi fonduri pentru Bulgaria şi România, în plus faţă de extinderea protocolului asupra liberei circulaţii. Având în vedere numărul de locuitori ai Bulgariei şi României şi nivelul mai scăzut de dezvoltare, probabil că va fi vorba de câteva sute de milioane de franci elveţieni. În Elveţia, extinderea liberei circulaţii pentru cetăţenii originari din cele zece state noi membre UE nu a intrat încă în vigoare, iar suma de un miliard de franci elveţieni – contribuţia Bernei la fondul de solidaritate pentru extinderea din 2004 – nu a fost încă deblocată.
Guvernul elveţian a fost de acord să contribuie, în următorii cinci ani, cu 640 de milioane de euro la Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, suma fiind destinată ţărilor recent integrate. Elveţia nu este membru al Uniunii Europene, dar a semnat numeroase acorduri bilaterale cu cele 25 de state membre, luându-şi angajamentul de a contribui, de asemenea, la coeziunea Uniunii. Consiliul Naţional elveţian va dezbate săptămâna viitoare proiectul de lege pentru acordarea de asistenţă Europei de Est.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Update in joi, 09-03-06 10:41

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Favbet: o gamă variată de pariuri sportive

Favbet oferă o gamă variată de opțiuni pentru pariuri online in România, acoperind multiple sporturi…

marți, 11-06-24

Rezultate complete vot Bacău – iunie 2024

Vă prezentăm rezultatele detaliate ale alegerilor locale si europene ce s-au desfășurat în 9 iunie…

luni, 10-06-24

Cum pot banale caserole din plastic, cu capac, să facă diferența în calitatea serviciilor restaurantelor?

Cum ne alegem restaurantul la care să servim masa? Pe baza căror criterii facem selecția…

luni, 13-05-24

De unde se mai pot cumpăra bilete pentru finala Cupei României din 2024

În acest sezon, Cupa României și-a respectat pe deplin renumele de „competiție a surprizelor”. În…

vineri, 10-05-24

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Acest website folosește cookies.