Principalele subiecte din ediţia de joi, 16 februarie, a cotidianelor centrale se referă la vizita preşedintelui Traian Băsescu în Qatar în cursul căreia le-a prezentat oamenilor de afaceri imaginea unei Românii tolerante prin tradiţie; zi grea pentru Adrian Năstase: chemat la DNA, Parlament şi la Curtea Supremă; socialiştii europeni condamnă PSD pentru că a trântit ordonanţa DNA; cotidianul francez ‘Les Echos’: Respingerea legii pentru înfiinţarea DNA poate costa România amânarea aderării la UE; liberalii vor ca serviciile secrete să-i fie subordonate lui Tăriceanu; PNŢCD ar putea redeveni partid parlamentar; scandal pe holul tribunalului din cauza procesului Revoluţiei de la Timişoara; Marian Vanghelie, luat la bani mărunţi de Curtea de Conturi; grup de ‘crimă organizată’ în dosarul ‘Rompetrol’; averea lui DIP rămâne sub sechestru; BNR a decis să păstreze ţintele de inflaţie de 5% pe 2006 şi de 4% pe 2007.
Băsescu: ‘Am învăţat respectul de la otomani’ (Evenimentul zilei)
Preşedintele Traian Băsescu le-a prezentat qatariotilor imaginea unei Românii tolerante prin traditie.
România este un mediu politic şi economic prietenos pentru musulmani. Acesta este mesajul pe care l-a transmis, ieri, preşedintele Traian Băsescu, aflat intr-o vizita de 24 de ore în Qatar, oamenilor de afaceri locali, veniti intr-un numar destul de mic sa-l intalneasca.
Scandalul caricaturilor i-a oferit lui Băsescu prilejul de a face diferenta intre tarile europene: ‘Spre deosebire de alte tari din Europa, România are o importanta comunitate musulmana, am fost educati sa traim impreuna, sa muncim, sa ne respectam reciproc credintele şi obiceiurile’. în opinia preşedintelui, românii au invatat respectul de la Imperiul Otoman care, desi ne-a cucerit, n-a distrus niciodata o biserica ortodoxa.
Azi, de 3 X Năstase: la DNA, la Parlament şi la Curtea Supremă (Cotidianul)
Adrian Năstase are o zi incarcata. E citat la ora 10.00 la DNA pentru a-i fi aduse la cunostinta acuzatiile de luare de mita. La ora 13.00, Năstase este asteptat impreuna cu sotia şi la Comisia de cercetare a averilor. Pe de alta parte, Monica Macovei i-a retrimis ieri cererea de incuviintare a perchezitiei la casele din Cornu şi Zambaccian, solicitindu-i lui Năstase sa evite ‘incercarile de tergiversare’. Adrian Năstase pare insa hotarit sa nu renunte la consultarea Biroului Permanent în ce priveste aprobarea cererii de perchezitie, desi Regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca solicitarea semnata de ministrul Justitiei trebuie doar prezentata în plen şi trimisa la Comisia Juridica.
Ministerul Justitiei i-a retrimis preşedintelui Camerei Deputatilor cererea de perchezitie a doua imobile ale lui Adrian Năstase. Scrisoarea a doua e semnata tot de Macovei. Are noi argumente juridice care demonteaza argumentele Biroului Permanent care sarise în apararea preşedintelui Camerei şi ii adreseaza un indemn lui Adrian Năstase: ‘Va rog sa asigurati respectarea intocmai a Regulamentului Camerei Deputatilor şi sa evitati incercarile de tergiversare a discutarii cererii pentru incuviintarea perchezitiei’.
Socialiştii europeni condamnă PSD pentru că a trântit ordonanţa DNA (Gândul)
Duş rece pentru PSD de unde se aşteptau mai puţin. Mai mulţi europarlamentari din grupul socialist au criticat, ieri, dur, votul ‘fraţilor’ lor din România referitor la ordonanţa DNA. Parlamentarul Jo Leinen, membru al Comitetului pentru politică Externă din PE, a declarat pentru Deutsche Welle că speră ca ‘până la raportul Comisiei Europene din primavară răul provocat de respingerea ordonanţei de urgenţă privind înfiinţarea DNA va fi reparat în Bucureşti’. Oficialul socialist a amintit că grupul său ‘a luptat întotdeauna împotriva corupţiei’ şi a estimat că ‘vor fi multe critici în Parlamentul European împotriva acestei blocări a ordonanţei’. Jan Marinus Wiersma, eurodeputat olandez care se ocupă de monitorizarea din partea grupului socialist a României şi Bulgariei, a anunţat ieri că vine la Bucureşti pentru a discuta ‘problemele din PSD’. Wiersma, care a fost unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai lui Năstase şi Văcăroiu în fruntea Parlamentului, şi-a schimbat acum tonul faţă de PSD: ‘Decizia ar putea afecta atmosfera din PE. Dacă, în cele din urmă, vom conchide că legile nu sunt adecvate în România, aceasta va influenţa dezbaterea privind posibilitatea amânării aderării cu un an, deci este o situaţie complicată şi dificilă şi sperăm că poate fi reparată, în aşa fel încât să ne convingem că legislaţia anticorupţie este corectă, dar, în opinia mea, ceea ce s-a întâmplat nu este pozitiv’.
Cotidianul francez ‘Les Echos’: Respingerea legii pentru înfiinţarea DNA poate costa România amânarea aderării la UE (Gândul)
Integrarea României în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 este serios periclitată de respingerea, în Senat, a proiectului de lege privind transformarea PNA în Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA), scrie, în ediţia de ieri, cotidianul francez ‘Les Echos’. Cei 25 sunt tot mai îngrijoraţi de ezitările Bucureştiului în lupta împotriva corupţiei şi, în câteva săptămâni, este posibil ca data aderării să nu mai fie 1 ianuarie 2007, ci 1 ianuarie 2008, afirmă sursa citată. Respingerea proiectului care prevedea transformarea PNA într-un minister ‘cu normă întreagă’ care să repereze politicienii corupţi a avut efectul unei bombe. ‘Dacă legea nu va fi adoptată, România poate să fie sigură că aderarea va fi amânată cu un an’, a subliniat un diplomat francez, ‘aflat la post în Bucureşti’, citat de ‘Les Echos’.
Liberalii vor ca serviciile secrete să-i fie subordonate lui Tăriceanu (Adevărul)
Ministrul liberal Bogdan Olteanu l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că a scos de la naftalină proiecte de acte normative girate de predecesorul său în scaun. ‘Este absolut inadmisibil să se reia proiectele lui Ion Iliescu din 2002, respinse de societatea civilă, mass-media şi chiar de către o parte a PSD’, a spus el, referindu-se la pachetul de legi prezentat de şeful statului la ultima reuniune a CSAT.
Bogdan Olteanu consideră că este de neapărată trebuinţă ca procesul de elaborare a acestor legi să se desfăşoare într-o transparenţă deplină, deoarece secretizarea unor ilegalităţi comise de diferite instituţii ale statului nu poate fi nicidecum acceptată, întrucât sunt puse în pericol libertăţile individuale.Colegul său de partid, Radu Stroe, preşedintele Comisiei SRI, i-a ţinut isonul, afirmând că, din pachetul de legi prezentat la CSAT, lipsesc acte normative importante, precum Legea Comunităţii Naţionale de Informaţii şi Legea siguranţei naţionale. Despre CNI, Stroe spune că a fost creată printr-o hotărâre nelegală a CSAT din octombrie 2005. El a mai criticat faptul că la CSAT s-a prezentat o lege a informaţiilor, contrainformaţiilor şi securităţii, care conţine în proporţie de 70 la sută prevederi din Legea siguranţei naţionale.
Ţăranistii intra în Parlament pe fereastra PRM (Cotidianul)
PNTCD ar putea redeveni partid parlamentar. UCS, partidul de sindicalisti care a strecurat în Parlament cinci deputati pe listele PRM, se pregateste sa fuzioneze cu taranistii.
Negocierile dintre taranisti şi Uniunea Crestin Sociala (fost BND), partid provenit din centrala sindicala Blocul National Sindical, sint foarte aproape de finalizare. Ultimul cuvint il va avea Biroul National de Conducere al PNTCD, care se va intruni simbata pentru a da verdictul final. ‘Exista o comisie infiintata din reprezentanti ai celor doua parti, care va analiza doleantele lor şi va supune votului în BNC analiza facuta. în orice caz, nu vorbim decit despre o comasare prin absorbtie’, a declarat vicepreşedintele PNTCD, Viorel Sasca.
Revoluţia română a murit de Valentine’s Day (Evenimentul zilei)
Dosarul privind evenimentele din timpul Revoluţiei de la Timişoara a devenit un prilej de bufonerii ieftine.
Instanta Curtii Supreme de Justitie a respins ieri o cerere formulata de avocatii lui Victor Atanasie Stanculescu şi Mihai Chitac de retrimitere la Parchetul General a dosarului privind evenimentele din timpul Revoluţiei de la Timişoara. Dupa aproape 15 ani de judecare, acest dosar a devenit mai degraba o gluma proasta şi un prilej de bufonerii ieftine.
Ieri, Stanculescu a fost injurat ca la usa cortului de revoluţionarii prezenti la proces, iar la plecare, fara a parea foarte afectat de acest lucru, fostul ministru a povestit presei în ce stadiu se mai afla viata sa amoroasa.
Vanghelie, luat la bani mărunţi de Curtea de Conturi (Evenimentul zilei)
‘Stenogramele durerii’ au facut o prima victima. Dupa ce ‘Evenimentul zilei’ a publicat stenograma discutiilor de la PSD Bucuresti din 7 februarie, în care primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, declara ca a donat doua milioane de dolari la pusculita partidului, Asociatia Pro Democratia (APD) a sesizat ieri Curtea de Conturi în legatura cu posibile fraude la finantarea partidelor politice.
‘Recentele declaratii ale domnului Marian Vanghelie, cu privire la suma de ‘doua milioane de dolari’ pe care a donat-o catre PSD, ridica mari semne de intrebare asupra legalitatii relatiilor financiare dintre domnul Vanghelie şi PSD’, se precizeaza intr-un comunicat APD.
In cadrul sedintei, Vanghelie a declarat: ‘Pana sa vina Dan Popescu în organizatia asta, am dat doua milioane de dolari. Doua milioane de dolari am dat. şi munceam, nu afaceri de stat. Am chitante, va spun. Deci munceam, alergam. Faceam tot ce se poate. Aveam magazine’.
Grup de ‘crimă organizată’ în dosarul ‘Rompetrol’ (Cotidianul)
Dinu Patriciu, preşedintele Rompetrol, este acuzat pentru mai multe infractiuni economice, dar şi de constituirea unui astfel de grup de crima organizata. Audiat ieri, pentru a 18-a oara, la Parchetul General, Dinu Patriciu a spus: ‘Am constatat cu surprindere ca la fiecare pagina a ordonantei în care sintem invinuiti se foloseste sintagma «grup de interese», ceea ce dovedeste politizarea acestui dosar’.
Potrivit lui Patriciu, ‘Rosca Stanescu este un membru marcant al acestui grup… şi dl Pantis… E vorba despre brookeri, functionari de stat pe care nu ii cunosc’. El a negat ca din acest grup ar face parte Călin Popescu Tăriceanu sau senatorul UDMR Verestoy Atilla, fostul sef SIE Catalin Harnagea, iar membrii familiei Voiculescu ‘nu’ deocamdata.
Averea lui DIP rămâne sub sechestru (Ziua)
Contestatia depusa la Inalta Curte de Casatie şi Justitie, de catre fostul ministru al Economiei şi Comertului, Dan Ioan Popescu, privind ridicarea sechestrului asigurator impus de comisia speciala asupra unor bunuri ale familiei sale a fost respinsa, ieri, de magistratii aceleiasi instante. Totodata, judecatorii au respins şi contestatia fata de modul de aducere la indeplinire a masurii sechestrului. Hotararea a fost pronuntata în sedinta publica, şi nu este definitiva, termenul de recurs fiind de cinci zile.
Deşi estimează ‘o deviaţie’ pentru acest an, de până la 6,5% / BNR a decis să păstreze ţintele de inflaţie de 5% pe 2006 şi de 4% pe 2007 (Gândul)
‘Pentru România, timpul a devenit foarte scurt. Toate întârzierile în lupta contra inflaţiei se răzbună. Chiar dacă nu ne place, trebuie să fim ambiţioşi. Prin urmare, Banca Naţională a decis să menţină ţintele de inflaţie pentru 2006 şi 2007, la nivelul de 5% plus/minus un punct procentual în acest an, respectiv de 4% plus/minus un punct procentual – anul viitor’, a declarat ieri guvernatorul Mugur Isărescu. Proiecţia BNR este identică cu nivelul anticipat de FMI, reprezentanţii instituţiei avertizând că Banca Centrală va avea dificultăţi în atingerea ţintei inflaţiei în acest an. Isărescu estimează totuşi, pentru acest an, ‘o deviaţie a inflaţiei’ până la 6,5%, după care, o reîntoarcere în intervalul estimat în prima parte a anului 2007. ‘Am optat să menţinem ţintele de inflaţie pentru 2006 şi 2007. Nu sunt uşor de atins, ele fiind ambiţioase. Cu alte cuvinte, nu este exact ce ne-am dorit, dar este un rău mai mic decât modificarea ţintelor pentru acest an şi anul viitor’, a afirmat Isărescu, subliniind că abaterea neaşteptată de la începutul acestui an (în ianuarie, rata inflaţiei a fost de 1,03%) ‘este temporară şi nu afectează traiectoria de dezinflaţie pe termen mediu din proiecţia Băncii Centrale.’ Prognoza BNR, pe ianuarie 2006, pentru rata inflaţiei, este de 1,1%, peste nivelul de 1,03% anunţat de Institutul Naţional de Statistică.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News
Update in joi, 16-02-06 10:34
Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…
Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…
Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…
Descoperă cum inteligența artificială transformă tehnologia și contribuie la dezvoltarea diverselor industrii, inclusiv cazinourile online.
La data de 15 august, intreaga crestinatate pomeneste Adormirea Maicii Domnului.
Credincioșii din toată lumea prăznuiesc pe 6 august Schimbarea la față a Mântuitorului. Pentru ortodocși,…
Acest website folosește cookies.
Comentează