Categorii: Actualitate

Revista presei din 10 februarie

Principalele subiecte din ediţia de vineri, 10 februarie, a cotidianelor centrale se referă la situaţia creată după respingerea în Senat a ordonanţei de urgenţă referitoare la transformarea PNA în DNA; UE şi SUA, preocupate de ce s-a întâmplat în Senat; şeful DNA cere percheziţie la două imobile aparţinând lui Adrian Năstase; Dinu Patriciu insistă că a avut o întâlnire privată cu Băsescu, preşedinţia neagă; stenograma şedinţei Organizaţiei municipiului Bucureşti a PSD; liberalii UE salută fuziunea PNL-PD, dar ar prefera ca noul partid să rămână în cadrul ALDE; corectură în ‘Washington Post’ la interviul cu Traian Băsescu; Brăila şi Galaţi se vor uni în megalopolisul Braigal; preţul gazelor s-ar putea tripla, după aderarea la UE; Ioana Maria Vlas i-a luat apărarea lui SOrin Ovidiu Vântu în dosarul FNA.

Atentat în Senat împotriva luptei anticorupţie / Alianţa puşcăriabililor din Parlament a trântit DNA-ul care-i ancheta pe demnitari (Gândul)

Incompetenţă sau boicot? Proiectul Macovei, prin care DNA avea dreptul să ancheteze parlamentari, a fost trântit, ieri, în Parlament, cu sprijinul tacit al aleşilor Puterii. 29 de senatori ai coaliţiei de guvernământ au declarat, ieri, non-combat, dând, astfel, mână liberă colegilor lor din PSD şi PRM să respingă legea de aprobare a ordonanţei de transformare a PNA în DNA. Ordonanţa, dată de Guvern anul trecut, a deschis robinetul investigării faptelor de corupţie comise de demnitari şi a produs câteva dosare celebre, printre care Adrian Năstase-Zambaccian sau George Copos-Loteria Naţională.

Au lipsit 24 de senatori ai Puterii: nouă de la PNL, şase de la PC, cinci de la UDMR şi patru de la PD. Mulţi dintre ei se aflau în clădirea Parlamentului, dar n-au intrat în sală în momentul votului.

UE şi SUA, preocupate de ce s-a întâmplat în Senat (Adevărul)

Delegaţia Comisiei Europene şi-a exprimat preocuparea pentru ‘aparentul regres în lupta împotriva corupţiei’ înregistrat după respingerea de către Senat a ordonanţei DNA, a declarat, pentru HotNews, Angela Filote, purtător de cuvânt al Delegaţiei CE la Bucureşti. şi Ambasada Statelor Unite a reacţionat la ceea ce s-a întâmplat în Senat. ‘Cerem Guvernului şi Parlamentului României să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că lupta împotriva corupţiei continuă, inclusiv la cel mai înalt nivel’, se precizează într-un comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Năstase e numărat la ouăle reale (Cotidianul)

Seful DNA l-a luat în serios pe Năstase, care ii indemnase pe cei care se intereseaza de averea lui sa-i numere ouale. Daniel Morar a cerut perchezitie la ferma de la Cornu şi la alt imobil. Cererea e adresata Camerei Deputatilor, unde presedinte e fostul premier, care acuza ‘justiţia stalinista’.

Procurorul-Sef al DNA, Daniel Morar, a solicitat presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Năstase, ‘incuviintarea efectuarii perchezitiei la doua imobile ale lui Adrian Năstase’.

Anuntul a fost facut de Ministerul Justiţiei, institutia care a trimis adresa oficiala catre Parlament. Imobilele luate în vizor de catre procurorii anticoruptie se afla în Bucuresti şi la Cornu. Adrian Năstase, care urmeaza sa se prezinte la DNA pe 16 februarie pentru a-i fi adusa la cunostinta în mod concret invinuirea de luare de mita, a raspuns ca cererea de perchezitie ar fi ‘o incercare de a impune teroarea, un rau imens pe care Daniel Morar şi comandoul sau politic îl fac în acest moment. Mi se pare incalificabil ca inainte de a mi se prezenta invinuirile se cere Parlamentului efectuarea unei perchezitii pentru foloase necuvenite, o alta incadrare’, a spus Năstase. Acesta a afirmat ca ‘se invoca niste bunuri aduse din China, nu stiu exact despre ce e vorba’.

Patriciu insistă că a avut o întâlnire privată cu Băsescu, preşedinţia neagă (Gândul)

Omul de afaceri Dinu Patriciu insistă că a avut o întrevedere privată cu preşedintele Traian Băsescu, în care au discutat probleme legate de petrol, dar şi ‘tangenţial’ despre ancheta penală al cărei obiect este. Invitat, miercuri seara, la Realitatea TV, Patriciu a susţinut că s-a întâlnit de trei ori cu Traian Băsescu, după ce acesta a devenit preşedintele României: ‘Ne-am văzut în câteva ocazii publice, de două ori în întâlnirile cu petroliştii şi o dată într-o întâlnire solicitată de mine, între patru ochi.’ Magnatul liberal a precizat că acest tête-à-tête a avut loc înainte de episodul refuzului de a fi primit, din nou, la Cotroceni, în audienţă, ca să se plângă de abuzurile procurorilor. Întrebat dacă, în cadrul acestei întrevederi, s-au discutat cazurile Rompetrol şi Dinu Patriciu, omul de afaceri a răspuns: ‘Nu. Am discutat despre expansiunea Rompetrolului în zona estică şi a Mării Negre şi, de asemenea, despre problemele legate de industria petrolului în România. Acesta a fost subiectul şi absolut tangenţial despre o hărţuială judiciară la care sunt supus de doi ani şi jumătate’.

Stenogramele durerii din PSD (Evenimentul zilei)

‘Evenimentul zilei’ a intrat în posesia unei noi stenograme a PSD. Este vorba de inregistrarea audio a sedintei conducerii PSD Bucuresti, de marti, în care Dan Ioan Popescu i-a predat stafeta lui Sorin Oprescu în fruntea filialei, iar trei dintre oamenii de incredere ai lui DIP au fost maziliti. Un document care vorbeste despre framantarile prin care trece acest partid şi care dezvaluie informatii din culisele PSD.

Liberalii UE salută fuziunea (Cotidianul)

Graham Watson, seful Aliantei Liberal-Democratilor Europeni, ar prefera sa vada fuziunea PNL-PD în familia liberala. Grupul sau detine 12% din Parlamentul European, pe cind PPE are 36%. Liberalii europeni au primit în rindul lor PNL-ul inca din 1990.

ALDE s-a format prin fuziunea liberalilor europeni cu democratii. Cum vedeti fuziunea dintre liberalii şi democratii romani?

Este la latitudinea celor doua partide sa decida cum doresc sa faca acest lucru. Nu vad nici un motiv ideologic pentru care cele doua sa nu se uneasca. Daca o fac, desigur ca noi ne dorim sa aiba loc în familia liberal-democratilor europeni. Ceea ce mi se pare foarte straniu este ca partidul domnului Băsescu sugereaza sa adere la Partidul Popular European, ai carui membri voteaza impotriva aderarii Romaniei la UE. Vedeti ce s-a intimplat în Olanda, iar în Germania de asemenea exista un curent anti-România printre crestin-democrati.

Corectură în ‘Washington Post’ la interviul cu Traian Băsescu (România liberă)

‘Washington Post’ a publicat o corectura a articolului din 6 ianuarie, referitoare la paragraful despre care presedintele Traian Băsescu a sustinut ca nu reprezinta o citare exacta a cuvintelor sale, ci o concluzie eronata a ziaristului care l-a intervievat.

Iata corectia facuta de ziarul american: ‘Un articol de la 6 februarie l-a citat pe presedintele roman Traian Băsescu spunand ca permite avioanelor apartinand CIA şi altor agentii americane sa aterizeze la baza aeriana Mihail Kogalniceanu. Transcrierea interviului arata ca Băsescu nu a specificat CIA sau o baza, ci a spus ca în România exista ‘trafic intens de avioane de la diferite institutii americane, implicate mai ales în securitatea nationala’. Articolul mai spune ca el a negat faptul ca baza a adapostit o inchisoare secreta CIA. Presedintele nu a fost intrebat în mod clar despre o inchisoare şi nu a discutat acest aspect, dar a declarat ca România respecta legea şi drepturile omului în cooperarea cu Statele Unite pentru lupta impotriva terorismului’.

Brăila şi Galaţi se vor uni în megalopolisul Braigal (7 plus)

Varujan Vosganian, senator PNL, este de părere că una din priorităţile Brăilei, în momentul actual, este urbanizarea zonei dintre judeţele Brăila şi Galaţi. Altfel spus, zona-tampon dintre cele două oraşe, ar putea fi urbanizată, iar oraşele Brăila şi Galaţi ar putea ‘fuziona’, rezultînd un megalopolis, numit Braigal. În acelaşi timp, Vosganian este convins că proiectul Podului peste Dunăre este în continuare viabil pentru cele trei judeţe implicate: Brăila, Galaţi şi Tulcea. ‘Există şi voinţă politică pentru ca Podul să se facă, rămîne să vedem cum să-l facem fără garanţii guvernamentale’, a spus senatorul PNL, în cadrul unei conferinţe de presă, la Brăila. Viceprimarul Brăilei, Lucian Ţilea, susţine părerea senatorului, adăugînd: ‘Autorităţile locale sînt decise se să asocieze cu Galaţiul pentru încă cel puţin 1.000 ha şi acest lucru ne va ajuta să ne transformăm într-un megalopolis. Probabil oraşul mare rezultat se va numi Braigal, vom vedea acest lucru, dar cert este că banii investiţi în zonă vor rămîne la bugetul local’, a mai spus Ţilea.

Nemţii de la Distrigaz Nord: Preţul gazelor s-ar putea tripla, după aderarea la UE (Gândul)

‘Preţurile se vor tripla din 2007, iar costurile Distrigaz Nord de achiziţie vor creşte drastic. Va trebui să facem ceva pentru a proteja clienţii, care nu îşi vor putea permite aceste preţuri’, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, directorul general adjunct al companiei, Achim Saul. El a arătat că în negocierile de aderare la Uniunea Europeană, România s-a angajat să majoreze preţul gazelor naturale din producţia internă la 270 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de preţul actual de 115 dolari.

Vlas îl apără pe Vîntu (Evenimentul zilei)

O adevarata lovitura de teatru, tinand cont de faptul ca, dupa ce, de-a lungul termenelor anterioare, Vlas se intrecea în declaratii care-l incriminau direct pe SOV pentru esecul FNA, ieri, aceasta e revenit: Vîntu nu a avut un rol important, nefiind nici macar autorul moral.

‘Mi s-a creat impresia ca, daca lucram pentru Sorin Ovidiu Vîntu, nu mi se putea intampla nimic, deoarece el era cel mai puternic om din România. De fapt, este în continuare. Vîntu m-a cumparat, dar nu cu banii lui, ci cu banii CEC-ului. Vîntu m-a compromis. Nicolae Popa era, de fapt, un mesager al lui SOV. Eu îl priveam cu compatimire cand imi dadea ordine, iar el ma privea la fel cand i le primeam’.
Autor : Alic MÎRZA , Amos News

Update in vineri, 10-02-06 11:51

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Performanțe remarcabile pentru C.S.M. Moinești la Campionatul Național de Powerlifting 2024

Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…

joi, 26-09-24

Top 5 gadgeturi inteligente care îți fac viața mai ușoară

Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…

vineri, 20-09-24

Mergi într-un city break la Brașov? Ai nevoie de perne de aer de la AirPower dacă ai Chevrolet Aveo!

Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…

miercuri, 28-08-24

Tragedia din 21 august 1988 din județul Bacău

Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…

miercuri, 21-08-24

Rolul inteligenței artificiale în dezvoltarea tehnologiei moderne

Descoperă cum inteligența artificială transformă tehnologia și contribuie la dezvoltarea diverselor industrii, inclusiv cazinourile online.

marți, 20-08-24

15 august – Adormirea Maicii Domnului

La data de 15 august, intreaga crestinatate pomeneste Adormirea Maicii Domnului.

miercuri, 14-08-24

Acest website folosește cookies.