Principalele subiecte din ediţia de luni, 9 ianuarie, a cotidianelor centrale se referă la convocarea de către premierul Călin Popescu Tăriceanu a şedinţei Consiliuluiui pentru Coordonarea Implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie, la care vor participa şi directorul SRI, Radu Timofte, şi şeful Direcţiei Generale de Informaţii din MAI, chestorul Virgil Ardelean; PD vrea să îl remanieze pe ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre; serviciile secrete elveţiene susţin că au dovezi despre închisorile CIA, dintre care una în România; PSD cere anticipate din cauza preţului la gaze; Monica Macovei somează CSM să anunţe din timp numele candidaţilor pentru funcţia de preşedinte al acestui organism; paradoxa, dar unii deputaţi nu au nici casă, nici maşină; avocatul Ministerului Sănătăţii: a doua demitere a lui Oprescu era necesară; după vizitele preşedintelui Traian Băsescu, circulaţia rutieră pe Valea Oltului se va relua miercuri; preşedintele Comisiei de politică externă din Parlamentul European, Elmar Brok, ia România la întrebări în cazul Bivolaru; 9 ofiţeri ai IPJ Iaşi găsiţi vinovaţi de compromiterea anchetei în cazul Larisa Chelaru; în cadrul Primăriei Capitalei, din 43 de directori rămân cel mult opt; au trecut 90 de zile de la semnalarea primului caz de gripă aviară; Sebastian Vlădescu se mai gândeşte dacă vinde CEC-ul.
‘Vulpea’ şi Timofte, chemaţi la Tăriceanu (Evenimentul zilei)
Prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu a convocat astazi, la Palatul Victoria, o intreaga pleiada de demnitari care sa stabileasca ce-i de facut cu coruptia. La sedinta extraordinara a Consiliului pentru Coordonarea Implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie participa, pe langa ministrii Macovei, Blaga, Boagiu, Vladescu sau David, şi sefii institutiilor cu atributii in domeniu, printre care Curtea de Conturi, Departamentul Antifrauda sau Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor.
Partidul Democrat aşteaptă decizia lui Băsescu pentru a-l schimba pe ministrul Transporturilor (Gândul)
Gruparea ardeleană din PD este tot mai insistentă în privinţa remanierii unor miniştri democraţi. La sfârşitul săptămânii, vicepreşedintele PD, Ioan Oltean, unul dintre membrii importanţi ai grupării, a declarat că miniştrii PD care nu vor primi un vot de încredere din partea Colegiului Director al PD ar putea fi remaniaţi. ‘Am cerut încă de anul trecut într-o şedinţă de Birou Permanent al partidului convocarea unei şedinţe speciale a Colegiului Director, în care să se facă o analiză foarte serioasă a activităţii fiecărui ministru din 2005, iar această analiză să se încheie cu un vot de încredere acordat fiecărui ministru. În felul acesta, vom putea să apreciem foarte serios activitatea fiecărui ministru şi, dacă există miniştri a căror activitate va fi apreciată ca fiind necorespunzătoare pe parcursul anului 2005, aceşti miniştri vor fi sancţionaţi, iar sancţiunea se va materializa într-o remaniere’, a declarat Oltean.
PSD cere anticipate din cauza preţului la gaze (Adevărul)
‘Dacă actualul executiv nu-şi dă demisia şi nu este înlocuit cu un alt guvern, atunci, cel mai bine, pentru toată lumea inclusiv pentru actuala Putere, ar fi să se declanşeze alegeri anticipate’, a declarat, ieri, deputatul PSD Iulian Iancu, şeful departamentului de economie a acestui partid. Iancu este de părere că declaraţiile politice gen ‘Marea Neagră – lac rusesc sau dăm noi gaz ieftin Moldovei’, sunt ‘hazardate’ şi au contribuit substanţial la creşterea preţului gazelor naturale în condiţiile în care România avea o relaţie destul de tensionată cu Gazprom încă din 2000, după cum susţine deputatul social-democrat. El crede că fiecare român plăteşte 285 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale, cu 60 de dolari mai mult decât alte state europene, deoarece ‘este obligat să dea taxa portocalie’.
Monica Macovei somează CSM (Evenimentul zilei)
Ministrul justiţiei, Monica Macovei, solicita membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sa anunte din timp numele candidatilor pentru functia de presedinte al acestui organism, fiecare dintre acestia urmand sa prezinte şi un plan de activitate pentru mandatul sau. Solicitarea ministrului a fost trimisa actualului presedinte al CSM, Dan Lupascu, in conditiile in care alegerea unei noi conduceri a Consiliului trebuie sa aiba loc pe 11 ianuarie, iar pana in acest moment nu s-a anuntat nicio candidatura.
Unii deputaţi nu au nici casă, nici maşină (7 plus)
În timp ce unii parlamentari au colecţii impresionante de tablouri, bijuterii în valoare de zeci şi chiar sute de mii de euro, sunt şi deputaţi cărora mai că îţi vine să le plîngi de milă dacă ar fi să te iei după declaraţia lor de avere. Conform propriilor lor declaraţii, mulţi dintre deputaţi ori nu au reuşit să agonisească de-o casă sau o maşină, ori, mai rău, au reuşit doar să se îndatoreze la bănci şi societăţi de leasing sau să-şi vîndă o parte din bunuri, fără ca aceşti bani să-i investească în ceva. Mulţi deputaţi nu figurează nimic la capitolul bunuri imobile (terenuri, apartamente, case), însă au maşini sau motociclete, ori doar depozite la bănci sau datorii. Există, însă, şi deputaţi care au lăsat goale absolut toate rubricile din declaraţia de avere, apărînd săraci lipiţi pămîntului.
Elmar Brok ia România la întrebări în cazul Bivolaru (Adevărul)
Preşedintele Comisiei de politică externă din Parlamentul European, Elmar Brok, i-a adresat, la începutul lunii decembrie, o scrisoare şefului misiunii României pe lângă Uniunea Europeană, ambasadorul Lazăr Comănescu, în care îi cerea lămuriri despre cazul Gregorian Bivolaru.
În scrisoare, oficialul european spune că, deşi a fost asigurat că procesul lui Bivolaru ‘se va desfăşura în concordanţă cu principiile independenţei justiţiei şi respectarea drepturilor omului’, şi în acord cu standardele europene, Curtea Supremă suedeză a decis să nu dea curs extrădării formulate de statul român, mai mult, Curtea şi-a întemeiat sentinţa pe considerentele că interogarea presupusei victime a lui Bivolaru a fost realizată într-un mod defectos. Europarlamentarul creştin-democrat se arată interesat de ‘modul cum anume şi-a propus România să asigure respectarea acestor standarde în viitor şi cum va fi asigurată securitatea lui Gregorian Bivolaru dacă acesta s-ar întoarce în ţară’.
9 ofiţeri ai IPJ Iaşi găsiţi vinovaţi de compromiterea anchetei în cazul Larisa Chelaru / Comisarul-şef Plai, adjunctul său Tarcan şi şeful Serviciului Investigaţii Criminale – destituiţi (Gândul)
Sancţiuni proporţionale cu faptele au fost aplicate în cazul a trei ofiţeri cu funcţii de conducere şi altor şase ofiţeri cu soldă la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Iaşi, găsiţi vinovaţi de mimarea anchetei în dispariţia Larisei Chelaru (8 ani), din Lunca Cetăţuii. Deşi prieten bun cu şeful Poliţiei Române, comisarul-şef Gheorghi Plai, comandantul IPJ, nu a putut fi salvat. A fost destituit, sâmbătă la prânz, printr-un ordin iscălit de ministrul Vasile Blaga. După nouă luni de la instalarea în fotoliul de şef al Poliţiei ieşene – în palmares cu ‘trofeul’ ‘Poliţistul anului în 2004’ pentru că a coordonat anchete prin care au fost anihilate reţele de traficanţi de droguri şi armament – comisarul Plai a părăsit ruşinos cea mai înaltă funcţie poliţienească din judeţ. Astfel a fost amendată aroganţa afişată, nu o dată, faţă de părinţii micuţei Larisa (dispărută la 18 octombrie şi găsită pe 29 decembrie, mumificată). În principal, superiorii i-au reproşat superficialitatea în supervizarea anchetei şi neimplicarea în investigaţii, cu toate că Plai şi-a început cariera, în 1982, ca ofiţer în Biroul Criminalistic.
Convieţuim de 90 de zile cu aviara (Azi)
Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur a convocat, ieri, o reuniune de urgenţă, cu toţi factorii responsabili de monitorizarea şi gestionarea focarelor de gripă aviară. Ministrul a precizat că se impune respectarea cu stricteţe a normelor de prevenire a extinderii gripei aviare şi a afirmat că, după 90 de zile de la semnalarea primului caz de virus H5N1 confirmat, bilanţul este următorul: s-au înregistrat 23 de focare, dintre care patru au fost deja închise, iar în 13 dintre ele au fost introduşi pui-santinelă şi se speră ca în acestă săptămână să fie închise şi acestea.
Sursa: Alic MÎRZA, Amos News
Update in luni, 09-01-06 9:12
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Comentează