Categorii: Actualitate

Revista presei din 2 martie

Principalele subiecte din ediţia de joi, 2 martie, a cotidianelor centrale se referă la votul din grupul parlamentar PSD din Camera Deputaţilor împotriva percheziţionării caselor lui Adrian Năstase; noile proiecte de lege din CSAT oferă ofiţerilor de informaţii puteri aproape nelimitate; Dana Năstase s-a internat în spital în loc sa se prezinte la DNA; o vecină din Christian Tell – spionul care deţine informaţii-cheie; senatorii de la Abuzuri l-au şicanat două ore pe ministrul Justiţiei; deputaţii-securişti au o lună să recunoască; Valeriu Stoica îşi face grup în PNL; acţiunea imorală: alianţă PC-PSD pe ordonanţa DNA; Paul ‘de România’ revendică Palatul Snagov, 47 hectare de pădure şi 29 hectare de livadă; acuzat pentru jaful de la Romsilva, deputatul PSD Ion Dumitru, trimis în judecată; topul salariilor funcţionarilor din România; şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele: ‘Cum vreţi să aibă românii o imagine bună în Europa, dacă nu au imagine bună nici în România?’; Olanda ne mută balul integrării în noiembrie.

Năstase, trădat de trei colegi din PSD (Evenimentul zilei)

Doi pesedisti au votat, sub protectia anonimatului, pentru perchezitionarea locuintelor lui Adrian Năstase, iar unul si-a anulat votul. Restul de 87 prezenti s-au pronuntat impotriva cererii Ministerului Justiţiei, in timp ce 21 au preferat sa lipseasca.

Năstase si-a pledat cazul, spunand ca dosarul sau este unul politic si rugandu-si colegii sa nu cada in jocul lui Băsescu. In acelasi timp, el le-a cerut solidaritate, sugerandu-le ca si ei ar putea avea nevoie de ea. ‘In timp ce noi vorbim, sunt presiuni asupra unor oameni retinuti in inchisoare sa faca autodenunturi. In perioada urmatoare vor porni multe alte atacuri. Sunt convins ca vom avea, in urmatoarele luni, multe momente neplacute si nu vom putea trece peste ele decat daca vom sti sa fim impreuna’, a declarat fostul presedinte al PSD.

Prin noile proiecte de lege din CSAT, cu binecuvântarea preşedintelui Băsescu / Ofiţerul de informaţii poate omorî nepedepsit români ca puşcaşul ucigaş al lui Teo Peter (Gândul)

Ofiţerii de informaţii capătă, prin noile proiecte de lege discutate în CSAT, puteri sporite, care riscă să dea naştere la abuzuri şi pot încălca drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. Cea mai scandaloasă prevedere figurează în Statutul profesional al ofiţerilor de informaţii şi stipulează că aceştia sunt exoneraţi de răspunderea penală sau civilă dacă, prin exercitarea în limitele legii, ale atribuţiilor de serviciu au vătămat o persoană sau au adus prejudicii patrimoniului acesteia. Cu alte cuvinte, dacă un ofiţer de informaţii, aflat în misiune, loveşte cu maşina şi omoară o persoană nu va face puşcărie. De asemenea, proiectul mai prevede că, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, ofiţerii de informaţii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi, fără avizul prealabil al conducătorului autorităţii informative.

Dana Năstase, cercetată medical (Evenimentul zilei)

Sotia fostului premier, Dana Năstase, era asteptata ieri-dimineata la Departamentul National Anticoruptie (DNA), unde urma sa fie audiata de procurori in legatura cu acuzatiile din dosarul ‘Zambaccian’. Pe la ora 8.30 si-a facut insa aparitia doar avocatul Gheorghe Diaconescu, care a anuntat sec ca Dana Năstase ‘nu va veni astazi’ si ca el a venit doar pentru a aduce ‘niste hartii’ anchetatorilor. Stare generală bună şi stabilăApoi am aflat ca sotia fostului premier fusese internata marti seara la Spitalul de Urgenta Floreasca, cu diagnosticul de durere toracica. Sotia fostului lider PSD sta intr-o rezerva Bio Medica, unde o noapte costa 50 de euro, si se afla sub ingrijirea cardiologului Manuela Guran, subordonata Mariei Dorobantu, şefa Sectiei de Cardiologie a spitalului.

Tanti Maria Codin, spionul mătuşii Tamara (Cotidianul)

Cei care au cumparat si au renovat vila din Christian Tell au avut ghinionul sa fie supravegheati de o vecina cu talente de superspion. De dupa perdea, Maria Codin (stinga) a notat tot: cum sotii Năstase veneau sa viziteze stadiul lucrarilor, cum muncitorii din Zambaccian lucrau si la casa din Tell, dar si cum carau mobila aurita, tablouri si obiecte de parca ‘ar fi spart un muzeu’.

Senatorii de la Abuzuri l-au şicanat două ore pe ministrul Justiţiei (România liberă)

Senatorii din Comisia de Abuzuri si-au satisfacut, in sfarsit, pofta nebuna de a audia si, in acelasi timp, sicana ministrul Justiţiei, Monica Macovei. Chemata initial pentru a raspunde acuzatiilor peremistului Gh. Funar, potrivit caruia ar fi incasat ilegal indemnizatiile de membru CSM, Macovei a trebuit sa raspunda cu totul altor intrebari, care li s-au nazarit peste noapte parlamentarilor. Concluzia intrevederii? Nici una.

Deputaţii-securişti au o lună să recunoască (Adevărul)

Deputaţii vor trebui să completeze, până la sfârşitul lunii martie, noile formulare privind apartenenţa sau neapartenenţa ca agent sau colaborator al poliţiei politice comuniste, conform ultimei ordonanţe de urgenţă referitoare la modificarea Legii 187/1999.

Stoica îşi face grup în PNL (Cotidianul)

Valeriu Stoica are in plan formarea unui grup de reforma morala in PNL. El a negat ca va trece la PD, insa pune din nou in discutie pastrarea lui Tariceanu in fruntea liberalilor in caz ca s-ar opune proiectelor de reforma interna.

Chiar unii lideri liberali au vorbit recent despre un posibil transfer al disidentilor din partid la PD. Erau aluzii la Valeriu Stoica, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Mona Muscă si Theodor Stolojan. Acest scenariu a fost tot mai vehiculat, mai ales dupa esecul fuziunii. Contactat de ‘Cotidianul’, Valeriu Stoica a fost categoric: ‘Nu parasesc PNL’. Cu o precizare: ‘Doresc sa lupt din interior, pentru reformarea partidului’.

Alianţă PC-PSD pe ordonanţa DNA (Evenimentul zilei)

Partidul Conservator va vota in favoarea introducerii unui amendament in ordonanţa DNA, pe baza caruia procurorul-şef al institutiei, in prezent Daniel Morar, sa fie numit de şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), si nu la cea a ministrului justiţiei.

Anuntul a fost facut ieri de viceliderul grupului conservatorilor din Senat, Sabin Cutas. ‘Noi i-am spus presedintelui Băsescu, la intalnirile pe care le-am avut la Cotroceni, ca sustinem numirea procurorului-şef al DNA la propunerea CSM, nu a ministrului justiţiei’, a declarat Cutas, precizand ca formatiunea sa va proceda in consecinta in momentul in care ordonanţa DNA, retrimisa la Senat de presedintele Traian Băsescu, va fi luata in dezbatere de aceasta Camera.

După ce a cumpărat cu 60.000 de dolari ‘drepturile succesorale regale’ / Paul ‘de România’ revendică Palatul Snagov, 47 hectare de pădure şi 29 hectare de livadă (Gândul)

Valoarea de piaţă a bunurilor revendicate trece de o sută de milioane de euro.

Prinţul Paul revendică dintr-un foc Palatul Snagov şi 47 de hectare de pădure. Paul Phillippe ‘de România’ a depus o solicitare Primăriei comunei Snagov şi RAPPS, prin care doreşte ca aceste instituţii să-i cedeze aproape toată pădurea ‘Fundul Sacului’ aflată lângă lac, dar şi Palatul Snagov, cu tot cu terenul aferent. Adică alte 29 de hectare de viţă-de-vie şi livadă!

Acuzat pentru jaful de la Romsilva / Deputatul PSD Ion Dumitru, trimis în judecată (Adevărul)

Deputatul PSD Ion Dumitru, fost director general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, a fost trimis în judecată, ieri, de procurorii anticorupţie. Primul parlamentar deferit Justiţiei de DNA este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în scopul obţinerii unui avantaj patrimonial. Totodată, în faţa instanţei de judecată vor ajunge şi foştii membri ai Comisiei de licitaţie din cadrul Romsilva – Dumitru Bunea, Mihai Daia, Constantin Corduneanu, Elena Dumitru, Mirel Dumitrache, Sorin Vintilă şi Voicu Septimiu Muntean – acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.

Topul salariilor funcţionarilor din România (Ziarul financiar)

Bugetarii din ministere şi din organele centrale câştigă în medie un salariu brut de aproape 670 de euro pe lună, mai mult decât dublu faţă de media salariului brut pe economie de 270 euro pe lună. Cei mai bine plătiţi birocraţi sunt cei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (fosta Curte Supremă), unde salariul mediu brut lunar este de aproape 1.900 de euro. De fapt, salariile cele mai mari dintre toţi angajaţii statului care lucrează în Capitală le au cei din justiţie (4 din primele 5 instituţii din top), pază, concurenţă şi reglementarea pieţelor energetice.

Şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele: ‘Cum vreţi să aibă românii o imagine bună în Europa, dacă nu au imagine bună nici în România?’ (Gândul)

Şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, a dat o lecţie celor care susţin că România are o imagine nejustificat de proastă în Occident. ‘Românii nu au o bună imagine în primul rând despre ei şi despre ţara lor. Cum vreţi să aveţi în Europa o bună imagine, dacă nu aveţi o bună imagine nici în România?’, a întrebat, retoric, reprezentantul Comisiei Europene.

Olanda ne mută balul integrării în noiembrie (Cotidianul)

Aflat ieri la Bucureşti, ministrul olandez de Externe, Bernard Bot, a vehiculat luna noiembrie drept momentul deciziei asupra aderarii Romaniei.

Ministrul olandez a repetat de doua ori ideea ca luna noiembrie ar fi cea decisiva privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Referindu-se la lupta anticoruptie si la reforma sistemului judiciar, crestin-democratul Bot a spus: ‘Nu doar in Olanda, dar si in alte tari europene aceste chestiuni ramin ingrijoratoare, desi vedem progrese si masuri care se iau. Acestea sint semne de incurajare, care trebuie mentinute pentru ca sa putem spune in noiembrie da, Romania este urmatorul membru deplin al Uniunii Europene’.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Update in joi, 02-03-06 12:20

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Tragedia din 21 august 1988 din județul Bacău

Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…

miercuri, 21-08-24

Rolul inteligenței artificiale în dezvoltarea tehnologiei moderne

Descoperă cum inteligența artificială transformă tehnologia și contribuie la dezvoltarea diverselor industrii, inclusiv cazinourile online.

marți, 20-08-24

15 august – Adormirea Maicii Domnului

La data de 15 august, intreaga crestinatate pomeneste Adormirea Maicii Domnului.

miercuri, 14-08-24

Schimbarea la faţă a Mântuitorului

Credincioșii din toată lumea prăznuiesc pe 6 august Schimbarea la față a Mântuitorului. Pentru ortodocși,…

marți, 06-08-24

Unde poți paria pe Euro 2024?

Unul dintre cele mai așteptate și mai îndrăgite evenimente sportive ale anului, din punct de…

sâmbătă, 22-06-24

Sânzienele – o sărbătoare a bucuriei

La fiecare sfârșit de iunie românii așteaptă cu mare bucurie două sărbători: Sânzienele pe 24…

vineri, 21-06-24

Acest website folosește cookies.