Categorii: Actualitate

Revista presei din 3 februarie

Principalele subiecte din ediţia de vineri, 3 februarie, a cotidianelor centrale se referă la scandalul celor 8 procente rămasedin privatizarea Petrom: vicepremierul George Copos, ameninţat de Sorin Roşca Stănescu, Sorin Ovidiu Vântu şi Liviu Luca; coaliţia a pierdut majoritatea în Biroul Permanent al Senatului; Adrian Năstase cere amânarea verificării averii sale; afacerea ‘vărul Mihaelei Geoană’; revolta baronilor PSD; Crin Antonescu: ‘Fuziunea înseamnă moartea PNL’; Curtea Constituţională a scăpat de recuzare; disensiuni româno-ucrainene; Parlamentul de la Haga va ratifica marţi Tratatul de aderare a României la UE; ţigările şi alcoolul nu se mai scumpesc; soţul Romaniţei Iovan a fost declarat nevinovat.

‘Te terminăm!’, în varianta George Copos (Evenimentul zilei)

‘Copos a primit un telefon inainte de votul din guvern în care urma sa se voteze achizitionarea, de către un grup de interese, a unui pachet de 8 la sută din actiunile Petrom. La capatul telefonului era Sorin Roşca Stănescu, care i-a făcut legatura, pentru ca erau cu el în camera, lui Luca şi lui Vântu. Mesajul era: ‘Daca nu semnezi, te terminam!”. Declaratia ii apartine lui Dan Voiculescu, preşedintele Partidului Conservator. şi nu se termina aici. Analizand aceasta amenintare prin sinonimii şi raportari la alte fraze celebre, preşedintele PC inchide cercul şi trage concluziile: Cum expresia ‘te terminam!’ a mai aparut şi în vara trecuta, în scandalul dintre preşedinte şi ziaristul Sorin Roşca Stănescu, urmarea nu poate fi decat una singura: vorbim despre aceleasi grupuri de interese.

Intamplator sau nu, demonstratia logica a lui Voiculescu a fost expusa în cadrul unei conferinte de presa inchegate în jurul unor critici adresate direct faptului ca Traian Băsescu refuza sa divulge vreun nume legat de ‘grupurile de interese’. Nici declaratia lui Voiculescu nu este fara cusur din acest punct de vedere: acuza direct, dar nu poate fi probata. ‘Nu ai cum sa faci dovada’, a explicat sec liderul conservatorilor.

Coaliţia nu mai conduce Senatul (Adevărul)

În noul Birou Permanent al Senatului, raportul dintre putere şi opoziţie este egal, 6 la 6, fără a-l pune la socoteală pe Nicolae Văcăroiu, care are vot dublu, în caz de balotaj. Au apărut două funcţii noi de chestor, ajungându-se la un număr de patru chestori. Preşedinte rămâne Nicolae Văcăroiu, vicepreşedinţi sunt Teodor Meleşcanu (PNL), Radu Berceanu (PD), Doru Ioan Tărăcilă (PSD) şi Corneliu Vadim Tudor (PRM). Secretarii sunt în număr de patru, Antonie Iorgovan (PSD), Gheorghe Funar (PRM), Valentin Puskas şi Gavrilă Vasilescu (PC), cei patru chestori sunt doi ai PSD-ului, Ion Chelaru şi Dan Mircea Popescu, şi doi ai Alianţei, Paul Păcuraru şi Paula Ivănescu. Schimbările produse prin redistribuirea locurilor au dus la situaţia ca PC-ul să piardă locul de vicepreşedinte, deţinut de Sabin Cutaş.

După ce el însuşi a cerut controlul, sub pretextul că are treabă la Cameră / Năstase cere amânarea verificării averii sale (Gândul)

Adrian Năstase a cerut amânarea verficării averii sale la comisia specială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ieri, la primul termen în această cauză. Motivul pentru care nu s-a putut prezenta în faţa comisiei este că, fiind preşedintele Camerei Deputaţilor, a avut alte activităţi legate de începerea sesiunii parlamentare. După scandalul legat de moştenirea ‘mătuşii Tamara’, Adrian Năstase a cerut procurorului general al României, Ilie Botoş, să verifice dacă moştenirea primită este legală. De altfel, începând din anul 1999, familia Năstase a mai avut averea verificată. Oficiul Naţional pentru Spălarea Banilor a fost sesizat în legătură cu cei 400.000 de dolari obţinuţi din vânzarea bijuteriilor mătuşii. Dosarul nu a ajuns pe masa Parchetului instanţei supreme, dar acum DNA cercetează de ce a dispărut de la Oficiul pentru Spălarea Banilor raportul înaintat de bancă. Mai târziu, în 2004 DNA-ul a cercetat felul în care fostul prim ministru a cumpărat un teren din strada Zambaccian, de la fostul deputat PSDR Gabriel Bivolaru, la un preţ cu mult sub cel al pieţei. În septembrie, în acelaşi an, după doar două luni de anchetă, PNA a închis dosarul, motivând că tranzacţia a fost legală. Între timp, după schimbarea conducerii şi a denumirii instituţiei, dosarul a fost redeschis.

Barba lui Geoană (Evenimentul zilei)

Mircea Geoană, prins de ‘Evenimentul zilei’ cu un teren nedeclarat, desi Legea anticoruptie il obliga la acest lucru, a invocat o hartie incheiata intre sotia lui, Mihaela Geoană, şi varul acesteia, Octavian Barba. Hartia, numita ‘conventie’, este semnata numai de sotia liderului PSD şi de varul acesteia, şi arata ca, daca Mihaela Geoană nu gaseste investitor pentru terenul cumparat, tranzactia se anuleaza. Specialistii în drept consultati de EVZ, prodecanul Baroului Bucureşti, Mihai Stanculescu, şi şeful Uniunii Nationale a Notarilor Publici din România, Viorel Manescu, au aratat insa clar ca documentul este nul din punct de vedere juridic daca nu este insotit de un act autentificat notarial.

Revolta baronilor PSD (Cotidianul)

Cea mai aprinsa dezbatere din sedinta de ieri a Comitetului Executiv al PSD a stirnit-o propunerea lui Geoană ca fiecare dintre vicepreşedintii partidului sa aiba în subordine cite doua-trei filiale. Propunerea nu reprezinta o noutate, intrucit a mai functionat şi pe vremea cind Nastase conducea partidul, iar vicepreşedintii din acea perioada ajunsesera să-şi dispute sferele de influenta în PSD. Preşedintii de organizatii s-au revoltat la adresa acestei propuneri, motivind ca este o ‘incercare de control suplimentar asupra filialelor’.

Crin Antonescu: ‘Fuziunea înseamnă moartea PNL’ (Ziua)

şeful grupului parlamentar liberal din Camera, Crin Antonescu, şi-a manifestat ieri nemultumirea referitoare la maniera în care preşedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, conduce partidul şi a apreciat ca o fuziune cu PD inseamna ‘moartea PNL’. El a lansat un apel către toti liberalii pentru a lua o pozitie ferma impotriva fuziunii cu PD şi a avertizat ca îşi va da demisia din PNL daca proiectul va fi infaptuit. Liberalul a spus ca o fuziune PNL-PD ar transforma PNL intr-o anexa subordonata şefului statului, Traian Băsescu. ‘Daca fuziunea ar avea loc în termenii propusi de PD, atunci noul partid ar deveni foarte curand un partid prezidential, un partid al lui Traian Băsescu. Eu nu contest dreptul lui Băsescu să-şi faca partid prezidential. Dar PNL nu are nici o obligatie sa devina asa ceva. PNL n-a fost şi nu va fi niciodata partidul unei persoane, fie aceea şi preşedintele României, chiar daca a contribuit substantial la alegerea lui Emil Constantinescu şi decisiv la alegerea lui Traian Băsescu’, a comentat Antonescu.

Curtea Constituţională a scăpat de recuzare (Adevărul)

Comisia juridică a Camerei a respins, ieri, cu o majoritate largă, două proiecte ale PNL şi PD de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale. Actele normative introduceau interdicţia judecătorilor de a fi numiţi membri ai Curţii dacă au făcut parte dintr-un partid politic, precum şi instituţia recuzării judecătorilor acesteia. Cu excepţia liberalilor, toţi deputaţii au fost de părere că textele conţin neconcordanţe de ordin constituţional şi au votat împotriva lor.

Prietenie de-o vară / Băsescu şi Iuşcenko bat pasul pe loc (Jurnalul naţional)

Preşedintele Traian Băsescu, aflat în vizita la Kiev, şi Victor Iuşcenko au semnat ieri protocolul privind infiintarea comisiei prezidentiale care trebuie sa gaseasca leac litigiilor intre cele doua tari, printre care delimitarea platoului continental şi constructia de către Ucraina a Canalului Bâstroe. Anuntata încă de la 29 aprilie, la vizita preşedintelui Ucrainei la Bucureşti, drept comisia Băsescu-Iuşcenko, aceasta a stat la sertar timp de un an, desi cei doi şefi de stat promiteau sa gaseasca solutii pentru problemele în litigiu pana la sfarsitul anului trecut. Intre timp însă, demersul României de a-şi cauta dreptatea la Haga continua, iar premierul ucrainean anunta nu demult ca şi demersurile lor de exploatare a petrolului în platoul continental continua. De altfel, entuziasmul relatiilor dintre Băsescu şi Iuşcenko pare sa se fi stins, în ciuda faptului ca cei doi şi-au adresat ieri multumiri pentru sinceritate (Iuşcenko) şi felicitari pentru negocierea pretului gazelor cu Federatia Rusa (Băsescu).

Parlamentul de la Haga va ratifica marţi Tratatul de aderare a României la UE (Gândul)

După şapte ore de dezbateri furtunoase, Parlamentul olandez a decis, miercuri noaptea, să programeze pentru marţi, 7 februarie votul asupra Tratatului de aderare a României şi Bulgariei la UE. Iniţiativa creştin-democraţilor de a amâna ratificarea tratatului până la vară nu a avut succes. Se aşteaptă ca Parlamentul să ratifice documentul, în ciuda presiunilor făcute de creştin-democraţi, majoritari la guvernare, însă minoritari în legislativ (cu 40 dintre cele 150 de mandate ale acestuia). Partidul premierului Balkenende a anunţat ferm că va vota marţi împotriva ratificării, pe motiv că în România corupţia este încă în floare, iar reforma Justiţiei este lentă. Potrivit corespondentului BBC la Haga, dezbaterea de miercuri seara s-a încheiat cu intervenţia ministrului de externe Ben Bot, şi el creştin-democrat, care şi-a contrazis colegii de partid. Sloganul în jurul căruia ministrul de externe şi-a construit răspunsul a fost: să fim critici, dar cinstiţi.

Ţigările şi alcoolul nu se mai scumpesc (Evenimentul zilei)

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, renunta şi la taxa pe tutun şi pe alcool pentru 2006 dupa ce, zilele trecute, anuntase ca nu va mai impozita drepturile de autor. Taxarea firmelor producatoare de tigari şi alcool urmeaza sa intre în vigoare de anul viitor. Singura problema este ca Uniunea Europeana interzice dubla impozitare pe care o aduce legea propusa de Eugen Nicolaescu.

Soţul Romaniţei Iovan a fost declarat nevinovat (Gândul)

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au închis dosarul în care soţul creatoarei de modă Romaniţa Iovan a fost cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă sau omor prin imprudenţă. Ieri, apărătorii celor două părţi s-au prezentat în faţa anchetatorilor, care i-au înştiinţat oficial că soluţia dată în dosarul în care soţul Romaniţei Iovan a fost cercetat pentru că l-a împuşcat mortal pe Bogdan Iancu – cel care intrase prin efracţie în casa familiei Iovan – este de neîncepere a urmăririi penale. Motivarea procurorilor a fost bazată pe argumentul că sunt aplicabile dispoziţiile legale cu privire la legitima apărare.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Update in vineri, 03-02-06 10:29

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Performanțe remarcabile pentru C.S.M. Moinești la Campionatul Național de Powerlifting 2024

Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…

joi, 26-09-24

Top 5 gadgeturi inteligente care îți fac viața mai ușoară

Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…

vineri, 20-09-24

Mergi într-un city break la Brașov? Ai nevoie de perne de aer de la AirPower dacă ai Chevrolet Aveo!

Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…

miercuri, 28-08-24

Tragedia din 21 august 1988 din județul Bacău

Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…

miercuri, 21-08-24

Rolul inteligenței artificiale în dezvoltarea tehnologiei moderne

Descoperă cum inteligența artificială transformă tehnologia și contribuie la dezvoltarea diverselor industrii, inclusiv cazinourile online.

marți, 20-08-24

15 august – Adormirea Maicii Domnului

La data de 15 august, intreaga crestinatate pomeneste Adormirea Maicii Domnului.

miercuri, 14-08-24

Acest website folosește cookies.