Categorii: Actualitate

Revista presei din 13 ianuarie

Principalele subiecte din ediţia de vineri, 13 ianuarie, a cotidianelor centrale se referă la: Adrian Năsatse – locul 237 în topul celor mai bogaţi români; Geoană, Rus şi Mitrea au încercat să-l scoată din partid pe Năstase; DNA cercetează casele şi mătuşile lui Adrian Năstase; epistola lui Dan Voiculescu pentru Traian Băsescu: ‘Sunteţi un mare ipocrit!’; preşedintele Băsescu propune ca Spitalul Elias să rămână sub autoritatea Academiei Române; cercurile de interese de pe lângă Ministerul Transporturilor pun în primejdie scaunul lui Gheorghe Dobre; judecătorul Iulian Gâlcă a vrut să renunţe definitiv la magistratură, dar s-a întors acasă preşedinte al CSM; Nicolae Cinteză şi Dan Pascariu au luat în braţe secretul bancar în faţa procurorilor.

Prietenii lui Vântu: Timofte, Fulga, Văcăroiu… (Evenimentul zilei)

Fostul preşedinte al Bancii Române de Scont (BRS), Teodor Nicolaescu, a declarat, ieri, în fata judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, că şeful SRI, Radu Timofte, directorul SIE, Laurenţiu Fulga, şi preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, sunt ‘prieteni de nădejde’ ai omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

Moşia România (Evenimentul zilei)

Împreună cu familia sa, Adrian Năstase detine o avere estimata de ‘Evenimentul zilei’, cu ajutorul unor experti imobiliari, la 10 milioane de euro. Evaluarea a fost facuta apreciindu-se valoarea bunurilor trecute de liderul executiv al PSD în declaratia de avere. De asemenea, luând în calcul proprietatile detinute de Elena Năstase şi Irina Miculescu, mama, respectiv soacra lui Năstase. Concluzie: Adrian Năstase poate fi inclus în topul celor mai bogati 300 de romani, plasându-se, doar prin averea scoasa la vedere, pe locul 237.

Geoană, Rus şi Mitrea au încercat să-l scoată din partid pe Năstase (Gândul)

Ziua cuţitelor lungi în PSD: Mircea Geoană, împins de la spate de Ioan Rus şi de Miron Mitrea, a încercat să-l determine pe Adrian Năstase să se autosuspende din PSD din cauza prejudiciilor de imagine pe care le-a adus partidului cu declanşarea scandalului ‘Mătuşa’. Ideea de a-l face pe Adrian Năstase să se retragă se pare că i-a aparţinut lui Ioan Rus, care ar fi argumentat că, în organizaţiile PSD din teritoriu, situaţia este explozivă, tot mai mulţi lideri locali cerând capul preşedintelui executiv. Toată ziua de ieri a fost marcată de şedinţe şi întâlniri deosebit de tensionate, atât la sediul central din Kiseleff (unde se afla Mircea Geoană), cât şi la cel din Băneasa (unde era Năstase). Atât Geoană, cât şi Năstase au avut, încă de dimineaţă, întâlniri de lucru cu structurile din subordinea lor. La întrunirea cu departamentele din Băneasa, Năstase s-a întâlnit şi cu Rus, care a făcut apoi naveta în Kiseleff pentru a se întâlni cu Geoană. Năstase a simţit tensiunea şi a preîntâmpinat orice ‘oferte’, anunţându-i pe toţi că va susţine o conferinţă de presă la orele 19, în care va face un anunţ important legat de moştenirea mătuşii Tamara Cernâşov, anunţ care să-l scoată din această situaţie aparent fără ieşire. Adrian Năstase lucra pe mai multe variante de anunţ, toate radicale, de la ameninţarea că dă în judecată pe toţi cei care vor mai scrie şi vorbi fără probe de această afacere până la donarea întregii averi unor case de copii.

Anticorupţia intră în toate casele lui Năstase (Cotidianul)

Adrian Năstase este chemat pentru ziua de luni la Departamentul Naţional Anticorupţie, în baza unei citatii pe care a primit-o ieri, sustin surse din PSD. De la biroul de presa al DNA am aflat doar ca dosarul existent deja, cel referitor la terenul şi imobilul din Zambaccian, urmeaza a fi extins atit asupra terenurilor achizitionate în mod suspect de catre familia fostului premier, cit şi asupra fabuloasei mosteniri primite de la mătuşa Danei Năstase, Tamara Cernâşov.

Voiculescu i-a scris lui Băsescu de la Londra: ‘Sunteţi un mare ipocrit!’ (Adevărul)

Liderul conservator, Dan Voiculescu, i-a cerut, ieri, preşedintelui Traian Băsescu, prin intermediul unei scrisori deschise expediate din Londra, să nominalizeze grupurile de interese din jurul Ministerului Economiei, la care s-a referit în ultimele declaraţii publice.

‘Cred, domnule preşedinte, că este o chestiune de bun-simţ să mergeţi până la capăt. Să le spuneţi în mod deschis oamenilor cine sunt aceste grupuri de interese care atentează direct la buzunarul cetăţeanului. Nu vă puteţi afişa la nesfârşit cu un aer superior în faţa românilor spunându-le: ?Atenţie, ştiu că sunteţi furaţi de grupuri de interese!? fără să nominalizaţi aceste grupuri!’, se arată în textul amintit. Epistola, redactată în termeni duri, îl acuză pe şeful statului fie că este complice al respectivelor grupuri de interese, întrucât nu vrea să le dezvăluie, fie că face asemenea afirmaţii ca un demagog ‘bântuit zi de zi de febra imaginii proprii’.

Băsescu: Elias la Academie! (Ziua)

Preşedintele Traian Băsescu a propus, în şedinţa de ieri a Guvernului, ca Academia Română să-şi mentina autoritatea asupra Spitalului Elias, recomandând Ministerului Sănătăţii sa analizeze impreuna cu institutia condusa de Eugen Simion modul de rezolvare a situatiei acestui spital.

Ministrul transporturilor are zilele numărate (Evenimentul zilei)

Poziţia ministrului PD Gheorghe Dobre în fruntea Ministerului Transporturilor se clatina serios. Traian Băsescu a inclus ieri institutia condusa de acesta în categoria celor în jurul carora migreaza grupuri de interese. Cu 12 ore inainte, premierul Călin Popescu-Tăriceanu avea sa dea un exemplu negativ despre un proiect intocmit de Ministerul Transporturilor. Cele doua opinii vin pe fondul unei presiuni de demitere a ministrului exercitata de proaspat infiintata grupare a PD din Cluj – interesata de oportunitatile constructiei autostrazii Bechtel – Transilvania.

Judecătorul Iulian Gâlcă a vrut să renunţe definitiv la magistratură, dar s-a întors acasă preşedinte al CSM (Gândul)

Noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Iulian Gâlcă, a mărturisit ieri, într-o conferinţă de presă susţinută în biroul său de la Curtea de Apel Alba Iulia, că nici prin gând nu i-a trecut că va reveni miercuri seara din Capitală în noua funcţie. Gâlcă a dezvăluit că a dormit doar o oră înainte de plecarea spre Capitală pentru şedinţa CSM şi avea intenţia să revină acasă fără nici un fel de calitate: ‘Am dormit doar o oră înainte de şedinţa CSM de miercuri. Am lucrat până la ora 4 dimineaţa, iar la 5 am plecat spre Bucureşti’. Gâlcă s-a autocaracterizat ca fiind un judecător obişnuit şi a relatat în amănunt filmul celei mai mari realizări profesionale din carieră. ‘Am plecat la Bucureşti cu gândul să-mi sfârşesc aici cariera de membru al CSM şi de judecător, cu intenţia să mă dedic carierei didactice. Sunt lector universitar la Universitatea «1 Decembrie 1918» Alba Iulia, iar la sfârşitul lunii decembrie anul trecut am elaborat Codul Eticii Universitare şi am fost ales în funcţia de preşedinte al unui organism etic al universităţii. Consider că am o chemare pentru profesia de dascăl, mai ales că am absolvit Liceul Pedagogic şi am lucrat ca învăţător un an şi jumătate…Asta a fost intenţia mea, mai ales că şi soţia mea a ţinut foarte mult să mă întorc acasă şi să-mi continui viaţa de familie. Vreau să vă spun că nu este uşor să călătoreşti de două ori pe săptămână la Bucureşti, pe şoselele României, cu riscurile pe care le presupune circulaţia pe drumurile noastre, cu Daciile noastre care sunt aşa cum sunt… În concluzie, m-am dus la Bucureşti ferm convins să nu candidez şi m-am întors preşedinte al CSM. Este greu de crezut, dar aşa a fost să fie!’, şi-a reamintit Iulian Gâlcă.

Procurorii s-au întâlnit cu secretul bancar (Cotidianul)

Directorul Directiei de Supraveghere din Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză, şi preşedintele HVB Bank, Dan Pascariu, au fost audiati ieri în dosarul ‘Rompetrol’. Procurorii i-au chestionat în legatura cu informatiile bancare care le fusesera solicitate şi pe care nu le-au furnizat.

Potrivit unor surse judiciare, cei doi directori ar fi refuzat sa le ofere anchetatorilor mai multe informatii legate de miscarea banilor proveniti în urma tranzactionarii la bursa a actiunilor Rompetrol. La iesirea din Parchet, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat ca a fost vorba de o discutie la care au participat ‘doi-trei procurori şi doi-trei ofiteri de politie’. ‘Acum am venit eu la Parchet, altadata au venit ei la BNR’, a spus Cinteză, care a negat ca BNR ar fi refuzat colaborarea cu anchetatorii. ‘Nu am avut informatiile necesare cerute de anchetatori. Banca Naţională nu are o lista a conturilor deschise în România, acolo aflindu-se doar cele ale bancilor şi trezoreriilor’, a adaugat Cinteză, precizind ca, în România, sint inregistrate 68 de milioane de conturi. El a explicat ca BNR se poate implica doar în cazul în care banca respectiva a incalcat normele BNR şi legea bancara şi ca, în acest caz, nu a fost sanctionata nici o banca. Referindu-se la activitatea procurorilor, şeful Directiei de Supraveghere din BNR a spus: ‘Este normal sa se ceara informatii bancilor, daca exista date privind o eventuala nerespectare a normelor în anumite tranzactii’. Totusi, surse judiciare ne-au declarat ca, din functia pe care o are, Nicolae Cinteză ar fi trebuit sa monitorizeze imprumuturile facute de Rompetrol în sistemul bancar.

Autor : Alic MÎRZA , Amos News

Update in joi, 19-01-06 19:04

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Favbet: o gamă variată de pariuri sportive

Favbet oferă o gamă variată de opțiuni pentru pariuri online in România, acoperind multiple sporturi…

marți, 11-06-24

Rezultate complete vot Bacău – iunie 2024

Vă prezentăm rezultatele detaliate ale alegerilor locale si europene ce s-au desfășurat în 9 iunie…

luni, 10-06-24

Cum pot banale caserole din plastic, cu capac, să facă diferența în calitatea serviciilor restaurantelor?

Cum ne alegem restaurantul la care să servim masa? Pe baza căror criterii facem selecția…

luni, 13-05-24

De unde se mai pot cumpăra bilete pentru finala Cupei României din 2024

În acest sezon, Cupa României și-a respectat pe deplin renumele de „competiție a surprizelor”. În…

vineri, 10-05-24

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Acest website folosește cookies.