Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, va organiza sâmbătă, 09.02.2013, începând cu ora 09.00, la Colegiul Naţional “Ferdinand I” Bacău, programul de formare continuă „Democraţie participativă. Proiectul „Cetăţeanul.” (Project Citizen)„, avizat de M.E.C.T.S. și destinat personalului didactic din învăţământul preuniversitar.
Acesta este coordonat de prof. Lucica Ciupercã și prof. Florina Opincariu, de la Colegiul Naţional “Ferdinand I” Bacău, și de prof. Monica Andrei, de la Şcoala cu Clasele I-VIII „Al. I Cuza” Bacău.
Project Citizen/Proiectul Cetăţeanul este o metodă inovativă de predare a educaţiei civice, bazată pe studierea unei probleme a comunităţii locale, ce presupune o politică publică şi care este aleasă spre studiere de către elevi.
Implementarea metodei în România se face sub coordonarea Institutului Intercultural Timişoara, în cadrul programului Civitas – un program de schimburi internaţionale în domeniul educaţiei civice, iniţiat şi coordonat de Florida Law Related Education şi Center for Civic Education din S.U.A.
Programul Civitas este un program de schimburi internaţionale în domeniul educaţiei civice, iniţiat şi coordonat de Center for Civic Education, Calabasas, California, S.U.A., finanţat şi implementat cu sprijinul Departamentului de Educaţie al S.U.A.
Reţeaua Civitas implică mai multe parteneriate între state federale din S.U.A. şi ţări, din diferite părţi ale lumii, în general state cu “democraţii emergente”. În România Reţeaua Civitas este reprezentată de Institutul Intercultural Timişoara.
Aşadar, România este integrată într-un parteneriat, ce include Florida, Texas, Mississippi şi Ungaria.
Coordonarea parteneriatului este asigurată de Florida Law Related Education Association, ceilalţi parteneri fiind State Bar of Texas Law Related Education Program, Mississippi State University şi Civitas Ungaria.
Aplicarea metodei Project Citizen/Proiectul Cetăţeanul a început în România, în anul 2002, în şcoli din Timiş, Bucureşti şi Iaşi, dar interesul manifestat de elevi şi profesori a determinat extinderea proiectului în tot mai multe judeţe, intenţionându-se implementarea lui la scară naţională, ceea ce s-a şi întâmplat între timp.
Proiectul se derulează în baza unui protocol de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Institutul Intercultural din Timişoara.
Scopul acestuia presupune înţelegerea de către elevi a faptului că, cetăţenii trebuie să se implice activ în procesul de construire a politicilor publice, deciziile democratice presupunând consensul lor şi al autorităţilor publice.
Deja, cu sprijinul Ambasadei S.U.A. de la București, a fost tipărit un manual al elevului, un ghid al profesorului, fiind de asemenea realizate și diferite materiale video, utilizate în procesul de formare.
Din perspectivă didactică, Project Citizen /Proiectul Cetăţeanul se va finaliza prin realizarea de către elevii unei clase, coordonaţi de un profesor, a unui portofoliu, care are ca temă soluţionarea unei probleme concrete a comunităţii.
“Proiectul „Cetăţeanul” este susţinut de Institutul Intercultural Timişoara, în parteneriat cu Centrul Regional de Resurse pentru Educaţia Civică, din cadrul Casei Corpului Didactic Bacău, coordonat de prof. Lucica Ciupercă”, ne-a informat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…
Acest website folosește cookies.
Comentează