Principalele subiecte din ediţia de joi, 23 februarie, a cotidianelor centrale se referă la votul negativ al deputaţilor din Comisia juridică pe marginea cererii de percheziţionare a două locuinţe aparţinând lui Adrian Năstase; procurorul general Ilie Botoş, declaraţie-şoc: ‘Anumiţi colegi de-ai noştri au legătură cu elemente din lumea interlopă’; Elena Udrea continuă războiul împotriva PNL; cazul Zambaccian: a dispărut denunţătoarea după ce a fost ameninţată; Miron Mitrea acuzat de procurorii DNA; şi autostrada Bechtel îl duce pe Mitrea spre Parchet; a treia zi de percheziţii în Zambaccian; premierul Tăriceanu anunţă că în 10 luni se termină electrificarea României; Tăriceanu: ‘Pentru venituri mai mari, unele taxe vor creşte’.
Parlamentul, garda de corp a lui Năstase (Cotidianul)
Adrian Năstase a ramas, deocamdata, cu intimitatea intacta. Ca argument impotriva cererii de perchezitie n-a ezitat sa recurga la argumente emotionale: ‘S-a pus sechestru pe apartamentul fiului meu mai mare, unde se aflau şi lucrurile celui mic, care trebuia sa mearga la scoala’.
Deputatii Comisiei juridice au respins, cu 13 la 11 (un vot a fost anulat), cererea de perchezitie a vilei din Zambaccian 16. Din cei 25 de membri ai Comisiei, prezenti toti, 8 apartin PSD, 2 PRM, 3 PC, 2 minoritatilor, 3 PD, 6 PNL şi 1 UDMR. Coalitia de guvernamint (PNL, PD, PC şi UDMR) detine, ca atare, 13 voturi, iar Opozitia, PSD şi PRM, doar 10. Aparent, cei doi deputati ai minoritatilor puteau influenta votul. Scorul final, de 13 voturi pro Năstase, a fost, insa, decis de cei 10 deputati ai PSD şi PRM, care au şi aplaudat zgomotos la aflarea rezultatului, cu ajutorul aproape declarat al celor 3 deputati PC. De altfel, deputatul PC, fost PRM, Petre Calianu a şi declarat ca nu stie cum sa voteze, iar seful Comisiei juridice, deputatul PC Sergiu Andon, a afisat o atitudine protectoare fata de Adrian Năstase şi ingrijorata fata de crearea precedentului ca un parlamentar sa fie perchezitionat ca orice cetatean. Votul Comisiei este consultativ. Cererea de perchezitie urmeaza sa fie analizata şi de grupul parlamentar al PSD si, în final, sa fie supusa votului plenului, care este decisiv. Deputatii PNL şi PD au precizat ieri, dupa vot, ca vor cere explicit ca, atunci cind cererea de perchezitie va ajunge la plen, votul sa fie deschis. Ministrul Macovei a caracterizat sec evenimentul, dupa votul de ieri: ‘Daca acesta va fi şi votul final, se ingreuneaza adunarea probelor în dosarul ‘Zambaccian’. Ceea ce s-a intimplat aici arata cum se raporteaza parlamentarii la actul justitiei’.
Procurorul general Ilie Botoş, declaraţie-şoc: ‘Anumiţi colegi de-ai noştri au legătură cu elemente din lumea interlopă’ (Gândul)
‘Anumiţi colegi de-ai noştri au legătură cu anumite elemente din lumea interlopă sau cu persoane care sunt sus-puse sau au interese în investigaţiile pe care le derulează’. Declaraţia-şoc a fost făcută, ieri, de procurorul general al României, Ilie Botoş, în faţa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. De altfel, procurorul general a adăugat că rezolvarea acestei chestiuni este una din priorităţile pe care le are Ministerul Public. ‘Avem o structură specializată şi toate aceste date vor fi predate în cel mai scurt timp CSM, bineînţeles pe principiul necesităţii de a cunoaşte şi cu respectarea normelor privind informaţiile clasificate. Nu stăm deloc pe roze din acest punct de vedere, trebuie să înţelegem că, dincolo de rezultatele pe care unii dintre colegii noştri le au, există o serie întreagă de probleme şi de neajunsuri pe care va trebui să le depăşim’, a afirmat procurorul general al României.
Udrea face liste cu patricieni (Cotidianul)
Elena Udrea scoate de la naftalina o tema mai veche pentru a mai sageta putin PNL, partidul pe care l-a parasit cu trei luni în urma. Marti seara, intr-o emisiune televizata, fostul consilier de la Cotroceni a atacat mai multi lideri liberali, pe care i-a acuzat ca sint pe statul de plata al lui Dinu Patriciu. Ea se referea la Dan Radu Rusanu, Calin Popescu Tariceanu, Norica Nicolai, Bogdan Olteanu, Ludovic Orban sau Teodor Melescanu despre care spune ca primesc bani de la Patriciu prin fundatia Institutului pentru Libera Initiativa, finantata de omul de afaceri liberal. ‘Nu este nimic ilegal. Insa dupa logica mea, atit timp cit acesti oameni sint în aceasta fundatie finantata de Dinu Patriciu, atunci e clar ca ies şi il apara ca niste ciini credinciosi’, spune Elena Udrea.
Denunţătoarea dispărută (Ziua)
Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a declarat, ieri, ca o persoana audiata marti în dosarul Zambaccian a fost amenintata în legatura cu declaratiile pe care le-a facut anchetatorilor. El a sustinut în fata Consiliului Superior al Magistraturii ca asupra acesteia s-a aruncat cu motorina. Morar a refuzat sa ofere mai multe detalii, sustinând ca nu stie cine ar fi autorul faptei şi ca nu poate face publica identitatea persoanei vizate de aceste amenintari. Cea care s-a prezentat marti la DNA şi care a fost pusa sub invinuire în dosarul Zambaccian este Irina Jianu. Fost inspector general de stat şi preşedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat în Constructii acuzata de procurori ca i-a dat mita premierului Năstase pentru a ajunge în acest post. Imediat dupa declaratia lui Morar, reporterii ZIUA au incercat sa o contacteze pe Irina Jianu. Aceasta nu a fost de gasit. Parca a intrat în pamant. O echipa redactionala a luat-o ieri pe urmele Irinei Jianu, având indicii ca ea a parasit marti Bucueştiul cu directia Bacau. O zi intreaga au umblat reporterii dupa Jianu incercând toate pistele şi toate numerele de telefon la care au avut acces în timpul documentarii. Jianu a disparut fara urma. Nu este de gasit la niciunul din domiciliile sale, iar cei apropiati ei nu cunosc prea multe amanunte, sau n-au vrut sa le ofere. în aceste conditii, disparitia brusca a Irinei Jianu şi declaratia lui Daniel Morar dau nastere la trei ipoteze.
‘Mătuşa’ lui Mitrea e mama (Evenimentul zilei)
Fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea este acuzat de luare de mita şi obtinere de foloase necuvenite, în dosarul ‘Zambaccian’. Invinuirile au fost facute publice chiar de catre secretarul general al PSD, care, la randul sau, le-a aflat ieri-dimineata de la procurorii Departamentului National Anticoruptie.
Mitrea s-a prezentat la DNA la ora 10.00 şi a plecat dupa aproximativ doua ore. ‘Acuzatiile se refera la o lucrare pe care a executat-o o firma din grupul lui Sergiu Sechelariu la casa mamei mele din Baneasa’, a declarat Mitrea. El a precizat ca este vorba despre o lucrare în valoare totala de 3,5 miliarde de lei, executata în 2001 de firma Vertcon SA.
Şi autostrada Bechtel îl duce pe Mitrea spre Parchet (Gândul)
Dosarul autostrăzii ‘Bechtel’ a ajuns la Parchetul General, iar fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, precum şi fostul director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), Mihail Băşulescu, au fost deja audiaţi de procurori. Ziarul ‘Gândul’ a prezentat recent numeroase paragrafe din contract care ridică mari semne de întrebare. Printre altele, era vorba de onorariul încasat cu ocazia semnării contractului de către avocatul care a reprezentat Ministerul Transporturilor. Astfel, avocata Simona Neagu a beneficiat de un aşa-numit ‘onorariu de succes’ de 0,2% din valoarea contractului de construire. Cum autostrada a fost estimată în etapa iniţială la 2,225 miliarde de euro, acest onorariu de succes ajunge la 4,5 milioane de euro! La aceasta se adăugau şi ‘mărunţişuri’, precum un onorariu pentru etapa de iniţiere a contractului, în valoare de 150.000 de euro, şi un onorariu de urmărire şi consultanţă până la intrarea în vigoare a contractului, de 25.000 euro pe lună, care nu a fost încasat decât trei luni. Una peste alta, onorariul total cuvenit avocatei Simona Neagu se ridică la 5,2 milioane de euro.
A treia zi de percheziţii în Zambaccian (Evenimentul zilei)
Procurorii anticoruptie au descins ieri, pentru a treia zi consecutiv, în blocul din strada Muzeul Zambaccian 16, pentru a perchezitiona apartamentele vecinilor lui Năstase. Ei au intrat în imobil în jurul orei 12.30 şi au ramas acolo mai bine de sase ore şi jumatate.
Ca şi în ziua precedenta, anchetatorii au fost în apartamentul avocatei familiei Năstase, Marieta Anastasescu. Procurorii au cercetat şi balconul locuintei avocatei.
In jurul orei 16.00, Dana Barb, sora lui Năstase, a iesit din imobil insotita de fiul cel mic al fratelui sau, Mihnea Năstase. Spre seara, putin dupa ora 6.00, la poarta cladirii si-a facut aparitia insusi Adrian Năstase. Dupa cateva minute s-au aprins luminile şi la etajul trei al imobilului, unde este situat apartamentul fostului premier, singurul în care procurorii nu pot intra, deocamdata.
In timp ce anchetatorii perchezitionau apartamentele vecinilor lui Năstase, seful DNA Daniel Morar declara: ‘Stim exact ce cautam. Si, în parte, am şi gasit’.
În 10 luni, se termină electrificarea României (Gândul)
Preocupat de propria imagine, Guvernul promite să bage curent electric, până la integrarea în Uniunea Europeană, şi în cele mai îndepărtate cătune din ţară. Premierul Tăriceanu a anunţat ieri că, în 10 luni, fiecare din cele 80.000 de gospodării rămase încă neelectrificate va avea curent la priză. Primul ministru a admis că decizia a fost luată mai ales din raţiuni de imagine. ‘Gândiţi-vă, dacă o televiziune străină ar veni, ar da prost la imagine’, a admis Tăriceanu.
Tăriceanu: Pentru venituri mai mari, unele taxe vor creşte (Ziarul financiar)
Creşterea ponderii veniturilor bugetare în produsul intern brut presupune majorarea unor taxe la nivelul cotei unice şi a altor impozite, precum taxa pe proprietate, fără ca această măsură să vizeze şi o TVA mai mare în perioada imediat următoare, a declarat ieri premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat cum comentează recomandările recente ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) privind politica fiscală a Executivului, premierul a arătat că multe dintre concluziile formulate în raportul FMI reprezintă şi punctele sale de vedere. FMI consideră că adoptarea unor măsuri de creştere a veniturilor este imperativă, întrucât reducerea cheltuielilor prevăzută în buget este nesustenabilă, iar efectul combinat al majorărilor salariale ar putea duce la un deficit bugetar de 1% din PIB, nivel dublu faţă de ţinta propusă de Executiv.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News
Update in joi, 23-02-06 9:21
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…
Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…
Acest website folosește cookies.
Comentează