Categorii: Actualitate

Revista presei din 24 februarie

Principalele subiecte din ediţia de vineri, 24 februarie, a cotidianelor centrale se referă la afirmaţia-şoc făcută de Adrian Năstase: Pe vremea când eram premier, m-am opus arestării lui Băsescu; sondaj CURS: Becali şi Guşă urcă vertiginos, Alianţa şi preşedintele Băsescu – favoriţi; interviu cu Gheorghe Ciuhandu, liderul PPCD despre intrarea lui Ioan Talpeş în partid; Emil Boc: Anticipatele, excluse anul acesta; Miron Mitrea – audiat în dosarul Rompetrol, se pregătesc Năstase şi Dan Ioan Popescu; libertatea lui Dinu Patriciu se judecă la prânz; sălile de sport cad după Năstase; un nou brand de telefonie fixă: Eufonika – subsidiara din România a Magyar Telekom; intoxicare în presa internaţională: autorităţile de la Bucureşti resping zvonul privind arestarea lui Mladic pe teritoriul României; fiul lui Dan Iosif, condamnat la cinci ani de închisoare.

1,7 miliarde de euro în sacoşele căpşunarilor (Evenimentul zilei)

Cele doua milioane de romani care lucreaza afara au trimis în România, în 2005, peste 4,3 miliarde de euro. Potrivit datelor Bancii Nationale, suma este de peste doua ori mai mare decat cea inregistrata în 2003.

40% din lucratori prefera sa aduca banii în numerar, asumandu-si riscurile aferente. Unul dintre motive este ca transferul electronic ii costa pana la o zecime din agoniseala. Banii adusi de ‘capsunari’ ajuta la plata importurilor şi la intarirea leului. în 2005, au compensat o treime din diferenta intre intrarile şi iesirile de bani. în 1998, conform guvernatorului Mugur Isarescu, banii adusi de muncitorii din Italia au salvat România de la colaps financiar.

Adrian Năstase bate şaua să priceapă preşedintele: Pe vremea când eram premier, m-am opus arestării lui Băsescu (Gândul)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase (PSD), a făcut, ieri, o afirmaţie şocantă: pe vremea când era prim-ministru, s-ar fi opus arestării lui Traian Băsescu, pe atunci primar general al Bucureştiului şi liderul Partidului Democrat. Invitat la Radio Guerilla, Năstase a fost întrebat dacă este adevărat că, în timpul mandatului său la Palatul Victoria, s-a opus arestării lui Băsescu. Răspunsul fostului premier a fost stupefiant: ‘Eu m-am opus arestării oricărui om politic şi în general arestărilor, pentru că am considerat că, dacă… Şi este adevărat, m-am opus. Dar, am să vă spun încă o dată, eu consider, ca şi în cazul lui Dinu Patriciu – pentru că ştiu că se pregăteşte arestarea lui mâine (astăzi – n. red.) -, că, dacă dosarul este realizat, el trebuie trimis direct în instanţă. Ce sens are – după trei ani de zile – să-l trimiţi 20 de ani la puşcărie, doar dacă vrei să-i apeşi unghiile sau să-i bagi scobitori sub unghii în intervalul ăsta, ca să mai spună câte ceva?! Altfel, dacă dosarul a fost făcut şi sunt chestiuni economice, îl trimiţi în instanţă. De aceea eu sunt împotriva arestărilor’.

Becali şi Guşă urcă vertiginos în sondaje (Evenimentul zilei)

Popularitatea lui Gigi Becali şi Cozmin Guşă a crescut surprinzator de mult în acest an. Cel putin asa reiese dintr-un sondaj CURS realizat în perioada 11-18 februarie, pe un esantion de 1.050 de persoane. Astfel, cota de popularitate a lui Gigi Becali a ajuns la 30%, la fel cu cea a lui Vadim Tudor. Patronul Stelei avea anul trecut, în aprilie, o cota de popularitate de 17%, iar în octombrie 2005 – 20%. Se observa, asadar, o crestere cu 10 procente a popularitatii lui Gigi Becali.

Alianta D.A. se afla inca în topul preferintelor electorale ale romanilor, cu 42%. Alianta a scazut cu sase procente fata de martie anul trecut, dar s-a mentinut la scorul de 42% din ultimele luni ale lui 2005. Scandalul ‘Matusa Tamara’ a afectat serios PSD, care are doar 25%, cu cinci procente mai putin fata de aprilie anul trecut.

Talpeş, urmasul lui Coposu (Cotidianul)

Gheorghe Ciuhandu a facut poze în Germania cu Angela Merkel şi cu Ioan Talpeş. O fotografie ciudata care anunta o achizitie şi mai ciudata planuita de taranisti. în schimb, Ciuhandu spune ca nu mai discuta cu PD şi nici nu-l ajuta sa intre în PPE.

Cum e cu domnul Talpeş?

Noi am avut un Birou National de Conducere saptamina trecuta şi am stabilit ca la 1 martie, la viitoarea sedinta, sa avem o discutie cu domnul senator Talpeş şi sa ne lamurim pe aceasta tema. şi cred ca este un lucru, zic eu, pe undeva chiar democratic, în masura în care cineva vine şi vrea sa vina intr-un partid, macar sa-l asculti, sa vezi ce intentii are şi cum vrea sa ajute acest partid.

Boc: Anticipatele, excluse anul acesta (Evenimentul zilei)

Anul acesta nu vor avea loc alegeri anticipate, a anuntat ieri presedintele PD, Emil Boc. Potrivit acestuia, motivul este ca pana în octombrie nu se va sti sigur daca aderam la UE din 2007. ‘Este imatur şi periculos sa vorbim despre anticipate’, a mai spus Boc, care a explicat astfel şi politica de acceptare a migratorilor politici de catre PD: ‘Daca nu am avut alegeri anticipate, aceasta a fost solutia pentru mentinerea majoritatii’.

În altă ordine de idei, presedintele PD a mentionat ca se asteapta astazi la o declaratie pro-fuziune din partea PNL, astfel incat acest proces sa nu depaseasca vara lui 2006.

Miron Mitrea – audiat în dosarul Rompetrol, se pregătesc Năstase şi Dan Ioan Popescu (Gândul)

Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor şi actualul secretar general al PSD, a fost audiat, ieri, în calitate de martor, în dosarul Rompetrol, de procurorii DIICOT. Mitrea a declarat că nu ştie de ce a fost chemat, dar că este posibil să fie vorba despre ordonanţa privind conversia în acţiuni a unor datorii Petromidia. Potrivit unor surse judiciare, tema discuţiei procurorilor cu secretarul general al PSD a fost ordonanţa 118 / 2003, prin care datorii ale Petromidia au fost transformate în obligaţiuni. Timp de o oră şi jumătate, Miron Mitrea a explicat procurorilor care sunt procedurile privind modul cum se aprobă aceste ordonanţe în Guvern. ‘Le-am explicat anchetatorilor că nu ştiu prea multe despre acest act normativ pentru că nu eu l-am semnat. Nu am informaţii despre modul în care a fost fundamentată, prezentată. Nu cred că a fost bună, nici că a fost proastă. Nu cunosc motivaţia pentru care a fost adoptată, e o chestiune a celor care au adoptat-o’, a declarat fostul ministru jurnaliştilor la ieşirea din sediul Parchetului General.

Libertatea lui Patriciu se judecă la prânz (Cotidianul)

Judecatorii Tribunalului Bucureşti urmeaza sa discute din nou, astazi, la 13.00, cererea procurorilor de arestare pentru 29 de zile a presedintelui Rompetrol. în urma cu o saptamina, instanta a decis, în miez de noapte, ca Dinu Patriciu are nevoie de timp pentru a-si pregati apararea.

Avocatii lui Patriciu trebuie sa combata astazi atât noile acuzatii – delapidare cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, cit şi pe cele mai vechi, privind infractiuni economice şi ‘constituire de grup infractional organizat, transfrontalier’. Saptamina trecuta procurorii au cerut emiterea de mandate de arestare şi pentru Philip Stephenson, fost director la Rompetrol şi Colin Richard Hart, acuzati ca ar fi aderat la ‘grupul infractional’. Cum cei doi nu sunt în România şi instanta a aminat, pentru luna martie, discutarea cererii de arestare, pentru a putea fi indeplinita procedura de citare prin mandat telegrafic şi prin DHL, la domiciliul din SUA.

Sălile de sport cad după Năstase (Ziua)

Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice a anuntat ieri ca Ministerul Transporturilor, Constructiilor şi Turismului (MTCT) va actiona în instanta firma Confort din Targoviste, pentru recuperarea contravalorii lucarilor de remediere a deficientelor constatate la constructia a opt sali de sport. ‘Am retinut garantiile de executie pentru salile de sport construite de firma Confort Targoviste, dar acestea nu acopera costurile lucrarilor de remediere a deficientelor, iar firma va fi data în judecata’, a declarat Borbely.

Ungurii ne umblă la telefoane (Cotidianul)

Un nou brand de telefonie fixa a intrat de ieri pe piata din România. S-au lansat primele pachete de serviciu sub marca Eufonika. Investitia apartine subsidiarei din România a Magyar Telekom.

Noul serviciu de telefonie pare sa se adreseze în principal romanilor care vor sa sune în strainatate. De altfel, chiar şi oficialii Magyar Telekom şi cei ai Combridge, subsidiara din România a principalului operator de telefonie din Ungaria, spun ca punctul forte al ofertei lor il reprezinta tarifele pentru apelurile în strainatate. ‘Cei care suna pot economisi pina la 20% pentru convorbirile interjudetene şi pina la 40% pentru convorbirile internationale’, a spus Levente Csenteri, Executive Director Combridge.

Autorităţile de la Bucureşti resping zvonul privind arestarea lui Mladic pe teritoriul României (Gândul)

Reprezentanţii diferitelor instituţii ale statului român au dezminţit ieri, la unison, ideea privind arestarea în România a lui Ratko Mladic. Agenţia de presă Makfax din Macedonia anunţase pe pagina ei de Internet că generalul Ratko Mladic, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, a fost capturat în România, acum trei zile, într-o operaţiune comună la care au participat comandouri britanice SAS şi forţe de securitate din România. Unica sursă a acestei informaţii pare să fi fost Orhan Dragas, directorul Institutului Internaţional pentru Securitate din Serbia. ‘Ratko Mladic nu a vrut să se predea şi, conform informaţiilor mele, a fost luată decizia de compromis ca trupele SAS britanice din România să îl captureze marţi dimineaţă’, ar fi declarat Dragas. Ratko Mladic (63 de ani) este căutat de Tribunalul Penal Internaţional, spre a fi judecat pentru crime de război comise pe teritoriul Bosniei, între anii 1992 – 1995. Mladic ar fi fost prins în apropierea frontierei dintre România şi Serbia, pe teritoriul judeţului Mehedinţi. Purtătorul de cuvânt al Ministerului român al Apărării, col. Cristinel Ghiga, ne-a explicat că nu poate comenta informaţii de presă provenite din spaţiul ex-iugoslav.

Fiul lui Dan Iosif, condamnat la cinci ani de închisoare (7 plus)

Fiul ex-consilierului prezidenţial Dan Iosif, Eduard Mihai Dan, arestat pentru trafic şi consum de droguri de mare risc, a fost condamnat ieri de instanţă la cinci ani de închisoare, decizia putând fi atacată cu recurs în 10 zile. Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2001-2004, inculpaţii, Eduard Dan şi alte 10 persoane, au deţinut şi transportat peste o sută de kilograme de droguri de mare risc. Drogurile erau cumpărate din ţări din America de Sud şi Asia, pentru a fi vândute în Europa Centrală.

Cei 11 au mai fost acuzaţi că, în scopul vinderii drogurilor, ar fi recrutat cetăţeni români – plătiţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro sau dolari – şi că ar fi organizat şi finanţat împreună cu cetăţeni nigerieni din străinătate o reţea de trafic de droguri de mare risc.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Update in vineri, 24-02-06 10:30

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Schimbarea la faţă a Mântuitorului

Credincioșii din toată lumea prăznuiesc pe 6 august Schimbarea la față a Mântuitorului. Pentru ortodocși,…

marți, 06-08-24

Unde poți paria pe Euro 2024?

Unul dintre cele mai așteptate și mai îndrăgite evenimente sportive ale anului, din punct de…

sâmbătă, 22-06-24

Sânzienele – o sărbătoare a bucuriei

La fiecare sfârșit de iunie românii așteaptă cu mare bucurie două sărbători: Sânzienele pe 24…

vineri, 21-06-24

Favbet: o gamă variată de pariuri sportive

Favbet oferă o gamă variată de opțiuni pentru pariuri online in România, acoperind multiple sporturi…

marți, 11-06-24

Rezultate complete vot Bacău – iunie 2024

Vă prezentăm rezultatele detaliate ale alegerilor locale si europene ce s-au desfășurat în 9 iunie…

luni, 10-06-24

Cum pot banale caserole din plastic, cu capac, să facă diferența în calitatea serviciilor restaurantelor?

Cum ne alegem restaurantul la care să servim masa? Pe baza căror criterii facem selecția…

luni, 13-05-24

Acest website folosește cookies.