Principalele subiecte din ediţia de marţi, 14 februarie, a cotidianelor centrale se referă la preşedintele Traian Băsescu – înfrânt de liberali în şedinţa CSAT pe tema strategiei de securitate naţională; şeful statului anunţă existenţa unui proiect privind plătirea ofiţerilor de informaţii şi după ieşirea lor din sistemul de securitate naţională; Guvernul Tăriceanu şi-a asumat în Parlament reforma Sănătăţii; Adrian Năstase a scăpat pentru moment de percheziţionarea caselor din starda Zambaccian şi din comuna Cornu; Miron Mitrea, citat la Parchet în dosarul Zambaccian; omul de afaceri Octavian Ionescu revine: ‘Banii europeni pentru Buşteni ar fi ajuns la Cornu’; patru miniştri democraţi se plâng de aroganţa lui Tăriceanu; premierul s-a răzgândit în privinţa ordonanţei DNA; Elenea Udrea a devenit membru al PD; Patriarhia a preluat terenul pentru Catedrala Neamului; scumpiri în valuri: gaze, curent electric, alcool şi tutun; RATB revine în Ilfov: se reiau cursele preorăşeneşti.
Miniştrii liberali plus Macovei l-au învins ieri în CSAT pe Traian Băsescu (Gândul)
Liberalii s-au opus, ieri, în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, adoptării noii strategii de securitate şi a unui pachet de legi privind serviciile secrete, astfel că ele vor fi promovate peste 30, respectiv 60 de zile. Conform unor surse din CSAT, premierul Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, din capul locului, că nu poate accepta nici strategia de securitate şi nici pachetul de legi, care ar fi făcut de oameni cu mentalitate de foşti securişti. Sursele citate ne-au spus că schimbul de replici dintre miniştrii liberali, susţinuţi, pe alocuri, de ministrul Justiţiei Monica Macovei, şi şeful statului a fost unul dur. La strategia de securitate, liberalii au obiectat asupra faptului că ea pune prea mult accent pe corupţie ca ameninţare la adresa securităţii naţionale, ceea ce ar face ca România să fie percepută, în exterior, drept un stat în care nu s-au făcut nici un fel de progrese în combaterea acestui fenomen. Reprezentanţilor PNL nu le-a plăcut nici conceptul de ‘bună guvernare’, împrumutat de la americanii care-l foloseau pentru statele în tranziţie din America Latină şi din Balcani. Dezbateri încinse au mai fost şi pe marginea proiectului, publicat în premieră de ziarul Gândul, care permitea ofiţerilor de informaţii să efectueze acte premergătoare cu carcter probatoriu. Liberalii au susţinut că acest lucru ar însemna atribuţii prea mari pentru SRI şi SIE. ‘Dacă ne preocupă asta, atunci ar trebui să dăm mai mulţi bani pentru Poliţie şi pentru Procuratură, pentru că e de competenţa lor’, ar fi spus şi ministrul Macovei.
Pensionarii din ‘servicii’, luaţi în braţe de Băsescu (Cotidianul)
Seful statului a anuntat dupa sedinta CSAT ca exista un proiect privind platirea ofiterilor de informatii şi dupa iesirea lor din sistemul de securitate nationala. Băsescu a vorbit despre adoptarea unei noi legi privind statutul ofiterilor de informatii, care va prevedea, doar pentru SIE şi SRI, demilitarizarea. Astfel, viitorii agenti de informatii vor avea statut de functionari publici. Presedintele a aratat ca ‘va trebui sa garantam ofiterilor din serviciile secrete un statut stabil de functionari publici, astfel incit, atunci cind SRI sau SIE nu mai au nevoie de ofiterul respectiv, acesta sa nu fie aruncat în strada, ci sa aiba statut de functionar public cu un viitor asigurat, la dispozitia structurilor guvernamentale’. Explicatia oferita de seful statului a fost ca peste 80% dintre ofiterii de informatii care au activat în sistem inainte de 1989 au fost trecuti în rezerva şi li s-a desfacut contractul de munca, motiv pentru care au fost nevoiti sa isi gaseasca diferite slujbe în cadrul unor companii private. Băsescu a aratat ca, dupa trecerea în rezerva, ofiterii de informatii au fost angajati de firme particulare, insa nu singuri, ci impreuna cu retelele lor de informatori.
Surse din serviciile de informatii ne-au declarat ca, la plecarea dintr-un serviciu special, ofiterii nu au nici obligatia şi nici obiceiul de a-si preda succesorului reteaua de informatori.
Tăriceanu îşi asumă reforma sănătăţii (Adevărul)
Guvernul şi-a angajat, ieri, răspunderea în faţa parlamentului pentru pachetul de legi privind reforma în domeniul sănătăţii. Premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a prezentat senatorilor şi deputaţilor principalele direcţii ale reformei pe care le cuprind cele 17 capitole ale proiectului: perfecţionarea sistemului, în scopul creşterii calităţii serviciilor oferite populaţiei, eliminarea conflictelor de interese, creşterea accesibilităţii la serviciile de sănătate, eliminarea discriminărilor, stimularea şi motivarea personalului medical.
Uriaşele termopane protejate la Cameră (Cotidianul)
Adrian Năstase a reusit sa retrimita Ministerului Justitiei cererea de perchezitie a caselor de la Cornu şi Zambaccian, unde procurorii se asteptau sa gaseasca, între altele, termopane în valoare de 300 de mii de euro. Năstase a fost sprijinit direct de PSD şi PRM şi indirect de absenta şi ignoranta reprezentantilor puterii. Abia dupa ce au votat cum le-a cerut Năstase, deputatii PNL şi PD si-au dat seama ca cererea de perchezitie nu trebuia votata în Biroul Permanent, ci doar prezentata în plen şi trimisa Comisiei Juridice.
Miron Mitrea, citat la Parchet în dosarul Zambaccian (7 plus)
Lista pesediştilor cu probleme penale ia amploare de la o zi la alta. Aseară, din clasicele surse judiciare, s-a aflat, că, după Adrian Năstase, îi vine rîndul altui super greu să dea explicaţii anchetatorilor în celebrul, de acum, dosar Zambaccian. Este vorba de Miron Mitrea, secretarul general al PSD, care a primit citaţie la Parchet în dosarul amintit, informaţia fiind confirmată de persoane apropiate liderului PSD. Acuzaţia este de complicitate la însuşirea de foloase necuvenite.
Octavian Ionescu revine: Banii europeni pentru Buşteni ar fi ajuns la Cornu (Adevărul)
Omul de afaceri Octavian Ionescu, cel care a declanşat, în 2003, megascandalul ‘Omu-Buşteni’, în urma căruia fostul consilier guvernamental Virgil Teodorescu s-a ales cu dosar penal pentru fapte de corupţie, a lansat ieri un atac dur la adresa tuturor celor care ar fi blocat acest proiect. Octavian Ionescu a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Parlamentului European, Josef Borrell Fontelles, prin care acuză posibila deturnare a 5 milioane de euro din fondurile PHARE în România în proiectul de turism montan în Bucegi, zona Valea Cerbului, bani care ar fi fost folosiţi pentru realizarea altui proiect în Bucegi, mai exact la Valea Albă Kalinderu.
Patru miniştri democraţi se plâng de aroganţa lui Tăriceanu (Gândul)
Miniştrii PD sunt tot mai nemulţumiţi de relaţia pe care o au cu premierul Călin Popescu Tăriceanu. Surse din conducerea partidului susţin că, ieri, în cadrul Biroului Permanent Naţional (BPN), nu mai puţin de patru miniştri democraţi s-au plâns de atitudinea arogantă a primului ministru. ‘Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, ministrul Integrării, Anca Boagiu, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, şi cel al Educaţiei, Mihail Hărdău, au spus că nu pot lucra cu premierul Tăriceanu. Ei s-au plâns că nu le sunt promovate acte normative importante prin Guvern, dacă acestea sunt în contradicţie cu ceea ce doresc cei de la PNL’, ne-au declarat sursele. Potrivit acestora, Anca Boagiu le-a atras atenţia colegilor din BPN că, de mai mult timp, încearcă să promoveze prin Guvern hotărârea privind reorganizarea Ministerului Integrării, dar Tăriceanu şi alţi miniştri liberali i se opun cu înverşunare.
Premierul s-a răzgândit în privinţa ordonanţei DNA (Evenimentul zilei)
La doar o zi dupa ce, intr-un interviu acordat Mediafax, se declara în principiu de acord cu asumarea raspunderii, Tariceanu a spus ieri ca în cursul zilei de astazi se va intalni cu grupurile parlamentare ale coalitiei din Senat pentru a discuta despre acest subiect.
El este insa de parere ca exista la nivelul coalitiei sustinere politica pentru trecerea acestei ordonante prin parlament, prin vot normal, fara sa fie necesar ca executivul sa ceara un vot de incredere.
Boc a luat-o şi el pe Elena Udrea, fiindcă a fost bună pentru Băsescu (Gândul)
Fostul consilier prezidenţial, Elena Udrea s-a înscris, ieri, în PD. Aşa cum era de aşteptat, Elena Udrea şi-a depus adeziunea la organizaţia PD sector 1, condusă de viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu. Fostul consilier al preşedintelui Băsescu ne-a declarat că a ales PD pentru că doreşte să facă parte dintr-un partid care împărtăşeşte ideile şefului statului. ‘Proiectul meu politic este legat de ideile cu care preşedintele Traian Băsescu a câştigat alegerile. Îmi doresc să fiu alături de oameni care împărtăşesc ideile preşedintelui şi sper să ajut ca PD să fie un partid puternic’, a afirmat Elena Udrea, care în urmă cu trei luni era încă membră a PNL. Aceasta a mai subliniat că, deocamdată, este un membru simplu de partid şi că mesajul ei va fi unul onest, diferit de cele de până acum. Preşedintele democrat, Emil Boc, s-a arătat încântat de înregimentarea fostului consilier de la Cotroceni.
Patriarhia a preluat terenul pentru Catedrala Neamului (Adevărul)
Patriarhia Română a preluat de la Camera Deputaţilor terenul situat în spatele Palatului Parlamentului, pe care urmează a fi construită Catedrala Neamului, conform protocolului semnat ieri între reprezentanţii celor două instituţii. Protocolul a fost semnat, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Parlamentului, de către secretarul general adjunct al Camerei Deputaţilor, Mihai Ungheanu, şi de către Vincenţiu Ploieşteanu, vicar patriarhal.
Trei seisme în portofel în 2006 (Cotidianul)
1 aprilie – gaz. 1 iulie – gaz, curent, alcool şi tutun. 1 octombrie – din nou gaz. Acestea sint scumpirile de care vom avea musai parte şi care vor aduce multe altele. Dupa 1% în prima luna din acest an, sint putine sanse sa vedem doar alte 4% în plus la inflatie la sfirsitul lui 2006.
RATB revine în Ilfov (Ziua)
Circulatia mijloacelor de transport în comun ale RATB, între Bucureşti şi judetul Ilfov, va fi reluata. Aceasta decizie a fost adoptata în sedinta Guvernului de ieri, printr-o ordonanta de urgenta ce va intra în vigoare la data care va fi publicata în Monitorul Oficial. Costurile de functionare a curselor de pe cele 68 de trasee vor fi impartite între Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi CJ Ilfov, pe baza unui protocol care urmeaza sa fie incheiat între cele doua institutii. Autoritatile locale vor stabili modul de organizare a reluarii transportului public între Bucureşti şi Ilfov.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News
Update in marți, 14-02-06 11:28
„Era mai bine înainte. Ni se dădeau case, serviciu, aveam siguranța zilei de mâine…”. Vorbe…
Pariurile live au castigat rapid popularitate in randul pasionatilor de jocuri de noroc online.
Tot ceea ce vine să ne simplifice efortul pentru a face anumite lucruri și oferă…
Tu erai conștient de faptul că mai bine de 60% din aroma cafelei se pierde…
„TESCANI, loc binecuvântat” este titlul expoziției de excepție organizate de Centrul de Cultură „George Apostu”…
Alegerea semințelor potrivite este primul pas spre o recoltă bogată și sănătoasă.
Acest website folosește cookies.
Comentează