Categorii: Actualitate

Rețele de apă fără aviz sanitar în 4 comune din județul Bacău

în multe comune din țară există rețele de apă pe care autoritățile centrale și județene nici măcar nu le au în evidență. Acestea le livrează oamenilor apă pe care nicio instituție a statului nu o verifică.

În urmă cu o lună, publicația Recorder a publicat o hartă a apei contaminate din România, pe baza analizelor efectuate de direcțiile de sănătate publică (DSP) din fiecare județ.

Pe hartă erau marcate cu alb localitățile în care nu s-au efectuat astfel de analize, întrucât, conform evidențelor DSP, nu există o rețea de apă potabilă avizată.

După publicarea materialului au apărut o mulțime de mesaje de la oameni care locuiesc în aceste comune, semnalând că în localitatea lor există o rețea de apă funcțională.

În multe cazuri, însă, rețelele de apă finanțate din fonduri europene sau guvernamentale au fost construite prost și primăriile au constatat, la finalizarea proiectului, că apa nu respectă parametrii de potabilitate. Știind că analizele DSP vor depista acest lucru și nu vor obține avizul sanitar, primăriile au sărit peste această obligație și au inaugurat rețelele pe propria răspundere. Oamenii s-au branșat, dar mulți dintre ei habar nu au că apa nu este potabilă.

Rețele clandestine în jud. Bacău

Berzunți

Din spusele primarului, în localitate funcționează o rețea fără autorizație sanitară de funcționare, construită acum aproximativ zece ani. Edilul susține că rețeaua alimentează deocamdată doar primăria. Ar fi trebuit să alimenteze cea mai  mare parte din localitate, dar după inaugurare țevile au cedat.

Livezi

Cei de la primărie ne-au transmis că au o rețea funcțională din 2014, care alimentează 1.000 de gospodării, dar până acum „nu s-a reușit cu avizul”. Susțin că în prezent au început demersurile pentru autorizare.

Motoșeni

În localitate există forate mai multe puțuri cu apă conectate la cișmele stradale de unde populația se aprovizionează. Viceprimarul Silviu Sava recunoaște că nu are autorizație sanitară de funcționare pentru ele pentru că „nu e chiar o rețea-rețea!”.

Zemeș

În comuna Zemeș există o rețea de apă la care sunt branșați circa 3.000 de oameni. Rețeaua e construită în anii ‘50 și a fost modernizată de primărie în perioada 2010-2012. Cu toate „modernizările” făcute, apa nu a fost niciodată potabilă, recunoaște viceprimarul Viorel Minculeț, care ține să precizeze că nu era el în funcție la momentul acelor investiții. „Când plouă, crește turbididatea” precizează Minculeț. Potrivit DSP, rețeaua din Zemeș nu are autorizație sanitară de funcționare.

Sursa: Recorder, Vezi rețelele de apă contaminate

Update in marți, 23-06-20 17:09

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Înțelegerea perspectivelor financiare ale Tesla cu anunțul privind câștigurile pentru T1 2024

Tesla, renumitul producător de vehicule electrice, se pregătește să își dezvăluie performanțele financiare pentru primul…

miercuri, 24-04-24

Scaun agățat – de ce merită să îl cumperi?

Scaunele agățate au fost asociate în principal cu elemente de amenajare pentru camerele copiilor sau…

miercuri, 24-04-24

Dezlegari de post în condiţiile vieţii de azi

Dezlegările din timpul postului sunt date credincioșilor de catre preotul duhovnic, adică preotul la care…

joi, 04-04-24

Ghidul suprem pentru scaune cu rotile manuale

A învăța cum să folosești un scaun cu rotile manual în mod eficient te va…

joi, 04-04-24

Acest website folosește cookies.