Categorii: Actualitate

Revista presei din 10 martie

Principalele subiecte din ediţia de vineri, 10 martie, a cotidianelor centrale se referă la participarea preşedintelui Traian Băsescu la şedinţa CSM; PSD pregăteşte mazilirea lui Năstase; circ în Camera Deputaţilor: Mitrea a râs de legile lui Funar; senatorul-culturist Marius Marinescu i-a arătat muşchii lui Bogdan Olteanu; Gheorghe Onişoru nu va mai face parte din CNSAS; vicepreşedintele CNS, Ferenc Csaba, anunţă că Odorheiul va fi doar o etapă a luptei pentru autonomie; ardelenii şi bănăţenii cuceresc România; ministrul Finanţelor îl decapitează pe şeful Loteriei Române; ministrul Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, conduce o fundaţie finanţată de Guvernul ungar; Clujul, pe lista Nokia pentru o investiţie de 200 milioane de euro; zile dramatice: Patriciu a pierdut într-o zi 7% la Bursă; de la 1 aprilie.

Vicepremierul Pogea contrazice calculele ANRGN: De la 1 aprilie, gazele – mai scumpe cu până la 3,8%, nu cu 7% (Gândul)

De la 1 aprilie, gazele se vor scumpi cu până la 3,8%, a anunţat vicepremierul Gheorghe Pogea, adăugând că preţul la gazele din producţia internă va rămâne neschimbat. Potrivit datelor Autorităţii de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), preţul la gaze ar fi urmat să crească cu 7% de la 1 aprilie, şi nu cu 3,8%. Guvernul a solicitat Comisiei Europene să prelungească, până în 2008, perioada de aliniere a preţului gazelor de la intern la nivelul celui din import, oficialii europeni fiind, în principiu, de acord cu această cerere.

Băsescu vrea certificat de preşedinte activ (Adevărul)

Preşedintele Traian Băsescu şi-a menţinut, ieri, criticile la adresa justiţiei, arătând că există 9.300 de plângeri la CEDO, iar din cele 48.000 de petiţii adresate în 2005 Administraţiei Prezidenţiale, 12.000 se refereau la sistemul judiciar.

‘Acuzaţii peste tot. şi în raportul Comisiei Europene. Oricine se uită la noi, la justiţie, spune ceea ce am spus şi eu. Mă interesează mai puţin ceea ce spune cineva de la CEDO sau CE. Pe mine mă interesează ce spun cetăţenii. Dacă greşesc, voi fi sancţionat chiar de români, dar dacă nu greşesc, ar trebui să vă uitaţi dumneavoastră în propria grădină’, a spus Băsescu, care a dorit să participe la şedinţa CSM la care urma să se discute o plângere împotriva sa, semnată de peste o mie de judecători. El le-a recomandat magistraţilor să îi întrebe şi pe cetăţeni ce spun despre justiţie. ‘N-aţi vrea să strângeţi semnături de la populaţie, să vedeţi ce spune despre justiţie?’, a întrebat, retoric, Băsescu. El i-a anunţat pe membrii CSM că va continua să se pronunţe asupra situaţiei din sistemul judiciar.

PSD pregăteşte mazilirea lui Năstase (Cotidianul)

Liderii PSD de la centru vor sa le propuna sefilor organizatiilor judetene care se vor reuni la Bucuresti pe 15 martie dezbaterea ‘cazului Năstase’. Ar urma, potrivit unor surse, sa fie avansata si o propunere: demiterea din partid a fostului premier. Motivul: afectarea grava a imaginii PSD din cauza scandalurilor de coruptie in care este implicat colegul lor. Ieri, marea majoritate a parlamentarilor PSD erau extrem de agitati. Ultimul demers al lui Adrian Năstase, tirgul propus procurorilor DNA cu doua zile in urma, i-a inflamat. Unii il acuzau chiar pe fostul premier ca i-a iritat inutil pe anchetatori. Spaima lor pare tardiva dupa sustinerea pe care i-au acordat-o colegului lor cind au votat contra perchezitiei caselor din Zambaccian si Cornu. Parlamentarii PSD s-au justificat insa, precizind ca nu au vrut sa se creeze un precedent prin aprobarea cererii de perchezitie inaintate Parlamentului de ministrul Justitiei.

Mitrea a râs de legile lui Funar (Evenimentul zilei)

Titlul proiectelor, referitoare la plantarea de pomi fructiferi pe marginea drumurilor sau modernizarea trotuarelor, l-a facut pe Miron Mitrea sa intrerupa sedinta pentru ca nu-si mai putea stapani rasul. Liberala Mona Musca a punctat insa penibilul situatiei: ‘Nu-i de ras, e de plans. Daca e o initiativa de modernizare a trotuarelor e de plans. Da-o naibii de treaba!’.

Cand lucrurile pareau a fi reintrat in normal, tot un proiect al lui Gheorghe Funar l-a pus intr-o situatie hilara pe un deputat UDMR. Becsek Garda a urcat la tribuna sustinand retrimiterea la comisie a unei legi privind salarizarea clerului, pe motiv ca el, ca initiator, nu a fost chemat la dezbateri. ‘Nu este legea dumneavoastra, este a domnului Funar’, i-a spus Mitrea cand acesta tocmai isi lua locul in sala. ‘Am si eu o lege asemanatoare, dar daca e a lui Funar imi retrag propunerea’, i-a raspuns Becsek.

Senatorul-culturist Marius Marinescu i-a arătat muşchii lui Bogdan Olteanu (Adevărul)

Ministrul liberal Bogdan Olteanu mai avea puţin şi se alegea cu o bătaie zdravănă de la un coleg de Alianţă, senatorul PD Marius Marinescu. Chiar dacă nu s-a ajuns atât de departe, Marinescu nu s-a putut abţine să nu-l îmbrâncească pe ministrul liberal în prezenţa ziariştilor. Nervozitatea senatorului PD care cel puţin în ultimele zile se manifestă din ce în ce mai frecvent a plecat, se pare, de la o remarcă nu tocmai civilizată a ministrului, făcută la adresa senatorului. Astfel, Marinescu a aflat de la un angajat al Senatului că Olteanu l-ar fi făcut ‘bou’. Ministrul liberal şi-ar fi manifestat astfel nemulţumirea faţă de atitudinea senatorului PD la ordonanţa privind privatizarea Loteriei Române, unde Marinescu a avut un punct de vedere diferit de cel al guvernului. Remarca liberalului l-a inflamat pe Marinescu, care a profitat de prezenţa ministrului în holul Senatului şi l-a abordat cu agresivitate. ‘ştiu ce ai spus. Ia mai spune o dată!’, a strigat Marinescu la Olteanu, pe care l-a înşfăcat de braţ. ‘Da, mai spun. Vorbeşti cât se poate de tare ca să te audă ziariştii şi să vadă cât eşti tu de patriot’, i-a replicat şi Olteanu. ‘Eu susţin guvernul, dar nu susţin ilegalităţile’, a venit şi replica lui Marinescu. Olteanu a răspuns scurt: ‘Vezi că tocmai nu susţii o lege a guvernului. Te rog frumos. Gata, nu te mai face de râs’.

Onişoru s-a rupt de CNSAS (Cotidianul)

Presedintele actual al CNSAS, Gheorghe Onişoru, nu va mai face parte din viitorul Colegiu nici macar ca simplu membru. PSD, singurul partid care-l putea nominaliza, l-a exclus de pe lista.

PSD a finalizat ieri lista cu propuneri pentru reprezentantii in Colegiul CNSAS, acestia fiind Cazimir Ionescu, Ioana Adina Dobrescu, de profesie avocat, si Florin Chiritescu. Pentru acesta din urma, PSD si-a reconfirmat de fapt sustinerea, Chiritescu fiind membru in Colegiu inca de la infiintare, in 1999. Gheorghe Onişoru, pentru care Ion Iliescu si-a exprimat aprecierea in urma cu o saptamina, nu a fost luat in calcul la discutiile finale.

Vicele CNS, Ferenc Csaba, anunţă că Odorheiul va fi doar o etapă a luptei pentru autonomie (Gândul)

‘Nu ştiu cine şi de unde a scos că, la Odorhei, vom declara autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Nici vorbă de aşa ceva, vom proclama, cum am făcut şi până acum, doar dorinţa şi voinţa noastră de a obţine această autonomie. Deci proclamaţia care se va citi, şi care se numeşte manifest, va fi numai în acest sens şi nicidecum în sensul că, gata, de-a doua zi Secuimea e stat în stat, ceea ce este cu totul altceva. Iar termenii săi nu vor fi, în nici un caz, de natură să incite şi să aprindă spiritele’ a declarat pentru ‘Gândul’ Ferenc Csaba, vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, organizatorul ‘marii adunări naţionale secuieşti’ din 15 martie, de la Odorheiu Secuiesc. El a negat vehement autenticitatea informaţiilor apărute în presă în privinţa conţinutului proclamaţiei, calificându-le drept ‘speculaţii şi invenţii cu care CNS-ul n-are nici o legătură, recunoscând însă, în cele din urmă, veridicitatea proiectului proclamaţiei publicat în ediţia de ieri a ziarului nostru: ‘Formulările nu sunt exact cele din materialul pe care l-aţi publicat dumneavoastră, dar conţinutul acela este, în esenţă’.

Ardelenii nu s-au săturat de România. O cuceresc (Cotidianul)

Americanii au WASP-ul. In traducere, ai sanse maxime sa devii parte a clasei politice americane daca esti ‘white, anglo-saxon and protestant’. Exista insa si un ‘wasp’ romanesc. ‘Cotidianul’ a descoperit ca, dupa 16 ani de tranzitie, avem deja conturat un profil de politician autohton.

Daca esti ardelean sau banatean si vrei sa faci politica in România, nu-i nevoie sa stai mult pe ginduri. Ai cele mai mari sanse sa ajungi la putere. Cel putin asa spun statisticile. Lucrurile n-au stat astfel dintotdeauna. Spre exemplu, guvernul Vacaroiu era dominat de ‘sudisti’. Aproape jumatate dintre ministrii lui nea Nicu proveneau din zona de sud a tarii, respectiv Muntenia, Oltenia si Dobrogea. Bucurestenii mai asigurau inca o treime, in timp ce ponderea ardelenilor si banatenilor in executiv abia atingea 10 procente. Dupa 12 ani, raportul s-a inversat. Vestul tarii domina net Cabinetul Tariceanu, indiferent ca e vorba despre ministri sau secretari de stat. Dar ei n-au aparut intimplator.

Ministrul finanţelor îl decapitează pe şeful Loteriei (Ziarul financiar)

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Companiei Naţionale Loteria Română, pe ordinea de zi figurând revocarea membrilor Consiliului de Administraţie, inclusiv a preşedintelui acestuia, Nicolae Cristea, şi numirea unor noi membri. Ministerul Finanţelor nu a precizat data convocării AGA.

Vlădescu susţine că doreşte schimbarea Consiliului de Administraţie ‘pentru îmbunătăţirea calităţii administraţiei Loteriei Naţionale şi pentru mărirea gradului de transparenţă instituţională’, urmând să facă propuneri în acest sens.

Ca să lanseze o televiziune maghiară în România / Ministrul Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, conduce o fundaţie finanţată de Guvernul ungar (Gândul)

Ministrul Comunicaţiilor, Zsolt Nagy (UDMR), a declarat, miercuri seara, la Realitatea TV, că patronează o fundaţie prin care Guvernul de la Budapesta alocă bani pentru înfiinţarea unui post de televiziune maghiar. ‘Avem o finanţare dedicată acestui proiect. E vorba de o sumă în jur de 1,5 milioane de euro de la Guvernul ungar pentru acest proiect, care să ofere posibilitatea şi telespectatorilor români să urmărească această televiziune, deci vor avea loc şi emisiuni bilingve, subtitrate’, a spus Nagy. El a precizat că este vorba despre un deziderat mai vechi al UDMR, care figurează în programul electoral al acestei formaţiuni. Ministrul a apreciat că proiectul televiziunii ar putea ‘să prindă viaţă’ în cursul acestui an. Zsolt Nagy a susţinut că nu se află în conflict de interese fiind, în acelaşi timp, şi membru al Guvernului României, şi preşedintele unei fundaţii care primeşte bani de la Executivul de la Budapesta: ‘Nu văd nici o contradicţie, mai ales că funcţia mea din societatea civilă datează dinaintea numirii mele ca şi ministru’.

Clujul, pe lista Nokia pentru o investiţie de 200 mil. euro (Ziarul financiar)

România figurează pe lista scurtă a producătorului numărul unu de telefoane mobile din lume, Nokia, care intenţionează să deruleze o investiţie care ar putea depăşi 200 de milioane de euro.

Oficialii concernului finlandez au vizitat mai multe locaţii din ţară şi, potrivit unor surse, ar înclina spre alegerea Clujului pentru construirea unei fabrici în care să producă telefoane mobile.

Sursele citate au mai spus că pe lista scurtă a producătorului de telefoane mobile mai figurează o ţară, dar nu au dorit să precizeze care este aceasta. Decizia finală în ceea ce priveşte locaţia noii fabrici Nokia urmează să fie luată luna viitoare.

Zile dramatice: Patriciu a pierdut într-o zi 7% la Bursă (Ziarul financiar)

Sechestrul pus de procurori pe 25% din Petromidia a dus la scăderea acţiunilor la Bursă. Acţiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au înregistrat ieri cel mai mic preţ de închidere din ultimele şase luni, în prima şedinţă de tranzacţionare de după sechestrarea unei părţi din acţiunile deţinute de grupul Rompetrol la companie. Sechestrarea unei părţi a acţiunilor a adâncit şi mai mult incertitudinile de pe piaţă în privinţa Petromidia.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Update in vineri, 10-03-06 15:57

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Schimbarea la faţă a Mântuitorului

Credincioșii din toată lumea prăznuiesc pe 6 august Schimbarea la față a Mântuitorului. Pentru ortodocși,…

marți, 06-08-24

Unde poți paria pe Euro 2024?

Unul dintre cele mai așteptate și mai îndrăgite evenimente sportive ale anului, din punct de…

sâmbătă, 22-06-24

Sânzienele – o sărbătoare a bucuriei

La fiecare sfârșit de iunie românii așteaptă cu mare bucurie două sărbători: Sânzienele pe 24…

vineri, 21-06-24

Favbet: o gamă variată de pariuri sportive

Favbet oferă o gamă variată de opțiuni pentru pariuri online in România, acoperind multiple sporturi…

marți, 11-06-24

Rezultate complete vot Bacău – iunie 2024

Vă prezentăm rezultatele detaliate ale alegerilor locale si europene ce s-au desfășurat în 9 iunie…

luni, 10-06-24

Cum pot banale caserole din plastic, cu capac, să facă diferența în calitatea serviciilor restaurantelor?

Cum ne alegem restaurantul la care să servim masa? Pe baza căror criterii facem selecția…

luni, 13-05-24

Acest website folosește cookies.