Categorii: Actualitate

Revista presei din 13 martie

Principalele subiecte din ediţia de luni, 13 martie, a cotidianelor centrale se referă la interviul acordat de Franco Frattini, vicepreşedintele Comisiei Europene, jurnalului ‘Cotidianul’: ‘E o nebunie sa te joci cu viitorul şi aderarea ţării“; sondaj efectuat de Asociaţia pentru Transparenţă şi Libertate de Expresie: Alianţa – 36,7%, PSD – 20,2%; preşedintele Traian Băsescu: Votul parlamentar împotriva percheziţiei lui Năstase, ‘solidaritate de castă prost înţeleasă’; Tăriceanu se contrazice cu Băsescu în problema desecretizării proiectelor de lege privind siguranţa naţională; conducerea UDMR nu se duce la Odorhei; şantaj în PSD: demisia lui Adrian Năsatse din partid sau dezvăluri din dosarele unor lideri?; cu ajutorul a doi demnitari PSD, socrii lui Mircea Geoană au dat un tun imobiliar de aproape 500.000 euro; Sergiu Sechelariu a făcut 3,6 milioane de euro dupa reţeta mătuşii Tamara; avocaţii propun ca judecătorii să fie aleşi doar din rândurile lor; moartea îl scapă pe Miloşevici de pedeapsă şi acuză TPI; Slobodan Miloeşvici – prizonierul timpului; Laura Stoica, aplaudată pe ultimul drum.

‘E o nebunie sa te joci cu viitorul si aderarea tarii“ (Cotidianul)

Franco Frattini, vicepreşedintele Comisiei Europene, taxeaza dur Parlamentul pentru voturile contra ordonantei DNA si cererii de perchezitie la Adrian Năstase: ‘Este absolut nebuneste sa te joci cu viitorul tarii, cu aderarea ei“. Comisarul UE considera ca ‘ar fi un dezastru pentru Romania“ daca Monica Macovei n-ar avea sprijin politic si spune ca ‘preşedintele Băsescu a avut perfecta dreptate in a ridica problema coruptiei judecatorilor“. ‘Ar fi un semnal foarte negativ pentru aderare“ daca s-ar schimba procedura de numire a sefului DNA, conchide Frattini. Interviu in exclusivitate pentru ‘Cotidianul“.

Sondaj / Alianţa – 36,7%, PSD – 20,2% (Jurnalul naţional)

Daca duminica ar fi alegeri, 36,7% dintre romani ar vota cu Alianţa PNL-PD, iar preşedintele Băsescu este politicianul cel mai simpatizat, arata un sondaj efectuat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie.

Conform sondajului ATLE efectuat pe un esantion de 1.219 persoane din 32 de judete si municipiul Bucuresti, in perioada 24 februarie-4 martie 2006, preferatii romanilor la vot dupa Alianţa D.A. (36,7%) sunt PSD cu 20,2% din optiunile romanilor, PRM cu 8,7%, PNG cu 4,7%, UDMR cu 4,4%, PC cu 2,7%, PPCD cu 2,5, PIN cu 1,3% si alt partid cu 1,6%. Inca nu s-au hotarat cu cine sa voteze 17,2% dintre repondenti. Conform aceluiasi sondaj, primii zece cei mai simpatizati oameni politici ai Romaniei sunt: Traian Băsescu, Mircea Geoană, Theodor Stolojan, Gigi Becali, Monica Macovei, Ion Iliescu, Emil Boc, Călin Popescu Tăriceanu, Gheorghe Flutur si Adriean Videanu. Traian Băsescu este simpatizat de 53% dintre repondenti, 23% dintre ei il antipatizeaza si pentru 19% seful statului este indiferent, restul refuzand sa raspunda. 38% dintre cei chestionati il simpatizeaza pe Mircea Geoană, 24% il antipatizeaza, pentru 31% este indiferent, 7% n-au raspuns. In cazul lui Stolojan, 36% dintre cei chestionati il simpatizeaza, 23% il antipatizeaza, la 32% le este indiferent, iar 9% n-au raspuns.

Preşedintele Traian Băsescu: Votul parlamentar împotriva percheziţiei lui Năstase, ‘solidaritate de castă prost înţeleasă’ (Gândul)

Preşedintele Traian Băsescu s-a pronunţat, pentru prima dată, asupra votului negativ dat de către deputaţi la cererea ministrului Justiţiei de aprobare a percheziţionării locuinţelor lui Adrian Năstase. Într-un interviu acordat, vineri, postului de radio Deutsche Welle, şeful statului a spus că votul reprezintă ‘o solidaritate de castă prost înţeleasă’, care s-a răsfrânt negativ asupra imaginii întregului Parlament: ‘În primul rând, votul din Parlament, care a blocat percheziţia în casele fostului prim-ministru, a arătat o solidaritate de castă prost înţeleasă. Pe de altă parte, atât timp cât au existat păreri pro şi contra, este posibil ca parte dintre parlamentari să se fi solidarizat pentru a arăta că nu poţi să faci ce vrei din Parlamentul României. Cert este însă că, pe fond, indiferent care sunt explicaţiile, pentru poporul român a fost un semnal prost, un semnal politic care a adâncit decredibilizarea politicienilor şi a Parlamentului. Din păcate!’.

Tăriceanu se contrazice cu Băsescu (Ziua)

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a sustinut ieri, intr-un interviu acordat Rompres, ca la ultima sedinta CSAT a cerut desecretizarea proiectelor de lege privind siguranta nationala. Declaratia premierului este cu atat mai surprinzatoare cu cat luni, saptamana trecuta, la intalnirea cu partidele parlamentare, preşedintele i-a batut obrazul lui ‘Călin’ pe acelasi subiect: ‘Ce, Căline, ai uitat ce am discutat in CSAT?’, a spus Băsescu, referindu-se la faptul ca, prin consens, CSAT a hotarat secretizarea proiectelor de lege privind siguranta nationala. Ulterior sedintei CSAT, liberalii s-au batut cu pumnul in piept cerand desecretizarea respectivelor proiecte de lege. Reactia lui Băsescu a venit la ultima intalnire cu partidele parlamentare, atunci cand preşedintele l-a si amenintat pe Tăriceanu ca va face publica stenograma sedintei CSAT pentru a vedea ce a spus fiecare in legatura cu acest subiect. In replica, Tăriceanu a insistat ieri ca este pentru desecretizarea proiectelor de lege.

Conducerea UDMR nu se duce la Odorhei (Adevărul)

Sâmbătă, la Târgu Mureş, Consiliul Operativ al UDMR a stabilit modul în care liderii Uniunii îşi vor ‘împărţi sarcinile’ cu prilejul zilei de 15 martie, Ziua naţională a Ungariei şi, totodată, a maghiarilor de pretutindeni. Preşedintele Marko Bela, care miercuri va fi prezent la Târgu Secuiesc, localitatea sa natală, a arătat că nimeni din conducerea UDMR nu va participa la mitingul organizat de CNS la Odorheiu Secuiesc, deşi ceea ce se va cere acolo se regăseşte şi în programul UDMR.

Dosariada lui Năstase (Cotidianul)

Oferta PSD: Adrian Năstase scapa de excludere daca isi da demisia din partid. Contraoferta lui Năstase: amenintari cu dosare. Cel putin acesta sint, potrivit unor voci din partid, ultimele evolutii din PSD. Ieri, tensiunile erau la apogeu.

Weekend fierbinte pentru liderii PSD. Adrian Năstase si-ar fi consumat ziua de simbata cu telefonul la ureche. Mai multi membri ai organizatiei din Bucuresti sustin ca au fost sunati de liderul PSD, care le-a cerut sa dea un comunicat de presa in care sa precizeze ca nu intentioneaza sa discute, marti, posibila sa excludere din partid. Solicitarea fiind respinsa, fostul premier i-ar fi amenintat pe cei sunati sa va da presei dosarele pe care le-a strins de-a lungul anilor privind activitatile lor. Daniel Tudorache, seful PSD sector 1, unde Năstase si Dan Ioan Popescu sint membri cotizanti, cel care a anuntat ca marti organizatia sa va dezbate problema posibilei excluderi a celor doi lideri, a recunoscut ieri acest episod. El a spus ca ‘Adrian Năstase face presiuni, prin telefon, pentru a stopa intrarea pe ordinea de zi de marti a subiectului excluderii’. Printre cei sunati simbata de fostul premier se mai numara deputatul Aura Vasile, consilierul Doru Giugulea, Mircea Geoană, Miron Mitrea si o serie de lideri judeteni ai PSD. Potrivit liderilor partidului, marti, la sedinta PSD sector 1, vor fi prezenti, neinvitati, si Adrian Năstase, si DIP. Ca atare, cei de la sector au decis ca sedinta unde se va discuta posibila excludere a celor doi sa se faca in prezenta presei.

Cu ajutorul a doi demnitari PSD / Socrii lui Mircea Geoană au dat un tun imobiliar de aproape 500.000 euro (Gândul)

Socrii lui Mircea Geoană, Ion şi Margareta Costea, sunt fericiţii proprietari ai unui teren de 4.000 de metri pătraţi la Buşteni, proprietate ce valorează, la preţul pieţei, peste o jumătate de milion de dolari. Ion Costea a obţinut această suprafaţă, în 1996, făcând un schimb de terenuri, extrem de avantajos pentru el, cu Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva. Iniţial, socrul fostului ministru de Externe deţinea 0,5 hectare de teren cu pădure aflată pe stâncării, în comuna Scorţeni, judeţul Prahova. Acesta şi-a predat proprietatea Ocolului Silvic Câmpina şi a primit în schimb, de la Ocolul Silvic Sinaia, în zona turistică a cartierului de lux Zamora din Buşteni – una dintre cele mai scumpe zone imobiliare, unde au vile oameni de afaceri şi politicieni – 0,4 hectare. Dar valoarea de piaţă a terenului din Scorţeni este mult mai mică decât cea a terenului oferit de Romsilva socrilor lui Geoană. Dacă în judeţul Prahova un metru pătrat de teren valorează 8-10 euro, la Buşteni, potrivit unor agenţii imobiliare, preţul terenului variază între 90 şi 140 de euro metrul pătrat.

Sergiu Sechelariu a făcut 3,6 milioane de euro dupa reţeta mătuşii Tamara (Cotidianul)

Sergiu Sechelariu a cistigat 3,6 milioane de euro dintr-o tranzactie imobiliara copiata parca la indigo dupa cea prin care Adrian Năstase a intrat in posesia unui teren de lux prin intermediul matusii Tamara. In cazul Sechelariu insa, o parte din banii cu care a fost finantata afacerea provin dintr-o frauda produsa la BRD Busteni si aflata acum in instanţă.

In ianuarie 2004, sotia lui Sergiu Sechelariu, Violeta, cumpara 14,5 hectare situate pe soseaua de centura a Bucurestiului, in vecinatatea zonei de lux a comunei Voluntari. Pretul platit a fost de 2,8 miliarde de lei, adica 70.000 de euro, rezultind un pret unitar de 50 de eurocenti pe metru patrat. Peste numai zece luni, pe 5 noiembrie 2004, Violeta si Sergiu Sechelariu vind acelasi teren cu 3,68 milioane de euro catre firma Willbrook, un antreprenor imobiliar. Rezulta un pret de 25 de euro pe metru patrat si un profit net de peste 3,6 milioane de euro pentru familia Sechelariu. Pretul de instrainare, de 53 de ori mai mare decit cel de achizitionare, este cel normal pe piata imobiliara a zonei. Un perimetru foarte cautat, care a urcat pina acum la 65 euro/mp si va mai creste, intrucit este situat foarte aproape de viitoarea autostrada. Istoria terenului si numele celor implicati in tranzactionarea sa arata ca ‘lovitura“ data de Sergiu Sechelariu nu e chiar intimplatoare.

Avocaţii propun ca judecătorii să fie aleşi doar din rândurile lor (Ziarul financiar)

Judecătorii ar urma să fie selectaţi doar din rândurile avocaţilor, dacă un proiect elaborat de Baroul Bucureşti va deveni lege. De asemenea, potrivit aceluiaşi proiect, procurorul nu se va mai putea considera egal al judecătorului, ci al avocatului – el urmând să fie repoziţionat în sistemul juridic drept avocat al acuzării (avocat al statului sau avocat al interesului general, în procesele civile).

Adunarea Generală a Baroului Bucureşti a adoptat, la finele săptămânii, un proiect care prevede repoziţionarea profesiei de avocat în sistemul judiciar românesc şi unificarea profesiilor liberale din domeniu. ‘Este o soluţie interesantă, dar rămâne de văzut ce va fi adoptat din ea’, a afirmat pentru ZF preşedintele Comisiei juridice din Senat, Peter Eckstein-Kovacs.

Decanul Baroului Bucureşti, avocatul Cristian Iordănescu, a declarat, citat de Mediafax, că adoptarea iniţiativei legislative s-a făcut cu o anumită rezistenţă din partea celor care se opun schimbărilor şi care îşi văd periclitat viitorul. Potrivit proiectului, ca arbitru al intereselor aflate în conflict, judecătorul trebuie să poată privi un litigiu în primul rând din perspectiva unui avocat. De aceea, judecătorii ar urma să fie selectaţi exclusiv din rândurile avocaţilor cu experienţă în avocatura pledantă. Judecătorii în exerciţiu vor fi păstraţi, dar nu vor putea avansa profesional decât în urma unui concurs, pe care trebuie să-l dea oricine vrea să intre în rândul avocaţilor.

Moartea îl scapă pe Miloşevici de pedeapsă şi acuză TPI (Gândul)

Fostul preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici a fost găsit mort, sâmbătă, în celula sa din centrul de detenţie al Tribunalului Penal Internaţional de la Haga. Gardienii l-au descoperit la câteva ore după ce încetase din viaţă, probabil din cauza inimii. Moartea lui Slobodan Miloşevici a survenit la mai puţin de o săptămână de la sinuciderea, tot într-o închisoare a TPI, a fostului preşedinte al sârbilor din Croaţia, Milan Babici, găsit mort duminica trecută. Această coincidenţă suscită o serie de semne de întrebare în legătură cu supravegherea deţinuţilor de la închisoarea Scheveningen, unde, în mod normal, potrivit Reuters, controalele au loc la fiecare jumătate de oră în timpul nopţii. Despre Miloşevici se ştia că suferă de hipertensiune arterială şi că are probleme cardio-vasculare.

Prizonierul timpului (Cronica română)

Umbra pe care o arunca moartea lui Milosevici asupra temei Kosovo este inca si mai grea de consecinte. Impactul psihologic, dar si politic, a fost resimtit in plin de reprezentantii Europei, adunati chiar zilele acestea pentru a stabili conditiile de negociere ale fazei decisive in elaborarea solutiei. Independenta sau nu? Aceasta-i intrebarea! Cu Milosevici in boxa acuzatilor la Haga, raspunsul parea mai usor. Cu umbra lui Milosevici deasupra capetelor, raspunsul va fi mult, mult, mai greu de dat. De pe taramul celalalt, nimeni nu-l va mai putea impiedica sa-i intrebe pe cei de la masa negocierii: Pe ce temei a suspendat comunitatea internationala exercitiul suveranitatii nationale a Federatiei Serbia-Muntenegru asupra teritoriului sau, numit Kosovo? Pe temeiul greselilor politice si al atrocitatilor pe care eu le-am comis! Va raspunde tot el! Eu nu mai sunt! Care mai sunt temeiurile, azi, pentru a mentine aceasta stare exceptionala? Pe ce temei s-ar putea amputa definitiv suveranitatea Federatiei Serbia-Muntenegru, prin acordarea independentei unui teritoriu numit Kosovo? Pe temeiul ‘exercitarii dreptului la auto-determinare’, vor veni raspunsurile din sala! Al cui drept? Va intreba stafia. Al albanezilor! Pai de ce nu si al sarbilor va veni implacabil replica! Iar pe de alta parte, albanezii, ca popor, si-au exprimat acest drept, ca si noi sarbii, ca si romanii, ca si ungurii, ca si cehii si slovacii, irlandezii, lituanienii, finlandezii, estonienii, latvii si altii, pe la 1919-1920, cind s-au constituit in Europa statele lor nationale. Eu unul nu stiu ca intelegerile de la Versailles si Trianon sa fi fost abrogate sau negate oficial de vreun stat!!! Comunitatile locale, etnice sau de orice alt fel, da, pot avea drepturi speciale, mergind pina la auto-guvernare, dar asta nu poate abroga sau limita exercitarea suveranitatii pe teritoriul propriu si nici nu da dreptul cuiva sa suspende acest drept suveran al unui popor!

Laura Stoica, aplaudată pe ultimul drum (Adevărul)

Durere şi neputinţă în faţa morţii, ieri, în Cimitirul Bellu, unde mii de bucureşteni au venit să-i conducă pe Laura Stoica şi Cristi Mărgescu pe ultimul lor drum. Ploua mărunt şi trist, iar vântul puternic îndoia brazii de mijloc. Doar vocea Laurei plutea caldă, încă vie, peste oamenii care tot veneau spre capela cimitirului: ‘Dacă astăzi simt că toate mă dor/Mâine ştiu că-mi va fi mai uşor’. Oamenii erau nedumeriţi, şi întreabau mereu, obsesiv: De ce ei? De ce acum, când erau cei mai fericiţi din lume?

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Update in marți, 14-03-06 11:59

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Top 5 gadgeturi inteligente care îți fac viața mai ușoară

Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…

vineri, 20-09-24

Mergi într-un city break la Brașov? Ai nevoie de perne de aer de la AirPower dacă ai Chevrolet Aveo!

Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…

miercuri, 28-08-24

Tragedia din 21 august 1988 din județul Bacău

Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…

miercuri, 21-08-24

Rolul inteligenței artificiale în dezvoltarea tehnologiei moderne

Descoperă cum inteligența artificială transformă tehnologia și contribuie la dezvoltarea diverselor industrii, inclusiv cazinourile online.

marți, 20-08-24

15 august – Adormirea Maicii Domnului

La data de 15 august, intreaga crestinatate pomeneste Adormirea Maicii Domnului.

miercuri, 14-08-24

Schimbarea la faţă a Mântuitorului

Credincioșii din toată lumea prăznuiesc pe 6 august Schimbarea la față a Mântuitorului. Pentru ortodocși,…

marți, 06-08-24

Acest website folosește cookies.