Categorii: Actualitate

Revista presei din 20 februarie

Principalele subiecte din ediţia de luni, 20 februarie, a cotidianelor centrale se referă la raportul activităţii Parchetului General pe anul 2005; PSD negociază ordonanţa DNA; Miron Mitrea crede că Adrian Năstase nu se va retrage din viaţa politică; Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor discută o nouă cerere de percheziţie a caselor lui Năstase; Valeriu Stoica se dezice de proiectul ‘diletant’ al PNL de revizuire a Constituţiei; război PNL-PD pe securişti; Dana Năstase, încă o acuzaţie de şpagă; Ziaristul Gârleanu, arestat de un fost securist; şeful CSM vorbeşte la Bruxelles cu mâinile deoarcee nu cunoaşte decât limba rusă; Radu Berceanu: Liberalii nu vor o fuziune cu PD, ci o absorbţie; Adriean Videanu despre remodelarea Capitalei şi evoluţia ultimelor evenimente politice; deşi ministrul Dobre se lăuda că va face publice noile prevederi, Guvernul a băgat contractul renegociat cu Bechtel la ‘secret de stat’; datoria externă a depăşit 24 miliarde de euro în 2005.

Botoş iese la raport (Cotidianul)

Parchetul General îşi prezinta astăzi raportul pe anul trecut, în prezenţa şefului statului, a primului-ministru si a ambasadorilor statelor UE la Bucuresti.

Procurorul general al României a fost implicat în mai multe scandaluri în decursul anului 2005. Cel mai important ar fi cel legat de celebrul telefon dat de premierul Călin Popescu Tăriceanu lui Ilie Botoş, prin care cerea informatii despre ancheta Rompetrol chiar în ziua în care a fost retinut omul de afaceri Dinu Patriciu. Ilie Botoş, care a fost deconspirat de fostul consilier al lui Băsescu, Elena Udrea, a spus ca nu a mai vorbit si despre alte anchete si ca nu i s-a parut normala reactia premierului. Botoş s-a aflat în atentia opiniei publice multa vreme dupa aceea, mai ales ca ministrul Justitiei a sustinut ca acel telefon nu trebuia dat. Procurorul general a fost, de altfel, si în atentia Consiliului Superior al Magistraturii pentru acest incident. Tot Botoş a fost acuzat de procurorul Viorica Stoica de faptul ca a intervenit în dosarul ‘fraudarea alegerilor’ imediat dupa ce a aflat ca intentioneaza sa-l audieze pe Traian Băsescu, unul dintre cei care au formulat, în 2004, o plingere penala impotriva Biroului Electoral Central. Ulterior, un cotidian central a publicat o informatie potrivit carei Viorica Stoica ar fi fost anchetata penal, afirmatii negate de judecatoare, care a precizat ca în spatele declaratiilor din presa s-ar fi aflat Botoş.

PSD negociază ordonanţa DNA (Ziua)

PSD se declara în favoarea negocierilor politice în cazul ordonantei DNA, aratandu-se dispus la tratative cu presedintele Traian Băsescu. Purtatorul de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu, a anuntat ieri ca nu doreste ca actuala competenta a DNA sa fie modificata, considerand ca aceasta este cea adecvata si trebuie sa ramana în vigoare. Purtatorul de cuvant al partidului, a declarat: ‘suntem convinsi ca în conditii de dialog si de cooperare se poate gasi o solutie convenabila’, precizand ca ar fi mai multe sanse pentru rezolvarea cazului DNA prin dialog politic, decat printr-o eventuala contestare la Curtea Constitutionala a ordonantei DNA’. Inainte de prima runda de consultari cu presedintele Băsescu, conducerea PSD s-a declarat ferm în favoarea elaborarii unui nou proiect de lege în privinta DNA. O astfel de procedura ar fi facut imposibila adoptarea ordonantei pana la inceputul lunii martie cand o delegatie a Comisiei Europene va evalua stadiul reformei în domeniul justitiei.

Mitrea crede că Năstase nu se va retrage din viaţa politică (Ziarul financiar)

Secretarul general al PSD Miron Mitrea a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute că îi este greu să aprecieze viitorul politic al lui Adrian Năstase în urma scandalurilor în care acesta a fost implicat în ultima perioadă, dar că nu crede că se va retrage din viaţa politică. La o întâlnire cu primarii şi consilierii locali şi judeţeni ai PSD Dâmboviţa, Miron Mitrea a apreciat că, în ceea ce îl priveşte pe Adrian Năstase, nu vor exista alte probleme decât cele legate de imagine şi nu crede că acesta se va retrage din viaţa politică. ‘Îmi este greu să apreciez. Ştiu despre dosarul în cauză, în mod direct, destul de multe lucruri. O să aflu şi mai mult pe 22 când am să mă prezint la DNA. E un dosar subţire, nu are, din ceea ce ştiu până acum, consistenţă. Nu cred că se aşteaptă cineva ca pe zona penală sau juridică Năstase sau eu să avem vreo problemă, ci doar pe zona de imagine. Mitrea crede că ‘lupta împotriva corupţiei nu poate fi părăsită. Trebuie să fie dusă tot timpul şi trebuie să coboare sau să urce la nivel instituţional şi nu la nivelul presei sau al oamenilor politici’. El spune că în spatele recentei campanii anticorupţie declanşate sub pretextul integrării europene se află de fapt lupta politică.

Încă o cerere de percheziţie a caselor lui Năstase (Evenimentul zilei)

Solicitarea ministrului justitiei referitoare la perchezitia caselor lui Adrian Năstase va ajunge astazi, din nou, la judecata Biroului Permanent, chiar daca astfel este incalcat regulamentul Camerei Deputaţilor. Sedinta se anunta tensionata.

PSD, sustinut de PRM, va incerca sa blocheze traseul legal al solicitarii Monicai Macovei. De cealalta parte, reprezentantii puterii vor sa-l forteze pe Năstase sa trimita cererea Comisiei juridice, dupa informarea prealabila a plenului. Misiunea lor este insa una dificila. Din cei 13 membri ai conducerii Camerei, sase sunt reprezentanti PSD si PRM, sase ai Coalitiei, iar al treisprezecelea, care inclina balanta la vot, este reprezentantul minoritatilor nationale.

Valeriu Stoica se dezice de proiectul ‘diletant’ al PNL de revizuire a Constituţiei (Gândul)

Fostul lider liberal Valeriu Stoica i-a adresat preşedintelui PNL Călin Popescu Tăriceanu o scrisoare deschisă, prin care se desolidarizează de iniţiativele, pe care le caracterizează ‘neinspirate şi periculoase’, promovate de reprezentanţii recent createi comisii pentru revizuirea Constituţiei.

Valeriu Stoica precizează că într-o discuţie cu Tăriceanu şi-a dat acordul să se implice în revizuirea Constituţiei, însă a formulat şi condiţia de a avea ‘rolul central’ în formarea şi coordonarea echipei liberale mandatate să se angajeze în discuţiile constituţionale.

Potrivit lui Stoica, din păcate, evoluţiile recente, începând de la modul în care a fost constituită echipa liberală şi terminând cu o ‘stupefiantă’ propunere de desfiinţare a Curţii Constituţionale (informaţii despre care a luat cunoştinţă din presă), îl obligă să se distanţeze ‘categoric şi public’ de actuala echipă mandatată să reprezinte PNL.

Război PNL-PD pe securişti (Cotidianul)

Guvernul a aminat joi adoptarea ordonantei de urgenta care modifica Legea Ticu sustinuta în Executiv de PNL prin ministrul Bogdan Olteanu. Acesta a evitat orice explicatie. în schimb, istoricul Marius Oprea, consilierul premierului Tăriceanu pe probleme de siguranta nationala si unul dintre autorii ordonantei, a declarat ca ‘PD, prin vocea ministrului Blaga, care reprezinta portavocea serviciilor secrete, nu doreste aprobarea noii legi Ticu. Blaga a spus la sedinta de guvern de joi ca PD nu voteaza pentru ca are obiectii care concorda cu ale serviciilor secrete. Respectiv sa nu se deconspire agentii acoperiti (agenti SIE – n. r.) ca astfel se prejudiciaza siguranta nationala. Tot Blaga a fost si impotriva dreptului cetatenilor straini de a avea acces la dosare. Dar tocmai acestia ne-au dat o mina de ajutor contra regimului Ceausescu. Occidentul nu vede cu ochi buni aceste masuri si noi nu putem sa fim în dezacord cu celelalte state fost comuniste. Si ministrul Macovei a avut obiectii care au intirziat legea. Este vorba pe fond de razbunarea lui Traian Băsescu pentru legile sigurantei nationale’ (pachet legislativ în lucru care cuprinde si legile SRI si SIE – n. r.). Oprea a precizat ca ‘si ministrii UDMR au avut unele observatii la lege’.

Dana Năstase, încă o acuzaţie de şpagă (Evenimentul zilei)

Numele Danei Năstase, sotia fostului premier Adrian Năstase, apare alaturi de cel al lui Miron Mitrea, fost ministru al transporturilor, si de cel al Lianei Iacob, consilier pe probleme de politica interna în guvernul PSD, intr-un nou dosar de luare de mita, aflat în cercetare la Departamentul National Anticoruptie.

Cauza penala a intrat în atentia procurorilor anticoruptie în plin scandal ‘Matusa Tamara’, adica la finalul lunii ianuarie, desi fusese deschisa inca din 2003.

Ziaristul Gârleanu, arestat de un fost securist (Gândul)

Ovidiu Ohanesian, ziaristul de la România Liberă care a scris materialul despre scurgerile de informaţii, a spus în cadrul unei emisiuni televizate că a fost personal la Focşani să ia CD-ul cu informaţii secrete de la corespondentul din Vrancea. Judecătorul care a format completul de ‘urgenţă’ care a judecat arestarea lui Marin Gârleanu a fost Marin Cârcel, fost ofiţer al Securităţii, denunţat din 2003 de Mugur Ciuvică. În momentul în care a fost denunţat, Cârcel era vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti (TB). Din cauza scandalului pe această temă, fostul ‘securist’ a demisionat de la TB, s-a retras, după care a fost promovat la Curtea de Apel. Ziaristul Marian Gârleanu a afirmat că ar fi sunat la consilierul prezidenţial Adriana Săftoiu pentru a o informa în legătură cu scurgerea de documente, dar aceasta nu a fost de găsit.

Şeful CSM vorbeşte la Bruxelles cu mâinile (Cotidianul)

Şeful Consiliul Superior al Magistraturii, Iulian Gâlcă, va explica oficialilor europeni proiectele sale de reforma dind din miini, pentru ca nu vorbeste bine decit ruseste. Astazi se va afla la Bruxelles, unde are pe agenda intilniri importante cu oficialii europeni.

Potrivit unor surse din CSM, şeful institutiei va fi insotit de o subordonata pe post de interpret în timpul intilnirilor de la reuniunea Consiliului ministrilor de Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene.

Berceanu: Liberalii nu vor o fuziune cu PD, ci o absorbţie (Ziarul financiar)

Vicepreşedintele PD Radu Berceanu a apreciat că liberalii nu doresc o fuziune cu PD, ‘ci mai degrabă o absorbţie’, însă ‘ar fi pentru prima dată când un partid mic înghite unul mare’. Sâmbăta trecută, cu prilejul alegerilor interne de la organizaţia de tineret a PD Dolj, Radu Berceanu, care conduce filiala Dolj a PD, i-a acuzat pe colegii de alianţă că nu-şi doresc fuziunea, şi a spus că pretenţiile liberalilor sunt exagerate. ‘Nu avem prea mult succes cu fuziunea, deşi noi am făcut mai multe propuneri. De la PNL am primit răspunsuri vagi, politicoase care însemnau de fapt nu. Dacă răspunsul lor este ”nu”, atunci măcar să fie unul hotărât. Este puţin ”prea liberal” acest mod de a trata lucrurile, de a spune ”da” în faţă şi ”nu” pe la spate. Dacă nu vor o fuziune este bine să spună clar acest lucru’, a afirmat Berceanu.

‘Vreau să fiu un primar mai bun ca Băsescu’ (Evenimentul zilei)

Si totusi, PD-ul datoreaza foarte mult din cota sa lui Traian Băsescu. Daca o sa va intreb cat mai raspunde PD la comenzile lui Băsescu, o sa-mi spuneti ca prea putin.

Nu, eu o sa va raspund cu onestitate: domnul Băsescu nu ne mai da comenzi, dar nu cred ca putem sa gandim foarte diferit. Suntem de prea multi ani impreuna. Stim fiecare cum gandeste, chiar daca relatia institutionala nu poate fi una de zi cu zi. Cel putin eu nu m-am mai vazut cu domnul presedinte de luni de zile. Chiar daca, va spun sincer, comunic cu dansul pe problemele Bucurestiului, pentru ca e în beneficiul meu sa-l intreb anumite lucruri legate de Bucuresti.

O.N.: Cum ramane deci cu relatia Băsescu-PD?

Sa stiti ca dansul este foarte rezervat. Daca ar fi o relatie atat de stransa, cu Traian Băsescu în umbra PD, nu ar putea sa mai taxeze greselile noastre în public.

Deşi ministrul Dobre se lăuda că va face publice noile prevederi / Guvernul a băgat contractul renegociat cu Bechtel la ‘secret de stat’ (Gândul)

Cu toate asigurările date de ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, prevederile (re)negociate de minister cu oficialii Bechtel pentru contrucţia autostrăzii Braşov-Borş nu vor fi date publicităţii, Guvernul preferând să ţină la secret controversatul contract. Executivul a aprobat, în ultima şedinţă, varianta renegociată a contractului cu Bechtel şi a mandatat Compania Naţională pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) să parafeze acordul de modificare a contractului. ‘În hotărârea aprobată de Guvern se prevede că acordul de modificare a contractului, prevăzut în anexă, va fi menţinut secret. După semnăturile premierului şi ale altor oficiali de pe actul normativ, apare un asterix, unde se specifică faptul că anexa va avea regim de secret de stat’, ne-au declarat surse autorizate. Conform aceloraşi surse, semnarea acordului de modificare a contractului de proiectare şi construire a Autostrăzii Braşov-Borş ar putea avea loc în cursul acestei săptămâni, între CNADNR şi oficialii Bechtel.

Datoria externă a depăşit 24 mld. de euro în 2005 (Ziarul financiar)

Datoria externă pe termen mediu şi lung a ajuns la sfârşitul anului trecut la 24,4 mld. euro, marcând astfel o creştere cu peste 33% comparativ cu decembrie 2004. Ponderea datoriei publice şi public garantate a continuat să scadă, ajungând să reprezinte puţin peste 46%, cu un volum total de 11,3 miliarde de euro. Comparativ cu perioada precedentă a lui 2004, ponderea a coborât cu peste opt puncte procentuale.

Datoria publică a ajuns la sfârşitul lui 2005 la aproape 7 mld. euro, în creştere cu aproape 10% faţă de finalul lui 2004. Datoria externă negarantată public a însumat 12,1 mld. euro, înregistrând o creştere cu 54% comparativ cu decembrie 2004. Expansiunea acesteia a avut loc pe fondul majorării datoriei externe private, care a ajuns la 11,7 miliarde de euro, reprezentând astfel aproximativ jumătate din datoria totală a României. Analiştii spun însă că finanţarea prin datoria externă în lipsa unor investiţii directe ar putea să pună presiune pe curs, iar primele semne ar putea să apară încă de anul acesta.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Update in luni, 20-02-06 9:36

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Top 5 gadgeturi inteligente care îți fac viața mai ușoară

Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…

vineri, 20-09-24

Mergi într-un city break la Brașov? Ai nevoie de perne de aer de la AirPower dacă ai Chevrolet Aveo!

Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…

miercuri, 28-08-24

Tragedia din 21 august 1988 din județul Bacău

Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…

miercuri, 21-08-24

Rolul inteligenței artificiale în dezvoltarea tehnologiei moderne

Descoperă cum inteligența artificială transformă tehnologia și contribuie la dezvoltarea diverselor industrii, inclusiv cazinourile online.

marți, 20-08-24

15 august – Adormirea Maicii Domnului

La data de 15 august, intreaga crestinatate pomeneste Adormirea Maicii Domnului.

miercuri, 14-08-24

Schimbarea la faţă a Mântuitorului

Credincioșii din toată lumea prăznuiesc pe 6 august Schimbarea la față a Mântuitorului. Pentru ortodocși,…

marți, 06-08-24

Acest website folosește cookies.