Categorii: Actualitate

Revista presei nationale din 4 aprilie

Principalele subiecte din ediţia de marţi, 4 aprilie, a cotidianelor centrale se referă la şedinţa de bilanţ a SRI: preşedintele Traian Băsescu acuză negocierea dosarelor cu politicieni-securişti şi ameninţă că bagă ziariştii în arhivele CNSAS; în vreme ce Alianţa a intrat în şomaj tehnic, premierul Tăriceanu nu mai vrea ‘concurs de înjurături la adresa democraţilor şi a preşedintelui’; Mircea Geoană îi lasă pe democraţi şi liberali ‘să se bată pînă vor muri’; PD cere trei luni de răgaz pentru Corneliu Turianu; PSD pierde Consiliul Judeţean Constanţa; doar Bursa îl mai leagă pe Dinu Patriciu de judecători; presa de limbă maghiară scrie cum cântă senatorul Verestoy Attila; taxe sau deficite mai mari în 2007? – Guvernul aşteaptă decizia politică pentru creşterea TVA sau pentru soluţia mixtă – TVA şi cota unică; ministrul Economiei dă asigurări: Nu vor fi scumpiri majore la gaze înainte şi după decembrie 2008; Omar Hayssam vrea hotel în locul patinoarului Floreasca.

Băsescu acuză negocierea dosarelor cu politicieni-securişti (Cotidianul)

‘Acolo se ia dosarul unui pedist, cu al unui pesedist, cu al unui taranist si negociaza reprezentantii intre ei. Asa s-a intimplat in vechiul CNSAS’, a declarat ieri preşedintele, la bilantul SRI.

Traian Băsescu a lansat ieri la bilantul SRI o adevarata bomba. El a declarat ca partidele politice au negociat ca anumite dosare de informatori ai Securitatii, vizind oameni politici, sa nu fie date publicitatii. ‘Acolo se ia dosarul unui pedist, cu al unui pesedist, cu al unui taranist si negociaza reprezentantii intre ei. Asa s-a intimplat in vechiul CNSAS si trebuie sa gasim formula legislativa pentru ca populatia sa aiba acces in mod real la informatia din dosare si nu la informatie negociata intre reprezentantii politici din CNSAS.’ ‘De la neincrederea ca Serviciul gestioneaza aceste dosare si ar putea sa santajeze pe cineva am ajuns – cel putin la sentimentul pe care mie mi l-a creat napraznica batalie politica sustinuta, mai mult sau mai putin constient, in mass-media – am ajuns deci la negocierea influentei politice prin controlul dosarelor’, a mai spus seful statului.

Băsescu ameninţă că bagă ziariştii în arhivele CNSAS (Ziua)

Daca nu se va stinge rapid scandalul ‘voi cere Guvernului sa emita o ordonanta de urgenta prin care presa sa aiba acces la dosare direct in arhivele CNSAS’, a declarat seful statului la bilantul SRI * Preşedintele a cerut serviciului sa devina mai transparent pentru a nu mai fi ‘etichetat pe nedrept ca mostenitor al Securitatii’ * Numarul de interceptari telefonice a scazut cu 27,19% fata de anul precedent

În vreme ce Alianţa a intrat în şomaj tehnic / Tăriceanu nu mai vrea ‘concurs de înjurături la adresa democraţilor şi a preşedintelui’ (Gândul)

Aliaţii încearcă să pună surdină disputelor zgomotoase dintre ei. Atât PD, cât şi PNL au ieşit, ieri, cu declaraţii temperate, menite să atenueze impresia – creată după violenta confruntare pe tema CNSAS – că Alianţa este în pragul rupturii. Criza nu a luat însă sfârşit: Consiliul Naţional de Coordonare al Alianţei nu a mai avut loc ieri, iar, în discuţiile interne, liberalii şi pediştii recunosc deschis că uniunea lor este în mare suferinţă şi nu mai are multe zile.

Preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu încearcă, din nou, să calmeze lucrurile în Alianţă. Conform unor surse din PNL, el le-a cerut, ieri, colegilor săi de partid să nu mai iasă cu declaraţii publice de atac la adresa democraţilor şi a preşedintelui Traian Băsescu. ‘Nu vreau ca în PNL să fie concurs de înjurături la adresa PD şi a lui Traian Băsescu’, a spus Tăriceanu, la şedinţa Biroului Permanent Central. Şeful liberal a calificat drept ‘exagerate’ discursurile de duminică, de la Ploieşti, ale lui Ludovic Orban şi Crin Antonescu.

Geoană adulmecă prin crăpăturile Alianţei (Evenimentul zilei)

‘Ne bagam sau stam deoparte?’ Dilema exprimata ieri, fara prea mult entuziasm, de Mircea Geoană, in sedinta Biroului Permanent al PSD, era in mintile tuturor sefilor pesedisti.

Conflictul dintre PNL si PD, desi a adus pace in partid, nu a adus si liniste. Concluzia analizei ad-hoc facuta de liderii PSD a fost aceea ca ‘liberalii si democratii trebuie lasati sa se bata pana vor muri’.

Motivul este simplu: destramarea Alianţei si a coalitiei de guvernamant sunt principalul scop al PSD ca partid de opozitie. Aceeasi dilema ‘existentiala’ a fost dezbatuta aprins de liderii PSD vineri la Cluj, la sedinta filialelor din Transilvania. Una dintre viziuni este reprezentata de senatorul George Maior, care i-a indemnat pe colegii sai ‘sa uite putin de personajul Băsescu si sa se concentreze pe adversarul existential, PNL’. Cealalta directie este data de Miron Mitrea, care i-a replicat lui Maior ca Băsescu este principalul pericol pentru PSD.

PD cere trei luni de răgaz pentru Turianu (România liberă)

In privinta scandalului pe tema alegerilor din Colegiul CNSAS, liderii democrati, reuniti in cadrul Biroului Permanent National, au decis, ieri, sa ofere noii conduceri a CNSAS o perioada de evaluare de trei luni. Apoi, doar daca evaluarea va arata ca activitatea acestei institutii a fost deficitara se vor cauta solutii pentru inlocuirea membrilor Colegiului si modificarea legii de organizare si functionare a CNSAS. Deoarece Dan Lazea, reprezentantul propus de PD ca membru al Colegiului, a demisionat, democratii vor cauta un inlocuitor pentru acesta, lista propunerilor fiind deschisa. Desi liberalii au anuntat deja ca nu sustin aceasta idee, liderii PD si-au reluat, ieri, solicitarea ca Executivul sa promoveze legea lustratiei prin asumarea raspunderii guvernamentale. Chiar daca subiectul tensiunilor dintre organizatiile PD si PNL a fost discutat de BPN-ul democratilor, acestia au decis sa nu raspunda ‘provocarilor’ liberalilor.

PSD pierde Consiliul Judeţean Constanţa (Evenimentul zilei)

Curtea de Apel Iasi a decis, irevocabil, ca preşedintele si vicepreşedintii nu mai au drept de semnatura pentru ca au fost alesi ilegal.

Consiliul Judetean Constanţa a fost condus ilegal din vara lui 2004 pana acum. Sentinta definitiva si irevocabila data de Curtea de Apel Iasi, dupa aproape doi ani de procese, e seaca: sedinta de constituire a CJ a fost ilegala. Aceasta inseamna, pe de-o parte, ca preşedintele Nicusor Constantinescu (PSD) si cei doi vicepreşedinti, Petre Stanca (PSD) si Radu Comanici (PRM), isi pierd functiile si dreptul de semnatura. La fel, sefii comisiilor (cei mai multi membri PSD), inclusiv ai comisiei de validare. Pe de alta parte, anunta prefectul Dan Culetu, imediat ce va primi pronuntarea oficiala a sentintei, va convoca sedinta pentru desemnarea noii conduceri a CJ Constanţa.

Doar Bursa îl mai leagă pe Dinu Patriciu de judecători (Cotidianul)

În motivarea sentintei in cazul Patriciu, judecatorul a respins acuzatiile, mai putin una: tranzactiile la bursa.

Judecatorul Damian Dolache, de la Tribunalul Bucuresti, care a respins, saptamina trecuta, cererea de arestare preventiva a lui Dinu Patriciu, si-a motivat ieri decizia prin faptul ca a constatat lipsa unor ‘probe certe’. El a demontat acuzatiile aduse de procurori lui Patriciu cu o exceptie: tranzactiile facute la bursa, in aprilie 2003, cu actiuni Rompetrol, care si-au marit pretul de citeva ori intr-o saptamina.

‘Exista indicii temeinice in raport de vinzarea actiunilor la un pret vadit inferior valorii lor, manipularea pietei si spalare de bani, deoarece succesiunea cronologica a faptelor petrecute la deschiderea primei sedinte de tranzactionare la BVB cu actiuni RRC denota savirsirea unor astfel de fapte’, a aratat magistratul.

Presa de limbă maghiară scrie cum cântă Verestoy (Evenimentul zilei)

Televiziunile si ziarele din Harghita si Covasna sunt controlate in proportie covarsitoare de udemeristul Verestoy Attila si de cumnatul sau, Ferenczy Karoly

Cel mai bogat politician UDMR, Verestoy Attila, si-a construit un imperiu mediatic in maghiarime. Senatorul udemerist si-a ‘pitit’ interesele in spatele unui ‘paravan’ din familie: Ferenczy Karoly, cumnatul sau. Pe numele acestuia s-au dezvoltat investitiile mass-media din judetele Harghita si Covasna, unde populatia de etnie maghiara este majoritara.

Taxe sau deficite mai mari în 2007? / Guvernul aşteaptă decizia politică pentru creşterea TVA sau pentru soluţia mixtă -TVA şi cota unică (Gândul)

Vom taxa agricultura şi nu vom reduce TVA la unele produse, a afirmat şeful Finanţelor.

Din 2007, Guvernul va majora TVA cu trei puncte procentuale sau va adopta o soluţie mixtă, de creştere a TVA şi a cotei unice, a declarat, ieri, Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor. Declaraţia şefului Finanţelor vine în urma anunţului făcut de premierul Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căruia nivelul cotei unice va fi menţinut pe întreaga durată a mandatului său. Vlădescu susţine că Ministerul Finanţelor a pregătit şi alte variante care includ menţinerea celor două impozite principale la nivelul actual, mergându-se pe deficite mai mari. ‘Aşteptăm decizia politică pentru taxe sau deficite mai mari din 2007. Ministerul Finanţelor a elaborat mai multe scenarii privind modificarea Codului Fiscal pentru creşterea veniturilor bugetare la peste 30% din PIB’, a afirmat ministrul Vlădescu.

Ministrul Economiei dă asigurări: Nu vor fi scumpiri majore la gaze înainte şi după decembrie 2008 (Gândul)

Deşi preţul gazelor a crescut cu 3,6% de la 1 aprilie, posesorii de centrale termice plătesc doar cu 6.000 lei în plus la factură.

Românii vor scăpa de scumpiri majore la gaze până în decembrie 2008, dar şi după această perioadă, dă asigurări Codruţ Şereş, ministrul Economiei. ‘Termenul de aliniere a preţurilor la gazele de pe piaţa internă la cele de pe piaţa mondială se poate prelungi şi după 31 decembrie 2008, în cazul în care creşte preţul de pe piaţa mondială’, a declarat, ieri, ministrul Economiei.

Hayssam vrea hotel în locul patinoarului Floreasca (Ziua)

Patinoarul Floreasca din Bucuresti – amenajat special, in 1965, ca loc de agrement pe timp de iarna – risca sa fie desfiintat, detinatorul complexului, o firma a lui Omar Hayssam, solicitand primariei de sector acordul pentru a ridica in loc un hotel de 18 etaje. In Bucuresti, acesta este al doilea caz – dupa parcul Bordei, situat pe malul lacului Floreasca – in care un parc risca sa fie desfiintat pentru a face loc unui complex de cladiri.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Update in marți, 04-04-06 8:29

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Performanțe remarcabile pentru C.S.M. Moinești la Campionatul Național de Powerlifting 2024

Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…

joi, 26-09-24

Top 5 gadgeturi inteligente care îți fac viața mai ușoară

Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…

vineri, 20-09-24

Mergi într-un city break la Brașov? Ai nevoie de perne de aer de la AirPower dacă ai Chevrolet Aveo!

Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…

miercuri, 28-08-24

Tragedia din 21 august 1988 din județul Bacău

Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…

miercuri, 21-08-24

Rolul inteligenței artificiale în dezvoltarea tehnologiei moderne

Descoperă cum inteligența artificială transformă tehnologia și contribuie la dezvoltarea diverselor industrii, inclusiv cazinourile online.

marți, 20-08-24

15 august – Adormirea Maicii Domnului

La data de 15 august, intreaga crestinatate pomeneste Adormirea Maicii Domnului.

miercuri, 14-08-24

Acest website folosește cookies.