Proiectul ce a adus vizita unor copii basarabeni la Bacău: „250 KM DE VISE, BUCURII ȘI SPERANȚE”!


În cadrul proiectului comun al Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” din Ungheni, Republica Moldova și al Școlii Gimnaziale ”Constantin Platon” din Bacău, în acest sfârșit de săptămână au fost invitați în municipiul Bacău un grup de elevi și profesori basarabeni.

Din programul vizitei în Bacău nu au lipsit: vizitarea Școlii C-tin Platon, un program artistic organizat de gazde, o vizită la Complexul Muzeal de Istorie “Iulian Antonescu” Bacău, o vizită la Biserica Precista, o plimbare prin centrul orașului precum și vizitarea Observatorului Astronomic „Victor Anestin” din Bacău.

Proiectul numit „250 kilometri de vise, bucurii și speranțe” are drept obiectiv cunoașterea și abordarea artistică a tradițiilor și obiceiurilor românești caracteristice zonelor Bacăului și zonei Chișinăului, formarea deprinderilor de lucru în echipe, schimbul de experiențe materializat prin vizita reciprocă a celor două școli partenere ca o încununare a muncii depuse în activitățile anterioare, cunoașterea și legarea prieteniilor între copii și între cele două instituții.

Schimbul de experiență se va concretiza prin vizita efectuată de către cadre didactice și elevi la școlile partenere. Coordonate de inspectorul şcolar prof. Camelia-Elena Popa, de directorul școlii, prof. Bostan Sorin și de profesorii Solomon Valentina și Poiată Emilia, activitățile principale sunt reprezentate de către schimburile de experiență prin intermediul excursiilor organizate de către cele două școli în vederea cunoașterii modului de viață, a descoperirii obiceiurilor și tradițiilor prin investigare în decursul perioadelor propuse și mai cu seamă în legarea de prietenii și colaborări, găsind punctele comune, împărtășind și dezvoltând idei.

Proiectul urmăreşte organizarea de activităţi comune, prin care elevii să contribuie la creşterea calităţii vieţii în comunitatea în care trăiesc. Acest lucru se va concretiza în activități care au la bază reînvierea tradițiilor și obiceiurilor locale, ca liant peste timp și ca o punte de legătură între cele două școli partenere. La aceste acţiuni vor participa elevi și profesori de la Şcoala Gimnazială “ Constantin Platon” Bacău și profesori și elevi de la Liceul Teoretic Mihai Eminescu Ungheni.

Într-o lume a informatizării, a vitezei, a noului, în care de cele mai multe ori se promovează kitch-ul, adevăratele valori culturale, comori inestimabile ale unui popor încep să se piardă, să se uite asemeni unei vechi lăzi de zestre: cu toţii ştim că există, dar este acolo în casa bunicilor de la ţară.

Tradiţiile, obiceiurile, portul şi folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului. Câţi dintre tinerii de azi cunosc valoarea unor obiecte, de o rară frumuseţe de altfel, pe care le privesc cu dispreţ, spunând că sunt „de când era bunica fată ”? Câţi din tinerii de azi ascultă cu plăcere cântece populare?E vina lor că nu pot selecta din tot ce li se oferă, lucrurile de calitate,valoroase din punct de vedere cultural şi spiritual, sau este vina noastră, a dascălilor că, mânaţi de dorinţa de a le preda cât mai multe cunoştinţe din diferite domenii am uitat să punem accent tocmai pe ceea ce este mai important: lucrurile ce ne definesc pe noi ca români? Copiii sunt cele mai sensibile fiinţe, dornice să înveţe, să înţeleagă, să simtă. Vârsta lor fragedă nu constituie un impediment în abordarea acestei teme, ci, dimpotrivă, un avantaj căci vom lucra cu nişte minţi şi suflete „nepoluate” încă de alţi factori.

Cu multă pricepere, dar mai ales pasiune,putem inocula copiilor dragostea şi respectul pentru tradiţiile, obiceiurile şi folclorul românesc. Prin abordarea acestui proiect nu s-a dorit o schimbare majoră a percepţiilor naţionale asupra tradiţiilor,obiceiurilor şi folclorului românesc,ci o sensibilizare a noastră, a tuturor, o abordare diferită a unei teme deloc moderne.

Mai mult de atât am dorit o simbioză între obiceiurile și tradițiile de dincolo și de dincoace de Prut, concretizate printr-un proiect de suflet și prin activități specifice.

Credit fotografii: Eduard Tomozei, C-tin Dănciulescu, Simona Nica

Update in duminică, 01-04-18 22:13

Redactie

Comentează
Share
Publicat de
Redactie

Recent Posts

Explorează natura din jurul Bacăului: Trasee montane și echipamente de hiking esențiale

Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…

vineri, 22-11-24

Jocuri de noroc ciudate care au prins la public

Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…

miercuri, 20-11-24

Competiția Sportivă CUPA TRIUMF și-a depășit recordurile la Ediția a XIV-a

Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…

joi, 07-11-24

Zborurile internaționale din Bacău: descoperă cele mai căutate destinații

Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…

marți, 15-10-24

Testări medicale gratuite în Berești-Tazlău pentru depistarea bolilor oncologice

Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…

joi, 10-10-24

Performanțe remarcabile pentru C.S.M. Moinești la Campionatul Național de Powerlifting 2024

Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…

joi, 26-09-24

Acest website folosește cookies.