Principalele subiecte din ediţia de marţi, 28 februarie, a cotidianelor centrale se referă la intenţia democraţilor de a crea un mare partid popular în România; Adrian Năstase a respins în scris acuzatiile din dosarul ‘Zambaccian’; doar 23 la sută în propriul sondaj IMAS: PSD tras în groapă de mătuşa Tamara; reţeta averii în PSD; Mircea Geoană a sabotat ‘Lista lui Roman şi Iliescu’; PSD flirtează cu Băsescu şi PD; Ordonaţa DNA a trecut de Camera Deputaţilor; o soluţie imorală: Codruţ Şereş – ministrul care dă publicitate de stat ‘Jurnalului naţional’; potrivit procurorilor – mesaje codificate între Patriciu, Stephenson şi Pantiş, pentru manipularea bursei; Dinu Patriciu a renunţat la administrarea firmelor pe care Rompetrol Group le deţine în România; 1,6 milioane euro deturnaţi din fonduri europene de Cristian Rizea, finul fostului ministru PSD al educaţiei, Alexandru Athanasiu.
Partid nou – PD sună goarna (Jurnalul naţional)
PD a lansat ieri o invitatie publica fortelor politice sa i se alature în crearea unui mare partid popular în România. Demersul confirma scenariul megapartidului prezidential, care sa includa şi fragmente din PNL. ‘Asta-i spiritul: daca vrei sa faci parte dintr-un mare partid popular, iti dai demisia din PNL şi treci la PD’, i-a scapat porumbelul vicepreşedintelui PD Liviu Negoiţă.
Nastase a respins în scris acuzatiile din dosarul ‘Zambaccian’ (Evenimentul zilei)
Fostul premier Adrian Nastase a dat ieri-dimineata, în fata procurorilor anticorupţie, o prima declaratie scrisa, în calitate de invinuit în dosarul ‘Zambaccian’. El a intrat în sediul Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA) în jurul orei 9.40 şi a discutat cu anchetatorii aproximativ jumatate de ora.
‘Am scris o declaratie de jumatate de pagina, în care am spus ca nu recunosc niciuna dintre invinuirile care mi se aduc. Consider ca este vorba despre o operatiune politica, care a aparut inca din campania electorala pentru prezidentiale, din 2004’, a declarat Adrian Nastase la finalul audierilor.
Doar 23 la sută în propriul sondaj IMAS / PSD tras în groapă de mătuşa Tamara (Gândul)
Adrian Năstase a ajuns la 16 la sută încredere.
Un sondaj IMAS, ale cărui prime date au ajuns, ieri dimineaţa, la PSD, arată o scădere accelerată a partidului în preferinţele electorale. Împreună cu PSD, o ia la vale şi PRM, dar urcă PNG-ul lui Gigi Becali, care, în premieră, trece pragul electoral! Astfel, Alianţa D.A. are 51%, PSD – 23%, PRM -11%, UDMR – 5,5%, PNG – 5%, PC – 2,5% şi PNŢCD – 2%. Scăderea PSD şi PRM şi creşterea PNG fuseseră observate, săptămâna trecută, şi de un sondaj CURS, unde social democraţii aveau 25%, peremiştii 14%, iar formaţiunea lui Becali 4%.
Reţeta averii în PSD (Cotidianul)
Anchetele declansate asupra modului în care fosti demnitari PSD si-au constituit averile tradeaza un mecanism aparent inocent daca nu s-ar fi repetat de atitea ori.
Adrian Nastase, Miron Mitrea şi Dan Ioan Popescu au în comun ceva mai mult decit faptul ca sunt catalogati drept ‘grei ai PSD’ sau ca au acum probleme cu justificarea averilor. Modul în care si-au dobindit aceste averi pare a se supune unui anumit patent. Fiecare dintre ei a facut tranzactii personale cu membri PSD sau cu prieteni apropiati, în care acestia din urma aparent au iesit în pierdere. Au cistigat insa în relatiile oficiale pe care le-au avut ulterior cu cei trei: pozitii în Guvern sau administratie, contracte avantajoase pe bani publici, concesionari la preturi derizorii.
Geoană a sabotat ‘Lista lui Roman şi Iliescu’ (Gândul)
‘Nu Petre Roman ne face nouă programul!” a răbufnit, ieri dimineaţă, Mircea Geoană, într-o şedinţă din Kiseleff, după ce a aflat că mai mulţi pesedişti, în frunte cu Ion Iliescu, urmează să meargă, astăzi, la o întrunire politică despre ‘polul stângii”, pe Strada Alecsandri, la Forţa Democrată. Aceştia primiseră, în ultimele zile, o foaie A4, împăturită în două, pe care scria: ‘Avem plăcerea să vă invităm la un schimb de opinii despre ceea ce ne propunem să fie un proiect politic important: relansarea stângii româneşti”. 37 de persoane primiseră foaia, printre ele numărându-se personaje precum Cico Dumitrescu, Doru Viorel Ursu, Nicolae Stăiculescu sau Alexandru Mironov.
PSD flirtează cu Băsescu şi PD (Cotidianul)
In timp ce PD şi PNL sunt la un pas de a rupe Alianţa, PSD transmite semnale ca ar colabora cu democratii şi cu Traian Băsescu.
Certa este deocamdata doar dezghetarea dialogului dintre Băsescu şi PSD. Mircea Geoana şi ceilalti lideri PSD din delegatia prezenta la Cotroceni si-au manifestat incintarea fata de discutia cu seful statului. Băsescu, la rindul sau, din adversarul inversunat al PSD, se prezinta acum ca preşedintele impartial, dispus sa trateze egal atit partidele de la putere, cit şi cele din opozitie. în interviul acordat ieri ziarului ‘Cotidianul’, Băsescu si-a exprimat regretul pentru felul în care a tratat PSD-ul intr-o anumita situatie: ‘Daca va aduceti aminte, la consultarile initiate la sfirsitul anului trecut PSD-ul nu a venit. şi va rog sa ma credeti ca le-am dat dreptate. Eu atacasem PSD-ul, şi comportamentul lor a fost corect în raport cu un preşedinte care nu-i trata egal, ci se pozitionase în raport cu un mare partid din opozitie’.
DNA a trecut de Cameră (Adevărul)
Legea privind transformarea PNA în DNA a fost aprobată, ieri, de Camera Deputaţilor cu votul marii majorităţi a deputaţilor prezenţi şi cu o singură abţinere. Legea a fost iniţial respinsă de către Senat, apoi preşedintele Băsescu, în urma consultărilor cu partidele politice, a retrimis-o în Parlament. După votul de ieri din Cameră, legea va fi trimisă Senatului, care este cameră decizională.
O soluţie imorală: Codruţ Şereş (Evenimentul zilei)
Publicitatea de partid şi de stat, celebra pe vremea PSD, a revenit cu forte proaspete în presa. Nuclearelectrica SA, societate aflata în subordinea Ministerului Economiei şi Comertului, a platit o jumatate de pagina de laude în editia de ieri a ‘Jurnalului Naţional”.
Ce se vede cu ochiul liber este ca o societate de stat din subordinea ministrului conservator Codruţ Şereş a dat bani unei gazete detinute de familia sefului tuturor conservatorilor, Dan Voiculescu. Ce se afla în spate e şi mai grav: Nuclearelectrica a incalcat legea cand si-a facut publicitate în paginile publicatiei. De partea cealalta, cotidianul condus de Marius Tuca a incalcat o regula deontologica şi nu a marcat textul publicitar ca atare.
Potrivit procurorilor / Mesaje codificate între Patriciu, Stephenson şi Pantiş, pentru manipularea bursei (Gândul)
Operaţiunea ‘F’, pentru a-i lăsa ‘în ofsaid’ şi ‘să se joace în curte’ pe ceilalţi investitori.
Stabilirea şi menţinerea artificială a preţului acţiunilor Rompetrol încă din prima zi de tranzacţionare la bursă, aceasta este prima acuzaţie adusă de procurori în dosarul Rompetrol. Potrivit acestora, lucrurile s-au desfasurat astfel: în 7 aprilie 2004, ora 08.30, Cerasela Rus, trader BVB al SSIF Alpha Finance SA, transferă din contul Rompetrol, în vederea vânzării la Bursa de Valori Bucureşti, un număr de 1.600.000.000 acţiuni emise de către SC Rompetrol Rafinare SA (simbol RRC). Transferul a fost efectuat fără să existe o autorizare a clientului SC Rompetrol SA, în condiţiile în care, conform contractului de intermediere, SSIF se obligă să execute doar instrucţiunile clientului. La doar câteva minute după acest transfer- suntem înaintea începerii şedinţei de tranzacţionare – George Stephenson, împuternicit al Rompetrol, îi spune lui Collin Hart, împuternicit al unei companii cipriote, Saltville Ltd., că Rompetrol va vinde un pachet de acţiuni RRC la preţul de 116 lei/acţiune.
Patriciu se exportă în Olanda (Cotidianul)
Dinu Patriciu a renuntat la administrarea firmelor pe care Rompetrol Group le detine în România. El a ramas insa preşedintele grupului care este inregistrat în Olanda şi în care este cel mai important actionar.
Dinu Patriciu şi Philip Stephenson si-au incetat mandatele de administratori ai societatii Rompetrol Rafinare Constanta (rafinaria Petromidia), potrivit unei hotariri a Adunarii Generale a Actionarilor, transmisa ieri Bursei de Valori Bucuresti. Actionarii companiei au stabilit, de asemenea, o noua componenta a structurii de conducere.
Dinu Patriciu declarase inca de vinerea trecuta, inainte de desfasurarea AGA, ca nu mai conduce de multa vreme nici una dintre societatile din România care fac parte din grupul Rompetrol. El admite insa ca nu-si lasa balta afacerea: ‘Am pastrat functia principala de conducere executiva (la Rompetrol Group NV) tocmai pentru ca prin credibilitatea de care ma bucur fata de partenerii nostri sa asigur bunul mers al afacerilor’.
1,6 milioane euro deturnaţi din fonduri europene (Evenimentul zilei)
Cristian Rizea, finul fostului ministru PSD al educaţiei, Alexandru Athanasiu, este acuzat ca ar fi deturnat 1,6 milioane de euro proveniti din fonduri europene. şi asta în perioada în care a ocupat functia de director al Agentiei Naţionale pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor (ANSIT).
Asa arata un raport al inspectorilor Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF) din cadrul guvernului, care au verificat operatiunile realizate de fosta conducere a ANSIT intre anii 2000 şi 2005.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News
Update in marți, 28-02-06 11:01
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…
Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…
Acest website folosește cookies.
Comentează