Principalele subiecte din ediţia de marti, 17 ianuarie, a cotidianelor centrale se referă la autosuspendarea lui Adrian Năstase din funcţia de preşedinte executiv al PSD; citaţie atipică: procurorii anticorupţie i-au dat telefon lui Adrian Năstase să se prezinte la DNA; averea lui Dan Ioan Popescu a fost pusă sub sechestru; Alianta D.A. vrea să-i lase pe aleşi fără privilegii; Viorel Cataramă cere convocarea unui congres extraordinar al PNL, dar este ignorat de liderii partidului; o nouă demisie la Cotroceni; fratele şi nepoata şefului SRI, Radu Timofte – tun la stat de 4 miliarde de lei; criza iraniană anunţă un nou şoc petrolier la 100 de dolari.
Autosuspendarea – o ficţiune / Năstase a şmecherit şi statutul PSD (Adevărul)
Adrian Năstase a reuşit performanţa de a se autosuspenda pe baza unui articol din statut care nu există. Ceea ce trebuia să fie o autosuspendare statutară din funcţia de preşedinte executiv până când lucrurile se vor clarifica în legătură cu moştenirea primită de la ‘mătuşa Tamara’ s-a transformat într-o şmecherie. În statut, doar articolul 9, alineatul 10, face referire la autosuspendare. Conform acestui articol, oricine se poate autosuspenda, dar din partid, nu doar dintr-o funcţie, pentru o anumită perioadă, în caz de incompatibilitate sau pentru alte motive. Dacă Adrian Năstase ar fi anunţat ieri că se autosuspendă conform statutului, atunci PSD ar putea ajunge în situaţia de a pierde şefia Camerei Deputaţilor, mult mai importantă pentru partid decât funcţiile pe care le deţine Năstase. Drept urmare, juriştii din partid au decis să lase lucrurile aşa, sperând că această încălcare a propriului statut nu se va observa, iar gestul lui Năstase de autosuspendare să aibă efectul scontat.
Citaţie atipică: Procurorii anticorupţie i-au dat telefon lui Adrian Năstase să se prezinte la DNA (Gândul)
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, nu a fost citat oficial de Departamentul Naţional Anticorupţie, el fiind sunat, vineri, de procurorii anticorupţie, după ce îi solicitase lui Ilie Botoş verificarea legalităţii moştenirii primite de la mătuşa soţiei sale. Adrian Năstase ar fi trebuit să fie audiat, ieri, de procurorii DNA, în dosarul Zambaccian, dar, din cauza şedinţei Biroului Permanent al PSD, în locul fostului premier s-a prezentat în faţa anchetatorilor avocatul acestuia. Potrivit unor surse judiciare, citarea prin notă telefonică se face doar în cazuri excepţionale, cum este cazul militarilor sau al deţinuţilor, persoane care sunt încartiruite într-un loc şi nu pot fi găsite la domiciliu. Aceleaşi surse mai spun că, în dosarul Zambaccian, această grabă nu este justificată, atât timp cât dosarul a fost redeschis în urmă cu patru luni, timp în care procurorii DNA au efectuat numai acte premergătoare în cauză.
Averea lui DIP sub sechestru (Ziua)
Comisia speciala din cadrul instantei supreme privind controlul averilor demnitarilor a admis, ieri, cererea procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, de verificare a averii fostului ministru al Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu. Prin aceasta ordonanta, comisia a constatat ca fostul ministru si sotia sa, Elena Popescu, nu pot justifica legalitatea modului in care au dobandit o serie de bunuri in valoare de 46 de miliarde de lei, in perioada 2000-2004. Ca urmare a acestei concluzii, Comisia a decis instituirea sechestrului asigurator pe unele dintre cele 23 de bunuri imobile obtinute de familie in perioada 12 decembrie 2000 – 14 decembrie 2004. Astfel, opt terenuri din intravilanul orasului Azuga, detinute de fostul ministru si sotia sa, precum si un apartament din Bucuresti vor fi puse sub sechestru asigurator. Ordonanta comisiei nu este atacabila, dar, potrivit legii, cazul va fi trimis spre solutionare unui complet de trei judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Decizia instantei va putea fi atacata cu recurs, acesta urmand sa se judece la Completul de noua judecatori al aceluiasi for.
Alianta D.A. vrea să-i lase pe aleşi fără privilegii (Evenimentul zilei)
Liderii Aliantei D.A. au cerut ieri parlamentarilor PNL si PD sa renunte la privilegiile pe care si le-au votat la sfarsitul anului trecut.
Statutul senatorilor si deputatilor, retrimis in parlament de presedintele Basescu, va fi reexaminat de o comisie din care fac parte Titu Gheorghiof si Teodor Melescanu (PNL), Cristian Radulescu si Mihai Stanisoara (PD). Ei vor incerca sa formuleze o pozitie comuna a Aliantei, inainte de rediscutarea legii in parlament.
Purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu, a precizat ca ‘se doreste eliminarea tuturor privilegiilor care au fost acordate, iar reexaminarea sa se faca si in concordanta cu solicitarea presedintelui Romaniei’. Presedintele a contestat acordarea de pensii alesilor, de pasapoarte diplomatice pentru rudele de gradul intai, plata indemnizatiei de parlamentar timp de sase luni dupa expirarea mandatului, folosirea legitimatiei si insignei dupa parasirea parla-mentului si dreptul de a nu depune marturie in fata instantelor.
Cataramă, ignorat de liderii liberali (Jurnalul naţional)
In timp ce Viorel Cataramă incerca sa agite apele in PNL cu solicitari de convocare a unui congres extraordinar, prin care sa fie schimbata conducerea partidului, liderii liberali nu se oboseau sa-i ia in serios declaratiile.
Solicitarile lui Viorel Cataramă, de convocare a unui congres extraordinar al PNL care sa schimbe conducerea si strategia partidului, au fost total ignorate de conducerea liberala. Intrebat ce raspunde acestei cereri a lui Catarma, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a replicat nepasator: ‘E problema lui’. ‘Cataramă a afectat in trecut imaginea partidului’, a mai spus el, lasand sa se inteleaga ca acum asemenea iesiri sunt nesemnificative si ca autorul lor nu mai risca nici macar vreo sanctiune.
Nouă demisie la Cotroceni (Adevărul)
Încă un consilier de stat din cadrul administraţiei prezidenţiale, Valeria Dorneanu, care lucra la Departamentul de politică internă, şi-a dat demisia din funcţia deţinută la Palatul Cotroceni.
Oficial, Dorneanu şi-a dat demisia din motive personale. Este al şaptelea demnitar din echipa lui Băsescu care părăseşte Palatul Cotroceni. În locul Valeriei Dorneanu, Claudiu Săftoiu ar putea să-l propună pe Bogdan Tătaru Cazaban. Acesta este, în prezent, consilier la Palatul Cotroceni, ocupându-se de chestiuni legate de culte.
Fratele şi nepoata şefului SRI, Radu Timofte – tun la stat de 4 miliarde de lei (Gândul)
Fratele – angajat şi lider sindical la C. F. ‘Moldova’ – a devalizat o societate de stat debitoare la care era acţionar principal.
‘Revoltător: în martie 2004, sub acoperirea unei recuperări de datorii, Ioan Băncilă Timofte şi Ioana Timofte, fratele şi nepoata şefului SRI, au pus gheara pe 4 miliarde de lei de la Construcţii Feroviare «Moldova». Schema era sfidătoare: Timofte era acţionar şi la firma care datora banii, şi angajat şi lider de sindicat la CF «Moldova». Nici acum, după aproape 2 ani, cei doi n-au dat banii înapoi’. Paragraful provine integral din ediţia de ieri a săptămânalului ‘Ieşeanul’. Slujbaş şi lider de sindicat la CF ‘Moldova’, Ioan Băncilă Timofte era acţionar principal şi administrator al Companiei Moldofer, care datora 2,8 miliarde lei CF ‘Moldova’. Alte 1,2 miliarde lei le avea CF ‘Moldova’ de recuperat de la CF Galaţi.
Ajutat de nepoata şefului SRI, Ioan Băncilă Timofte a încasat – contra unui comision – creanţe de 4 miliarde lei, pe care a omis să le restituie CF ‘Moldova’, companie de stat care a acumulat creanţe la bugetul central de… 600 miliarde lei vechi. Astfel, firma la care era lider de sindicat s-a transformat într-un soi de Casă de Ajutor Reciproc pentru rudele şefului SRI, banii fiind investiţi imediat în firma nepoatei Ioana, Computer House Invest.
Streza a votat pentru spargerea mitropoliei sale (Cotidianul)
Rasturnare spectaculoasa de situatie, ieri, in scandalul noii mitropolii de la Cluj. Patriarhia a anuntat ca decizia este definitiva si ca a fost votata inclusiv de IPS Laurentiu Streza, lucru ce a produs consternare la Sibiu.
Manifestatia de protest care a avut loc duminica la Sibiu impotriva infiintarii unei noi mitropolii in Ardeal a determinat Patriarhia sa ia atitudine. Comunicatul dat in acest sens a produs dezamagire la Sibiu, pentru ca, se spune, decizia este ‘definitiva si irevocabila’. In plus, pentru prima data se face publica informatia ca IPS Laurentiu Streza a fost de acord el insusi, pe 4 noiembrie, cu infiintarea unei mitropolii la Cluj, hotarirea fiind adoptata cu 38 de voturi pentru si doua abtineri. Initial, s-a spus ca au fost trei abtineri, a IPS Daniel, mitropolitul Moldovei, a PS Damaschin, episcopul Sloboziei, si a IPS Laurentiu. Insa acesta din urma, desi singurul afectat direct de decizie, se pare ca a fost totusi pentru. IPS Laurentiu a refuzat ieri sa spuna cum a votat, desi votul s-a exprimat prin ridicarea miinii, nu prin buletin de vot. ‘Din cite stiu, ulterior s-a verificat procesul-verbal si s-a constatat ca a votat pentru aceasta hotarire’, spune IPS Andrei Andreicut, arhiepiscopul de Alba-Iulia, fostul contracandidat al lui Streza la functia de mitropolit.
Nou şoc petrolier la 100 de dolari (Cotidianul)
Programul nuclear al Iranului s-ar putea lasa cu cotatii-record ale pretului petrolului. Daca nici Teheranul, nici Washingtonul nu vor face pasul inapoi si conflictul nu se aplaneaza, se poate ajunge la 100 de dolari barilul.
Conflictul, deocamdata mocnit, intre Iran si lumea occidentala pe tema programului nuclear al Teheranului ar putea aduce din nou lumea in pragul unui soc petrolier.
Iranul este al patrulea producator de titei din lume si al doilea din OPEC, dupa Arabia Saudita, cu o productie de 4,2 milioane de barili pe zi, adica 5% din intreaga productie mondiala. Or, intr-o piata a petrolului in care preturile se misca in functie de cel mai putin intemeiat zvon, un conflict in zona ar fi devastator pentru preturi daca exporturile de titei iranian, adica 2,7 milioane de barili zilnic, s-ar opri.
Autor : Alic MÎRZA, amos News
Update in miercuri, 18-01-06 9:19
Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…
Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…
Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…
Descoperă cum inteligența artificială transformă tehnologia și contribuie la dezvoltarea diverselor industrii, inclusiv cazinourile online.
La data de 15 august, intreaga crestinatate pomeneste Adormirea Maicii Domnului.
Credincioșii din toată lumea prăznuiesc pe 6 august Schimbarea la față a Mântuitorului. Pentru ortodocși,…
Acest website folosește cookies.
Comentează