Categorii: Actualitate

Reglementări mai stricte pentru prevenirea incendiilor

Persoanele care observă un incendiu şi nu intervin pentru stingerea lui pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1000 de lei noi, conform prevederilor unui proiect de lege privind apărarea împotriva incendiilor adoptat, astăzi, de membrii Guvernului.

Proiectul completează şi clarifică legislaţia în domeniu şi majorează sancţiunile aplicate pentru nerespectarea normelor de prevenire şi intervenţie în cazul producerii incendiilor. Actul normativ reglementează obligaţiile persoanelor juridice şi fizice în cazul producerii de incendii şi stabileşte sarcinile instituţiilor care trebuie să intervină în potenţiale accidente.

Conform prevederilor proiectului de lege, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor, are rolul de a coordona, de a controla şi de acorda asistenţă tehnică de specialitate în apărarea împotriva incendiilor, la nivel central.

Aceeşi sarcină, dar la nivel local, revine inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene şi al Municipiului Bucureşti. Alte autorităţi publice cu obligaţii dedicate apărării împotriva incendiilor sunt consiliile locale, primariile, consiliile municipale şi judeţene şi prefecţii. Toate aceste instituţii sunt obligate să angajeze cel puţin un cadru tehnic sau un consilier cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor.

De asemenea, actul normativ majorează amenzile contravenţionale aplicate autorităţilor publice, persoanelor juridice şi fizice care nu respectă prevederile legale în domeniu. Astfel, valoarea sancţiunilor se situează între 100 şi 10.000 lei noi, în funcţie de faptele săvârşite, faţă de 500.000 până la 10 milioane lei vechi, prevăzute de vechea Ordonanţă.

Persoanele care se află în apropierea incendiilor produse în păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru a limita şi stinge incendiul riscă să fie sancţionate cu amendă între cuprinsă între 1000 şi 2500 lei noi.

Se sancţionează, de asemenea, cu amendă de la 100 la 500 lei noi, neasigurarea şi nepunerea, în mod gratuit, la dispoziţia pompierilor, de către patronul, administratorul sau conducătorul unei instituţii a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor şi echipamentelor de protecţie specifice riscurilor care decurg din existenţa şi funcţionarea unităţii, precum şi a medicamentelor pentru acordarea primului ajutor.

Sursa : Amos News

Update in joi, 26-01-06 17:55

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Explorează natura din jurul Bacăului: Trasee montane și echipamente de hiking esențiale

Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…

vineri, 22-11-24

Jocuri de noroc ciudate care au prins la public

Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…

miercuri, 20-11-24

Competiția Sportivă CUPA TRIUMF și-a depășit recordurile la Ediția a XIV-a

Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…

joi, 07-11-24

Zborurile internaționale din Bacău: descoperă cele mai căutate destinații

Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…

marți, 15-10-24

Testări medicale gratuite în Berești-Tazlău pentru depistarea bolilor oncologice

Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…

joi, 10-10-24

Performanțe remarcabile pentru C.S.M. Moinești la Campionatul Național de Powerlifting 2024

Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…

joi, 26-09-24

Acest website folosește cookies.