Principalele subiecte din ediţia de miercuri, 8 februarie, a cotidianelor centrale se referă la declaraţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la aterizarea unor avioane aparţinând CIA ‘şi altor agenţii americane’ pe aeroportul Mihail Kogălniceanu; UDMR înfrânge PD: Gyorgy Frunda rămâne şeful delegaţiei României la APCE; urmărit penal pentru luare de mită în dosarul ‘Zambaccian’, Adrian Năstase se crede victima ‘Lupului’ Băsescu; Comisia SRI l-a scos basma curată pe gen. Ionel Marin; scandal la PSD Bucureşti; CSAT – acuzat că a dat puteri ilegale procurorilor pentru interceptarea telefoanelor; cazul Rompetrol – noi acuzaţii şi acuzaţi: Sorin Roşca Stănescu şi Sorin Pantiş; CSM continuă să caute un vinovat în cazul ‘Gregorian Bivolaru’; experţii FMI: politica economică a Bucureştiului a cunoscut o îmbunătăţire considerabilă; Olanda a ratificat Tratatul de aderare a României la UE; concluzia liderilor europeni: în spatele manifestaţiilor de indignare se află Siria şi Iranul.
Băsescu în ‘Washington Post’: Avioane CIA – da, închisori – ba (Evenimentul zilei)
Preşedintele roman Traian Băsescu a admis, intr-o declaratie acordata cotidianului ‘The Washington Post’, ca a permis aterizarea unor avioane apartinând CIA ‘si altor agentii americane’ pe aeroportul Mihail Kogalniceanu, unde va fi şi baza noii Forte Speciale Est-Europene a armatei SUA. în acelasi timp, Băsescu a negat din nou ca ar fi acceptat infiintarea vreunei închisori secrete pe teritoriul României, aratând ca atat CIA, cat şi alte agentii americane, precum FBI, desfasoara în tara noastra operatiuni informative antiteroriste intr-un centru deschis la cateva luni dupa atentatele din 11 septembrie 2001.
UDMR l-a învins pe Boc (Cotidianul)
Scandalul umflat luni la prinz de PD s-a fisiit seara. Gyorgy Frunda rămâne şeful delegatiei României la APCE, în ciuda declaratiilor razboinice ale PNL şi PD. Desi sint constienti ca nu au sanse sa-l schimbe, democratii continua razboiul public cu UDMR.
Frunda ramine la post pentru ca deciziile în cadrul Coalitiei se iau în unanimitate, iar UDMR, evident, s-a opus. Democratii sint constienti ca Uniunea nu se va razgindi, dar vor continua sa ceara retragerea lui Frunda, pentru a aduna capital de imagine.
Urmărit penal pentru luare de mită în dosarul ‘Zambaccian’ / Adrian Năstase se crede victima ‘Lupului’ Băsescu (Gândul)
Procurorii Departamentului Naţional Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale împotriva fostului premier Adrian Năstase în dosarul ‘Zambaccian’, preşedintele Camerei Deputaţilor fiind învinuit de luare de mită. Avocatul lui Năstase, Gheorghe Diaconescu, prezent, ieri, la DNA, a confirmat faptul că procurorii anticorupţie i-au comunicat că fostul prim-ministru a fost pus sub acuzare. Potrivit unor surse judiciare, procurorii au mai atribuit calitatea de învinuit şi altor cinci persoane implicate în cazul Zambaccian. Acestea urmează să se prezinte la DNA pentru a semna procesul-verbal de luare la cunoştinţă a acuzaţiilor care le sunt aduse. La rândul lor, procurorii anticorupţie au confirmat că fostul premier este urmărit penal, dar nu au dat lămuriri cu privire la acuzaţia de luare de mită care i se aduce lui Adrian Năstase. Aceleaşi surse ne-au mai precizat că Adrian Năstase este aşteptat pe data de 16 februarie la DNA pentru a fi înştiinţat oficial de acuzaţiile care i se aduc.
Comisia SRI l-a scos basma curată pe gen. Ionel Marin (Evenimentul zilei)
Comisia parlamentara de control al SRI a ajuns ieri la concluzia ca gen. Ionel Marin, directorul adjunct al acestui serviciu secret, este compatibil cu functia pe care o detine din iulie 2001.
Marin a fost audiat ieri de comisie dupa ce ‘Evenimentul zilei’ a dezvaluit ca generalul a participat la represiunea manifestantilor din decembrie 1989.
Scandal la PSD Bucureşti (Adevărul)
Ceea ce ar fi trebuit să fie o primă şedinţă a Biroului Executiv al PSD Bucureşti, unde Sorin Oprescu şi-ar fi preluat funcţia de şef al organizaţiei, s-a transformat într-un imens scandal. Susţinătorii lui Codrin ştefănescu, pe de o parte, şi cei ai lui Marian Vanghelie, pe de altă parte, mai aveau puţin şi se luau la bătaie. Tot scandalul a culminat cu demisia lui Octavian Petrovici din PSD, purtător de cuvânt al organizaţiei, care, oricum, nu a fost lăsat să intre la şedinţă. Mircea Geoană s-a refugiat în biroul fostului preşedinte Dan Ioan Popescu.
CSAT – acuzat că a dat puteri ilegale procurorilor pentru interceptarea telefoanelor (Gândul)
Scandalul interceptărilor telefonice – declanşat de omul de afaceri Dinu Patriciu – a luat o nouă turnură. Ieri, doi parlamentari, membri ai Comisiei de Control al SRI, Radu Stroe de la PNL şi Ion Stan de la PSD, au făcut o dezvăluire incendiară: în cursul anului 2004, CSAT a emis o hotărâre conform căreia autorizaţiile pentru interceptarea convorbirilor telefonice puteau fi date de procurori şi nu de judecători, aşa cum prevedea Codul de procedură penală intrat în vigoare chiar la 1 ianuarie 2004. Această dezvăluire ridică numeroase întrebări. Este vorba, în primul rând, de faptul că o hotărâre a CSAT nu poate să ‘bată’ o lege organică, modificată tocmai pentru asemenea probleme, ca urmare a recomandărilor UE şi CEDO. Un al doilea semn de întrebare se referă la faptul că respectiva hotărâre a CSAT ar fi fost motivată de faptul că nici un judecător de la Înalta Curte nu avea certificat ORNISS (care să le permită accesul la documente secrete, cum ar fi cele din dosarele privind siguranţa naţională), situaţie perpetuată până în prezent. Acest lucru nu este însă prevăzut de Codul de procedură penală ca o obligaţie, dar el, susţin sursele judiciare, este obligatoriu în dosarele care au capete de acuzare legate de atentatele la siguranţa naţională.
Cazul Rompetrol – Noi acuzaţii şi acuzaţi (Jurnalul naţional)
Ancheta în cazul Rompetrol a evoluat ieri spectaculos. Dinu Patriciu si-a aflat noile acuzatii şi alte doua persoane au fost puse sub invinuire în acest caz. Este vorba despre directorul cotidianului Ziua, Sorin Rosca Stanescu, şi fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis. Surse judiciare ne-au declarat ca cei trei sunt acuzati ca au divulgat, utilizat şi beneficiat de informatii privilegiate pe piata de capital. Prin aceste fapte, ceilalti actionari ai Rompetrol au fost prejudiciati cu peste 7 milioane de dolari.
CSM continuă să caute un vinovat în cazul ‘Gregorian Bivolaru’ (Evenimentul zilei)
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat ieri, intr-o sedinta secreta care a durat patru ore, raportul Inspectiei Judiciare privind cazul ‘Gregorian Bivolaru’, fara sa ajunga insa la nicio concluzie. Preşedintele CSM, judecatorul Iulian Galca, a sustinut, la finalul dezbaterilor, ca raportul este incomplet. Şi asta pentru ca nu a raspuns la toate intrebarile pe care le ridica decizia Curtii Supreme din Suedia, prin care s-a refuzat extradarea mentorului Miscarii de Integrare Spirituala în Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru. Motivul invocat de magistratii suedezi: Bivolaru ar fi persecutat de autoritatile romane din cauza convingerilor sale religioase.
FMI a îndulcit tonul (Cotidianul)
Expertii Fondului Monetar Internaţional pleaca acasa. Tonul delegatiei FMI fata de politica economica a Bucurestiului a cunoscut o imbunatatire considerabila. Delegatia a lasat autoritatilor o lista de recomandari pentru 2006 şi asteapta reactia Guvernului.
‘Am avut discutii excelente cu Guvernul şi Banca Naţională a României’ – asa si-a inceput conferinta de presa Emmanuel Mensbrugghe, şeful delegatiei FMI, care vreme de doua saptamini a analizat situatia macroeconomica din Romania, în cadrul revizuirii anuale. Discursul oficialului FMI a diferit vizibil fata de cel de la sfirsitul anului trecut, cind autoritatile de la Bucuresti au fost facute cu ou şi cu otet, iar acordul în vigoare a deraiat. Daca atunci se vorbea despre ‘politici economice nesustenabile’ şi bugete nerealiste, acum tintele macroeconomice cu usoare rectificari au devenit ‘perfect realizabile’ în conditiile unor restrictii de politica monetara, fiscala şi salariala.
Olanda a ratificat Tratatul de aderare a României la UE (Gândul)
Camera inferioară a Parlamentului olandez a ratificat, ieri, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor, Tratatul de aderare a României la UE. Votul urmează unei dezbateri-maraton, care a avut loc miercurea trecută, în cursul căreia s-au formulat critici dure la adresa corupţiei din România. Cea mai critică voce a fost cea a principalului partid aflat la guvernare – Partidul Creştin-Democrat Olandez (CDA), condus de premierul Jan Peter Balkenende, care a votat împotriva ratificării, pentru a menţine presiunea asupra guvernului de la Bucureşti.
Europa demontează o indignare înscenată (Cotidianul)
Europenii isi pun intrebari cu privire la ‘spontaneitatea’ protestelor la adresa caricaturilor cu Mahomed. La Teheran, multimile au atacat Ambasada Austriei, desi presa austriaca nu a publicat caricaturile. Insa Austria detine preşedintia UE şi sediul AIEA.
‘In lumea musulmana exista o reactie care ne face sa ne gindim la o orchestrare a tuturor acestor manifestatii. Refuz sa cred ca intr-o tara precum Siria cei care au atacat ambasadele nu au fost cel putin tolerati de autoritati’, a declarat ministrul italian al Afacerilor Externe, Gianfranco Fini. Vicepremierul italian a mentionat şi violentele impotriva Ambasadei Austriei şi cea a Danemarcei de la Teheran, spunind ca ‘e imposibil de crezut ca regimul nu poate face nimic impotriva protestatarilor.’ Concluzia lui Fini: ‘Cineva pune paie peste foc’. Şi Cristina Gallach, purtatorul de cuvint al Inaltului Reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, a sugerat o coincidenta deloc intimplatoare în ce priveste tarile în care ambasadele occidentale au fost atacate în numele lui Mahomed: ‘Cele mai semnificative demonstratii au avut loc în tari cu probleme deosebite: Iran, Siria şi Fisia Gaza’.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News
Update in miercuri, 08-02-06 9:51
Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…
Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…
Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…
Descoperă cum inteligența artificială transformă tehnologia și contribuie la dezvoltarea diverselor industrii, inclusiv cazinourile online.
La data de 15 august, intreaga crestinatate pomeneste Adormirea Maicii Domnului.
Credincioșii din toată lumea prăznuiesc pe 6 august Schimbarea la față a Mântuitorului. Pentru ortodocși,…
Acest website folosește cookies.
Comentează