Categorii: Actualitate

Revista presei din 13 februarie

Principalele subiecte din ediţia de luni, 13 februarie, a cotidianelor centrale se referă la şedinţa CSAT programată pentru astăzi: patru voturi liberale împotriva legii Băsescu de întărire a serviciilor secrete; liderul PC, Dan Voiculescu se dă la Băsescu, dar rămâne la guvernare; coaliţie anti-PD formată din liberali, conservatori şi UDMR; liderul PSD, Mircea Geoană, înceracă să îl convingă pe ambasadorul SUA la Bucureşti că partidul său a avut motive serioase să voteze împotriva ordonanţei DNA; terenul din Zambaccian a aparţinut Ministerului de Externe; Sergiu Sechelariu, constructorul blocului din Zambaccian: ‘Dana Năstase şi Irina Jianu au vrut să mă execute’; senatorul Vasile Dâncu: Sprijinul PSD pentru Năstase este condiţionat; Dan Ioan Popescu înceracă să justifice provenineţa milionului de euro; Emil Boc: PD o aşteaptă pe Elena Udrea; ţinta de inflaţie pe anul 2006 – în pericol; oleoductul Constanţa-Trieste, un proiect ratat; studiu Reuters: Şansele României şi Bulgariei pentru UE au scăzut faţă de 2005.

În şedinţa CSAT de azi / Patru voturi liberale împotriva legii Băsescu de întărire a serviciilor secrete (Gândul)

Liberalii vor încerca să blocheze, la şedinţa CSAT de astăzi, proiectul de lege privind informaţiile, contrainformaţiile şi siguranţa, nemulţumiţi fiind de atribuţiile sporite acordate, prin acest act normativ, serviciilor secrete. ‘Noi, ca partid, nu putem accepta astfel de prevederi’, ne-a declarat, ieri, preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PNL Radu Stroe. Partidul liberal este nemulţumit, în special, de prevederea prin care ofiţerii de informaţii au dreptul la acte premergătoare cu caracter probatoriu, pentru ameninţări la adresa siguranţei naţionale. Adoptarea unei asemenea măsuri legislative ar însemna ca, măcar în parte, SRI şi alte servicii să se transforme în organe de cercetare penală, ceea ce ar fi o mare greşeală. Este absolut inadmisibil! Aceste servicii ar trebui să se ocupe de culegerea de informaţii, nu de pregătirea mijloacelor de probă pentru Parchet’, afirmă Stroe. El spune că nimic nu împiedică SRI să livreze organelor specializate probe, în cazul în care ofiţerii de informaţii le obţin în timpul activităţii de culegere de informaţii. ‘De fapt, SRI şi astăzi procedează la fel (efectuând acte premergătoare cu caracter probatoriu – n.red.), pe baza unui protocol între serviciu şi Parchetul General, care este secret. Ei încearcă, prin acest nou proiect, să se acopere cu baza legală pentru ceea ce fac de mult’, declară senatorul PNL.

Voiculescu se dă la Băsescu, dar rămâne la guvernare (Adevărul)

Preşedintele Partidului Conservator i-a criticat dur, ieri, la Congresul de fuziune PC-PUNR, pe şeful statului şi pe liderii PD, arătând, în acelaşi timp, că formaţiunea sa va rămâne la guvernare până la integrarea României în Uniunea Europeană. Voiculescu l-a făcut din nou ipocrit pe Traian Băsescu, pe care l-a acuzat că are o atitudine evazivă şi păstrează o stare de confuzie între mediul de afaceri şi grupurile de interese. Liderul conservator şi-a îndreptat tirul spre democraţi, pe care i-a asemuit cu pesediştii. ‘Odată ajuns la putere, PD se comportă mai ceva ca PSD din vremurile sale bune. Asistăm la o acţiune meschină a PD de racolare de primari şi parlamentari de la toate partidele. PD devine o culme a traseismului politic’, a declarat senatorul. El a vorbit despre ‘blestemul FSN-ului’, care s-a abătut asupra ţării noastre şi care a dat naştere unui balaur cu două capete – PSD şi PD. Voiculescu s-a plasat de partea liberalilor, pe care pediştii caută să-i înghită pentru a-i forma lui Traian Băsescu un nou Front al Salvării Naţionale. Preşedintele PC a promis că nu îl va mai ataca, de acum încolo, pe Băsescu şi a arătat că, după ce România se va integra în Uniune, partidul său se va considera dezlegat de orice angajament, astfel încât va merge singur la următoarele alegeri.

Toate tunurile puse pe PD (Evenimentul zilei)

PNL, PC si UDMR îi critica pe democrati la unison, dar din motive diferite. PNL reproseaza democratilor, prin vocea lui Călin Popescu-Tăriceanu, conditiile pentru fuziune si aducerea în discutie a subiectului anticipatelor. UDMR îi critica pe democratii lui Emil Boc pentru discursurile naţionaliste, iar Partidul Conservator pentru ‘politica de tip FSN’.

Tensiunile din interiorul majoritatii vin exact cand guvernul Tăriceanu are de trecut doua hopuri în parlament: asumarea raspunderii pe legile sanatatii si o eventuala rediscutare a ordonantei DNA. De altfel, doi dintre liderii coalitiei, Dan Voiculescu si Marko Bela, au completat atacurile la adresa PD cu critici în legatura cu functionarea DNA.

Mircea Geoană, taliban anti-DNA (Cotidianul)

Mircea Geoană a incercat sa-l convinga pe ambasadorul SUA Nicolas Taubman ca ar avea motive serioase pentru votul impotriva dat de PSD. Dupa discutie, Geoană era convins ca punctul de vedere al ambasadorului s-a schimbat: ‘Cred ca a plecat cu o intelegere mai justa asupra acestui subiect si sint convins ca va avea efect si în sfatul pe care îl va da autoritatilor romane’. Ambasada SUA a trimis insa un comunicat din care reiese contrariul: ‘Ambasadorul Taubman reafirma declaratia în care isi exprima ingrijorarea în legatura cu evenimentele din Senatul României si care ar putea compromite capacitatea DNA de a-si desfasura importanta sarcina de investigare a cazurilor de coruptie la nivel inalt’. Mesajul lui Taubman vine si dupa ‘indemnul’ lui Iliescu adresat ambasadorilor occidentali la Bucuresti: ‘Si al SUA, si al Marii Britanii, indiferent al cui ar fi ambasadorul, sa faca bine, inainte de a exprima o parere, sa asculte parerile celor cu care are de-a face’.

Terenul era la Năstase din 1990 (Evenimentul zilei)

L-a folosit ca ministru de externe, îl detine ca privat. EVZ a descoperit veriga lipsa din dosarul ‘Zambaccian’: ea s-a aflat în toata aceasta perioada chiar în curtea Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

De aici a pornit povestea imediat dupa 1990, iar disparitia oficiala a pamantului din proprietatea statului în cea privata s-a produs în 1992. Exact cand Adrian Năstase era ministru de externe. Adica şeful institutiei care administra terenul de sport, inlocuit acum cu blocul sau din strada Zambaccian nr. 16.

Sergiu Sechelariu, constructorul blocului din Zambaccian: ‘Dana Năstase şi Irina Jianu au vrut să mă execute’ (Gândul)

Fostul secretar de stat susţine că din firma sa a fost sustras contractul de asociere cu familia Năstase.

Adrian Năstase, care este urmărit penal într-un dosar privind vila sa din Zambaccian, a dat vina, săptămâna trecută, pe constructorul care i-a înălţat imobilul. Acesta este chiar fostul său secretar de stat şi coleg de partid Sergiu Sechelariu care i-a ridicat blocul începând din 2001, prin firma sa Conimpuls SA. Năstase a declarat că ‘toată povestea a plecat de la teren. Am făcut un contract de asociere civilă. Firma de construcţii urma să facă lucrările şi apoi le evalua. Acest contract nu a fost dus până la capăt. În final, terenul nu a mai fost luat în calcul. Am o problemă cu constructorul. Terenul nu este luat în calcul, e ca şi cum ar fi fost dat gratuit, ca şi cum ar fi fost făcut cadou’. Dar Sergiu Sechelariu, în interviul pe care i l-a luat în exclusivitate ziarul Gândul, declară cu totul altceva.

Dâncu: Sprijinul PSD pentru Năstase este condiţionat (Adevărul)

Senatorul Vasile Dâncu a declarat că sprijinul PSD pentru Adrian Năstase este unul ‘condiţionat’. ‘Sprijinul pentru Adrian Năstase este condiţionat de moralitatea pe care noi o cunoaştem, în acest moment, ca fiind impecabilă. În momentul când un organ al statului care se ocupă cu justiţia va spune că este vinovat, Adrian Năstase nu va mai avea sprijinul nostru politic. Altceva nu mai avem de spus. Nu putem să facem un fel de justiţie haiducească în partid, aşteptăm ca organele abilitate să-şi spună cuvântul, singurele care au dreptul să vorbească despre asta’, a afirmat Dâncu.

Averea lui DIP îi bate obrazul (Cotidianul)

Dan Ioan Popescu isi justifica averea acumulata în perioada cit a fost ministru prin milionul de dolari primit la inceputul mandatului de la patronii firmei Luxten, în schimbul actiunilor pe care el si sotia sa le detineau la o firma. Expertul Comisiei de cercetare a averii sustine insa ca vinzarea actiunilor a fost una fictiva, menita a fabrica premisele viitoarei averi a lui DIP.

PD o aşteaptă pe Elena Udrea (Evenimentul zilei)

‘Elena Udreaeste bine-venita în PD, daca va dori sa faca parte din acest partid’, a afirmat ieri liderul democrat Emil Boc. El a spus ca nu exista nicio incompatibilitate cu faptul ca Udrea a fost membru PNL, pentru ca ea nu a avut nicio functie de conducere în cadrul acestui partid.

Lovitura sub centura inflaţiei (Cotidianul)

Institutul Naţional de Statistica a comunicat vineri ca, în ianuarie, cresterea medie a preturilor de consum a fost de 1,03%. Desi nu este mare, orice rata de inflatie lunara supraunitara, în conditiile în care anul are fatalmente 12 luni, reprezinta un pericol mortal pentru tinta de crestere a preturilor din 2006, care este de 5%. Practic, inca din ianuarie s-a ‘realizat’ o cincime din inflatia sperata pentru anul acesta.

Oleoductul Constanţa-Trieste, un proiect ratat (Adevărul)

Proiectul conductei Constanţa-Trieste, în care sunt implicate cinci ţări – România, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Italia – pare să se îndrepte către un eşec. Vina ar putea să o aibă atât discuţiile sterile dintre comisiile interstatale, cât şi interesele Rusiei pentru oleoductul submarin Burgas-Bulgaria şi Alexandroupolis-Grecia, pentru care cele trei state au semnat deja un acord în aprilie 2005.

Studiu Reuters: Şansele României şi Bulgariei pentru UE au scăzut faţă de 2005 (Gândul)

Şansele României şi Bulgariei de a adera la UE în 2007 au scăzut faţă de luna noiembrie, relevă un studiu realizat de Reuters pe baza intervievării a peste 30 de analişti. Sondajul, făcut în perioada 7 – 9 februarie, indică o şansă de 60 la sută pentru Bulgaria şi România de a intra în UE în ianuarie 2007, faţă de 70 la sută în noiembrie.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Update in luni, 13-02-06 9:26

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Performanțe remarcabile pentru C.S.M. Moinești la Campionatul Național de Powerlifting 2024

Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…

joi, 26-09-24

Top 5 gadgeturi inteligente care îți fac viața mai ușoară

Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…

vineri, 20-09-24

Mergi într-un city break la Brașov? Ai nevoie de perne de aer de la AirPower dacă ai Chevrolet Aveo!

Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…

miercuri, 28-08-24

Tragedia din 21 august 1988 din județul Bacău

Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…

miercuri, 21-08-24

Rolul inteligenței artificiale în dezvoltarea tehnologiei moderne

Descoperă cum inteligența artificială transformă tehnologia și contribuie la dezvoltarea diverselor industrii, inclusiv cazinourile online.

marți, 20-08-24

15 august – Adormirea Maicii Domnului

La data de 15 august, intreaga crestinatate pomeneste Adormirea Maicii Domnului.

miercuri, 14-08-24

Acest website folosește cookies.