Ziarul de Garda a fost prima publicatie care a scos la lumina cazul celor “17 profesori, judecati penal pentru falsificarea situatiei scolare a lui Ionut Casuneanu”. Consider ca sunt necesare cateva dezvaluiri, legate de momentul aparitiei acestui subiect, de legea tacerii care a cuprins presa locala, aflata tot mai mult sub copita si indrumarea analfabeta a politicului. Apoi, modul in care s-a propagat acest subi/ect doar in presa centrala merita o analiza separata.
Dupa aparitia pe web a subiectului de presa, legat de judecarea profesorilor de la Colegiul Economic din Bacau, doar presa centrala a reactionat prompt. Adevarul, Click, Libertatea, Antena 3, TVR, Cancan sunt doar cateva din organismele mass-media care au scris imediat subiectul. Majoritatea publicatiilor au deschis chiar pe prima pagina cu acest subiect. Fireste, reactia imediata a acestora vine din nevoia de senzational, de rating si din multe alte considerente.
Ce s-a intamplat cu presa din Bacau?
De ce nu au scris publicatiile bacauane niciun cuvant de acest subiect, considerat de presa centrala de maxim interes public? Aici ar trebui sa raspunda mai intai patronii de presa, oamenii politici, care se intersecteaza in zona marilor interese, zona in care se afla si Costel Casuneanu, dar si jurnalistii. Jurna/listii profesori, jurnalistii care nu scriu de frica pentru ca nu mai gasesc alt loc de munca… Toti ar trebui sa marturiseasca, ca fapt de constiinta, daca au stiut subiectul de ani de zile, de ce nu l-au scris.
Un subiect vechi de 4 ani, nescris de nimeni
Primele zvonuri legate de falsificarea situatiei scolare a lui Ionut Casuneanu au aparut prin 2007. Fireste, exista o plangere, profesorii susoteau pe la colturi, dar nimeni nu ar fi avut curajul sa iasa public. Multi din presa bacauana stiau de subiect, unii chiar au spus cu dispret, atotstiutori, dupa aparitia acestuia, ca „e vechi de mai multi ani”.
S-a vorbit despre 17 sacose, care au ajuns, din cauza lacomiei, in alta parte decat unde le era destinatia. Unii s-au uitat uluiti la evolutia politica si profesionala a fostului director de la Economic. S-a vorbit cu teama, dar de fiecare data, fara probe.
Deja, in 2008, 2009, 2010 vizitele dese ale profesorilor la Parchet si la Politie au luat orice val de discretie. Cazul a devenit public, prin existenta unui dosar trimis in judecata de procurorul Adrian Majeri, in mai 2010. Din mai 2010, pana in martie 2011 profesorii au avut mai multe termene de judecata. Dosarul, cu toate declaratiile si probele, putea fi consultat de oricine, chiar si de ziaristii din presa locala, care fie nu au stiut, fie s-au gandit ca un astfel de subiect oricum nu „ar merge”.
Cum a reactionat presa centrala?
Luni, 14 martie, dupa cateva ore de la postarea articolului in Ziarul de Garda, mai multe publicatii centrale dar si televiziuni au vrut o consultare pe subiect. Avand numarul de dosar, declaratii de la profesori si avocati, documentarea a fost cat se poate de simpla.
A doua zi, majoritatea publicatiilor centrale au scris subiectul. Libertatea si Cancan au precizat sursa, alte trusturi ca Adevarul sau Antena au preferat sa nu o prezinte.
Subiectul a fost de maxim interes aproximativ o saptamana, timp in care publicatiile au scris despre calvarul profesorilor, despre declaratiile acestora, despre zvonul ca si-ar fi schimbat intre timp, in fata judecatorului, declaratiile anterioare, date la Politie si Parchet.
Unii au scris si despre casa frumoasa a profesorului de matematica Ovidiu Cojocaru, despre ascensiunea fulminanta a acestuia, din simplu profesor in sef la Inspectoratul Scolar, consilier judetean si candidat pentru Camera Deputatilor.
Subiectul s-a poticnit pentru moment, dar continua
Nimeni nu a putut sa afle la ce liceu din Germania ar fi invatat Ionut Casuneanu si pe ce baza Ministerul Educatiei si Cercetarii a dispus transferarea lui la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Bacau. Mai mult, exista voci care spun ca atat Ionut, cat si Costelus Casuneanu au inceput liceul la Colegiul National „Vasile Alecsandri”. Situatia scolara a fiului lui Costel Casuneanu, ramane, pentru moment, necunoscuta.
Mai mult, si acum actuala conducere a liceului prefera tacerea. „Nu stiu, v-am zis, la liceul nostru nu este nicio situatie. Nu e treaba mea, oricum, atunci nu eram profesor la Economic. Probabil, ele sunt la Parchet”, ne-a spus actualul director Nicolae Terente.
Update in luni, 15-06-20 2:02
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…
Acest website folosește cookies.
Vezi comentarii
Mircea, te felicit inca o data
BRAVO !!!
Omule,esti tare...
Jos palaria !!!