Categorii: Actualitate

Revista presei din 27 februarie

Principalele subiecte din ediţia de luni, 27 februarie, a cotidianelor centrale se referă la disesnsiunile dintre PNL şi PD referitoare la fuziunea celor două partide; Traian Băsescu mârâie din nou la liberali; interviu cu preşedintele Băsescu în care se referă la relaţiile cu partidele din cadrul coaliţiei, viitorul fuziunii PNL-PD, cazul Elena Udrea, recentele propuneri ale liberalilor de modicare a Constituţiei, la cazul Dinu Patriciu; Miron Mitrea recunoaşte într-un interviu: ‘Am greşit că nu m-am opus lui Adrian Năstase’; independenţa justiţiei: judecătoarea lui Patriciu, finanţată de Tăriceanu; martori Golden Blitz, în Zambaccian; în complicitate cu alţi cinci pesedişti şi cu aprobarea tacită a Senatului, Hrebenciuc vrea să uşureze declaraţiile de avere de rubricile incomode; sondaj: Românii cred că fuziunea PNL-PD n-are şanse; pe Tăriceanu îl doare în cotă de FMI si UE; şeful de cabinet al lui Iulian Vlad, la SRI; primarul Iaşiului ar vrea în PD; Radu Mihăileanu – premiul César pentru cel mai bun scenariu; Eugen Simion se agaţă de scaunul de preşedinte al Academiei Române; bancherii ieftinesc creditele şi plătesc mai bine depozitele.

Fuziunea dintre PNL şi PD rupe Alianţa D.A. (Ziarul financiar)

Alianţa D.A. PNL-PD se află într-o criză fără precedent, după ce liderii principalelor partide la guvernare şi-au aruncat o avalanşă de acuzaţii ca urmare a refuzului liberal la oferta de fuziune anunţată de PD la începutul anului. S-a ajuns până acolo încât democraţii i-au acuzat pe liberali că nu sunt interesaţi decât de funcţii, în vreme ce liberalii spun că partenerii lor de alianţă, sprijiniţi făţiş de Traian Băsescu, nu susţin guvernarea. Reacţia PD: ‘Noi sprijinim Guvernul, nu grupurile de interese nelegitime!’.

Liberalii din Bucureşti au anunţat că vor rupe protocolul la nivel local cu PD, dacă democraţii nu vor restabili echilibrul în organizaţie, prin demiterea din partid a fostei liberale Elena Udrea şi a mai multor consilieri locali care au votat alături de PSD, împotiva unui membru PNL care urma să fie ales viceprimar, conform unei înţelegeri anterioare. Potrivit liderului PNL Bucureşti Ludovic Orban, refuzul PD de a respecta protocolul ‘ar putea avea consecinţe politice din cele mai grave’. În replică, preşedintele executiv al PD Adriean Videanu a spus că afirmaţiile lui Orban fac parte dintr-un ‘joc de imagine ieftin, nefundamentat’.

Traian Băsescu mârâie din nou la liberali (Gândul)

PNL este un partid desprins de realitate, preocupat de teme care nu au nici o legătură cu interesele cetăţenilor şi care riscă să eşueze la viitoarele alegeri parlamentare din cauza slabei performanţe de până acum. Aceasta este imaginea pe care preşedintele Traian Băsescu a zugrăvit-o, ieri, formaţiunii liberale, în replică la rezoluţia conducerii PNL, care era, de fapt, un atac mascat la şeful statului. Invitat, la TVR, Băsescu le-a replicat liberalilor, fără a rosti, însă, vreun moment numele partidului: ‘Mă uitam într-un comunicat de ieri (de sâmbătă – n.red.) şi constatam – şi asta m-a îngrijorat – cât de departe este un partid component al Alianţei D.A. de realitatea imediată! Vorbesc de mutat CSAT-ul, instituţie de tip sovietic, în altă parte, dar aici se contrazic. Noi avem probleme la Educaţie, la Sănătate, în Justiţie, la Interne, majore în pregătirea Ministerului Agriculturii pentru absorbit fondurile comunitare. Putem genera politici de turism. Era un partid care mă anunţa că mă va susţine la alegerile prezidenţiale din 2009. Dar nu se gândeşte că sunt alegerile în 2008. Or, pe ce au făcut, deocamdată, la alegerile parlamentare nu ştiu dacă vor avea cu ce să se laude foarte mult. E incredibil cât de departe suntem de realităţi!’.

‘Un om al meu la Servicii mi-ar crea disconfort’ (Cotidianul)

Există destui liberali care în ultima vreme va văd pe dvs. în spatele problemelor cu Justiţia ale domnului Patriciu.
Pai daca Mazare iese de la PNA, spune ca de vina-i presedintele, daca iese Iacobov, spune ca de vina-i presedintele, daca iese nu stiu cine, de vina-i presedintele, daca iese Adrian Năstase, de vina-i presedintele. Deci e un laitmotiv pe care-l folosesc toti din dorinta de a da impresia ca sint trimisi politic în fata Parchetului. Este un joc pe care-l fac, eu îl pot intelege, dar ce va pot asigura este ca niciodata nu voi cere institutiilor statului, în speta Parchetului, sa ancheteze un om sau altul.

Critici la adresa dlui Tăriceanu!
Eu discut despre Guvern, care e o institutie si nu e PNL-ul. Daca exista cumva confuzia intre Guvern si PNL, e o eroare. Eu m-am angajat sa veghez la functionarea institutiilor statului. Constitutional, am obligatii sa garantez buna functionare a institutiilor statului si nu a partidelor. Din acest punct de vedere, nimeni nu poate spera ca, incepind de miine, Traian Băsescu nu va mai face referiri la Justiţie, fie ca sint procurori, fie judecatori, la Guvern, la multe alte institutii ale statului. La modul în care s-au respectat angajamente. Eu am dus steagul acestor angajamente, or, din acest punct de vedere, cred ca ar fi o singura solutie: sa stau în borcan la Cotroceni si peste patru ani sa intreb electoratul ‘ce parere aveti despre presedintele vostru?’ Nu sint un presedinte care sa accepte ideea ca devine o anexa a unui partid, a unui Guvern, a unei institutii. Imi voi exprima public punctele de vedere legate de institutii oricind. Va pot spune ca, daca va aduceti aminte, la consultarile initiate la sfirsitul anului trecut PSD-ul nu a venit. Si va rog sa ma credeti ca le-am dat dreptate. Eu atacasem PSD-ul, si comportamentul lor a fost corect în raport cu un presedinte care nu-i trata egal, ci se pozitionase în raport cu un mare partid din opozitie.

Doamna Udrea v-a consultat înainte să treacă la PD, că a fost consiliera dumneavoastră?
Nu. Ma uitam cât de tare plingea domnul Orban după doamna Udrea după ce a trecut la PD. Eu stiu ca au lucrat foarte bine. Si în campania electorala…

Cine? Doamna Udrea cu domnul Orban?
Da. Iar acum…

O explicatie care e necesara. Domnul Adrian Năstase a lasat sa se inteleaga ca s-ar fi opus unei eventuale arestari a dumneavoastra atunci când PSD-ul era la putere. Stiti ceva de aceasta chestiune? E adevarat sau nu?
Vreti sa fiu si eu la fel de ridicol ca Adrian Năstase sa va raspund la chestia asta?

Deci nu e nimic adevarat sau nu ati auzit de asa ceva?
As face o singura mentiune. Este o minciuna ca Adrian Năstase a facut aceasta afirmatie. El a lasat-o sa curga indirect, dar afirmatia a apartinut ziaristului, nu lui Adrian Năstase.

Si Adrian Năstase a lasat sa curga, dar a lasat sa se inteleaga.

Cred ca a facut o mare eroare când a lasat sa se inteleaga. Dar, repet, nu este afirmatia lui Adrian Năstase, aici trebuie sa fim corecti. Eu cred ca el a gresit lasind-o sa curga pentru ca nu are nimic comun cu realitatea o astfel de afirmatie.

Mitrea: ‘Am greşit că nu m-am opus lui Adrian Năstase’ (Evenimentul zilei)

O.N.: Bun, si cu asta, asigurandu-va ca firmele respective nu fac afaceri cu statul, v-ati linistit, chiar stiind de legaturile cu blocul din Zambaccian?
Da, am gresit. Si nu e singura greseala pe care am facut-o si pe care trebuie sa mi-o asum.

O.N.: Una mare, pe care v-o asumati, care ar fi?In ce domeniu? Ca în fiecare am facut cate o greseala mare.

O.N.: în partid, sa zicem.(Tace 15 secunde.) Vreau sa nu fiu fariseu si nici sa nu spun una mica. O caut pe cea mai mare.

L.C.: Va rog, ganditi-va, timp avem…
…(Se mai gandeste cateva secunde.) Cea mai mare greseala este ca n-am protestat public în momentul în care Biroul Permanent a fost desfiintat de Adrian Năstase.
In biroul lui eu m-am opus, iar când m-am dus în sedinta publica a partidului am tacut. A fost un gest de lasitate, poate fiindca m-am considerat în minoritate.

Si am mai facut din astea! De exemplu, atunci când s-a format guvernul si, brusc, a aparut un guvern fara ministri de stat. Eu mi-am dat seama atunci ca era o solutie de concentrare a puterii în mana primului-ministru. Nu trebuia sa accept, dar am acceptat-o. Aveam functia mea de ministru si mi se parea ca am rezolvat problema.

Judecătoarea lui Patriciu, finanţată de Tăriceanu (Evenimentul zilei)

O asociatie detinuta de familia judecatoarei Maria Tripăduş – cea care a decis ca Dinu Patriciu ramane în libertate – a beneficiat, anul trecut, de o sponsorizare guvernamentala. Finantarea a fost acordata în perioada în care în dosarul ‘Rompetrol’ aparea chiar numele premierului Calin Popescu-Tăriceanu, despre care se spune ca ar fi profitat de operatiunea de ‘manipulare a Bursei’ coordonata de seful Rompetrol.

Carmen Tripăduş, nora judecatoarei, a confirmat ieri pentru EVZ ca fundatia familiei a primit o sponsorizare de la Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor (ANSIT), spunând insa ca a fost vorba despre ‘o suma mica’. Agentia, controlata de liberali, a precizat ca e vorba despre maximum 100 de milioane de lei.

Martori Golden Blitz, în Zambaccian (Adevărul)

Adevărul a obţinut mărturiile mai multor participanţi la perchiziţiile care au avut loc săptămâna trecută în celebrul bloc de lângă Piaţa Dorobanţi, unde locuieşte familia Năstase. Un film în care apar muncitori de pe şantierul de la DNA, sute de obiecte de artă provenite din Orient, seifuri sigilate şi mobilier din Asia care îşi caută proprietarul. De asemenea, interesant este şi faptul că firma de unde provin muncitorii-martori face parte din celebra constelaţie Golden Blitz, adică a apropiaţilor preşedintelui Băsescu. Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a declarat că, ‘în mare, s-a găsit ce s-a căutat’.

Galeria de artă din casa scărilor

Casa scărilor din Zambaccian este plină de tablori de mici dimensiuni, aduse din Orient. De altfel, acest gen de tablouri se regăsesc în mai toate apartamentele din bloc. Unul dintre martorii care au asistat la percheziţie spune că numai în livingul apartamentului Marietei ANăstasescu au fost numărate peste 80 de astfel de obiecte de artă. Conform descrierii făcute de acesta, obiectele de artă ar fi gravuri sau stampe. Avocata familiei Năstase, a lui Alexandru Bitner şi a mătuşii Tamara mai are astfel de tablouri şi în restul apartamentului, de circa 300 de metri pătraţi, martorii spunând că au putut număra în total circa 150 de astfel de lucrări de artă. Trei dormitoare, 3 băi, un wc de serviciu, 2 holuri, bucătărie, o cămară şi un living imens. Aşa este un apartament din Zambaccian.Martorii nu au putut face o evaluare a obiectelor de artă descoperite. Au mai fost, de asemenea, ‘monitorizate’ termopanele, care în interiorul apartamentelor sunt din lemn, iar afară din metal, parchetul din apartamente, dar şi gresia şi faianţa din băi.

În complicitate cu alţi cinci pesedişti şi cu aprobarea tacită a Senatului / Hrebenciuc vrea să uşureze declaraţiile de avere de rubricile incomode (Gândul)

Sătui să mai ştie toată lumea ce au prin case şi prin conturi, senatorii au aprobat tacit ‘uşurarea’ declaraţiilor de avere de rubricile incomode. Proiectul de lege care prevede înlocuirea actualelor declaraţii de avere cu nişte formulare vagi şi incomplete îl are în fruntea iniţiatorilor pe pesedistul Viorel Hrebenciuc, alături de care mai semnează alţi patru deputaţi PSD, Cristian Dumitrescu, Valeriu Zgonea, Dan Nica şi Ion Călin. Potrivit proiectului PSD, demnitarii nu mai sunt obligaţi să-şi facă publice sumele de bani pe care le au în conturi curente, în depozite bancare şi nici să precizeze clar ce bunuri au cumpărat, vândut sau moştenit în timpul mandatului. Nici participaţiile soţului sau soţiei la societăţi comerciale, independent de demnitar, nu mai sunt considerate de interes public. În viziunea celor cinci pesedişti, declaraţiile de avere ar trebui să revină la forma veche, cu căsuţe în care să se bifeze DA sau NU, fără prea multe detalii suplimentare.

Sondaj: Românii cred că fuziunea PNL-PD n-are şanse (Evenimentul zilei)

Potrivit unui sondaj INSOMAR, dat ieri publicitatii de Realitatea TV, 56% din cei chestionati considera ca sansele ca acest demers sa se concretizeze sunt destul de mici (36%) sau nu exista (20%). Doar 6% din romani cred ca posibilitatea fuziunii este foarte mare, iar 38% apreciaza ca este destul de mare.

Daca Alianta D.A. se va transforma în partid, Emil Boc este considerat cel mai potrivit pentru a prelua conducerea (33%). Calin Popescu-Tăriceanu este preferat de 26% din cei chestionati, iar Theodor Stolojan de 16%.

Patru din zece romani sustin, potrivit sondajului, ca liberalii si democratii ar avea numai de castigat de pe urma fuziunii. 30% din respondenti cred totusi ca PD ar fi mai avantajat, în vreme ce pentru PNL au optat doar 10%.

Indiferent de sansele fuziunii, 45% din cei chestionati afirma ca relatiile dintre liberali si democrati sunt destul de bune (40%) si foarte bune (5%).

Nu acelasi lucru este valabil si când vine vorba despre Traian Băsescu si Calin Popescu-Tăriceanu. 65% din romani cred ca presedintele si premierul nu se inteleg prea bine (46%) sau deloc (19%).

Pe Tăriceanu îl doare în cotă de FMI si UE (Cotidianul)

Primul ministru se dovedeste imun la sugestiile expertilor FMI, care sustin ca o crestere de venituri bugetare este imperativa. Nici remarcile comisarului european pentru Afaceri Economice si Financiare, Joaquin Almunia, în acelasi sens, nu par sa-l ingrijoreze pe Calin Popescu Tăriceanu. ‘Am transmis autoritatilor romane analiza, recomandarile si cererile noastre în ceea ce priveste rolul mai activ pe care trebuie sa îl joace politica bugetara în corectarea dezechilibrelor macroeconomice si în cresterea bazei de impozitare pe termen mediu pentru a face fata cheltuielilor’, a afirmat Almunia.

Şeful de cabinet al lui Iulian Vlad, la SRI (Ziua)

Istoricul Marius Oprea, presedinte al Institutului pentru cercetarea comunismului, a afirmat la scoala de iarna a tineretului liberal ca seful de cabinet al lui Iulian Vlad, capul securitatii comuniste, al carui nume este Rogojanu, lucreaza în structurile de conducere ale SRI, serviciu condus de Radu Timofte. ‘Acest om lucreaza acum la elaborarea pachetului de legi privind siguranta nationala’, si-a exprimat nemultumirea Marius Oprea.

Primarul Iaşiului tatonează PD (Adevărul)

Senatorul Dan Cîrlan, liderul democraţilor ieşeni, nu neagă eventualitatea ca Partidul Democrat să-şi întregească rândurile cu încă un primar, anume Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului. Totuşi, Cîrlan a evitat să dea un răspuns clar dacă pesedistul Gheorghe Nichita negociază sau nu cu Partidul Democrat. Pe de altă parte, zvonurile că primarul Iaşiului poartă discuţii cu democraţii sunt din ce în ce mai multe. ‘Cred că domnul Nichita îşi face calcule intense dacă vrea să câştige un al doilea mandat de primar al Iaşiului.

Radu Mihăileanu – premiul César pentru cel mai bun scenariu (Gândul)

Premiul César pentru cel mai bun scenariu a fost acordat, sâmbătă seara, la Paris, regizorului şi scenaristului de origine română Radu Mihăileanu şi lui Alain-Michel Blanc, pentru filmul ‘Va, vis et deviens’ (‘Trăieşte!’). ‘Trăieşte!’, o co-producţie franco-israeliană, este inspirată din povestea reală a unor refugiaţi etiopieni, mulţi dintre ei evrei, care sunt salvaţi de Israel la mijlocul anilor ’80. Protagonistul peliculei este un băiat care reuşeşte să scape declarându-se, în fals, evreu şi orfan, şi care creşte într-o familie adoptivă de francezi. Lungmetrajul vorbeşte astfel despre integrare, rasism, apartenenţă la o altă cultură. Anul trecut, filmul lui Mihăileanu a obţinut, printre altele, trei distincţii la Berlinală şi Lebăda de Aur pentru cel mai bun film şi cel mai bun scenariu la Festivalul de la Copenhaga.

Eugen Simion rămâne aproape singur acasă (Cotidianul)

Trei vicepresedinti si secretarul general al Academiei au anuntat ca se retrag din functii, intrucit mandatul lor expira pe 11 martie. Eugen Simion, al carui mandat a expirat pe 11 februarie, si vicepresedinta Maya Simionescu vor sa ramina pina pe 4 aprilie.

Gestul celor patru academicieni a fost determinat de dorinta lui Eugen Simion de a ramine la conducere pina pe 4 aprilie, desi mandatul sau a expirat deja pe 11 februarie. Prin controversata schimbare a Statutului Academiei, la sfirsitul lunii decembrie, acesta a impus o data fixa pentru alegeri, respectiv 4 aprilie, când se aniverseaza si infiintarea institutiei. Aceasta nu a fost insa decit o manevra prin care s-a considerat ca se prelungeste automat si mandatul actualei echipe de conducere. Doar ca trei dintre cei patru vicepresedinti si secretarul general, al caror mandat expira peste doua saptamini, considera ca raminerea în functie nu are temei legal.

Bancherii ieftinesc creditele şi plătesc mai bine depozitele (Ziarul financiar)

Forţate de competiţie şi în goana după cote de piaţă, băncile vin cu oferte de 6,9% la credite ipotecare în lei şi 7,75% pentru depozite pe 12 luni. Băncile de talie medie au început să ridice dobânzile plătite la depozitele în lei mai aproape de noul nivel al dobânzii de intervenţie a BNR (8,5%), în timp ce dobânzile la creditele în lei au fost împinse chiar până la 6,9% pe an, sub presiunea concurenţei. În tot mai multe cazuri dobânzile la depozite cu scadenţe apropiate de un an au ajuns la niveluri care acoperă inflaţia prognozată pentru 2006, de 6-6,5%, după o perioadă în care au fost real negative.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Update in luni, 27-02-06 9:17

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Top 5 gadgeturi inteligente care îți fac viața mai ușoară

Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…

vineri, 20-09-24

Mergi într-un city break la Brașov? Ai nevoie de perne de aer de la AirPower dacă ai Chevrolet Aveo!

Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…

miercuri, 28-08-24

Tragedia din 21 august 1988 din județul Bacău

Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…

miercuri, 21-08-24

Rolul inteligenței artificiale în dezvoltarea tehnologiei moderne

Descoperă cum inteligența artificială transformă tehnologia și contribuie la dezvoltarea diverselor industrii, inclusiv cazinourile online.

marți, 20-08-24

15 august – Adormirea Maicii Domnului

La data de 15 august, intreaga crestinatate pomeneste Adormirea Maicii Domnului.

miercuri, 14-08-24

Schimbarea la faţă a Mântuitorului

Credincioșii din toată lumea prăznuiesc pe 6 august Schimbarea la față a Mântuitorului. Pentru ortodocși,…

marți, 06-08-24

Acest website folosește cookies.